LIVE – 72η ημέρα πολέμου ΗΠΑ – Ισραήλ με Ιράν – Όλες οι εξελίξεις

Προσθέστε το enikos.gr στην Google

Το Ιράν ορκίζεται εκδίκηση κατά των ΗΠΑ εάν τα πλοία του δεχθούν νέες επιθέσεις εν μέσω εκεχειρίας, ενώ η Ουάσιγκτον δηλώνει πως αναμένει την απάντηση της Τεχεράνης σε πρότασή της για τον τερματισμό του πολέμου. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Εσμαΐλ Μπαγκάεϊ επιβεβαιώνει ότι η αμερικανική πρόταση είναι υπό εξέταση, χωρίς όμως να προσδιορίζει πότε θα δοθεί η απάντηση της Τεχεράνης, κάτι που ο Ντόναλντ Τραμπ περίμενε να συμβεί, όπως δήλωσε, πριν από 24 ώρες.

 

 

Οι τελευταίες εξελίξεις
  • 20:46 10/05/26

    Τραμπ: «Μπορούμε να χτυπάμε το Ιράν για άλλες δύο εβδομάδες για να πλήξουμε κάθε στόχο - Δεν χρειαζόμαστε τα Στενά του Ορμούζ»

    Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο The National Desk, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Κυριακή ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν για ακόμη δύο εβδομάδες, πλήττοντας επιπλέον στόχους. Παρά…

  • 20:44 10/05/26

    Τεχεράνη: Προειδοποίηση για «αποφασιστική» απάντηση στα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ

    Το Ιράν εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση κατά της ανάπτυξης ευρωπαϊκών πολεμικών πλοίων στα Στενά του Ορμούζ, την ώρα που μεγάλες ναυτικές δυνάμεις της Ευρώπης κατευθύνονται προς τη στρατηγική αυτή δίοδο. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν για νομικές και διεθνείς υποθέσεις,…

  • 19:21 10/05/26

    Στενά του Ορμούζ: Φορτηγό πλοίο διήλθε μέσω του «ιρανικού διαδρόμου» με κατεύθυνση τη Βραζιλία

    Ένα φορτηγό πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου (bulk carrier) υπό σημαία Παναμά, με προορισμό τη Βραζιλία, διέσχισε τα Στενά του Ορμούζ ακολουθώντας τη διαδρομή που έχουν ορίσει οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

     

    Το πλοίο αναγνωρίστηκε ως το «Mdl Toofan», το οποίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Ρας αλ-Κάιρ της Σαουδικής Αραβίας με προορισμό το Ρίο Γκράντε.

     

    Σύμφωνα με το Tasnim, το συγκεκριμένο πλοίο είχε επιχειρήσει ξανά να διέλθει από τα στενά στις 4 Μαΐου, αλλά αναγκάστηκε να επιστρέψει έπειτα από παρέμβαση των ιρανικών δυνάμεων.

     

    Πηγή: marinetraffic.com
  • 18:07 10/05/26

    Ιράν προς ΗΠΑ: «Τερματισμός του πολέμου σε όλα τα μέτωπα και τον Λίβανο» – Τι αναφέρει η απάντηση της Τεχεράνης

    Η απάντηση της Τεχεράνης στην πρόταση των ΗΠΑ απεστάλη στο Πακιστάν την Κυριακή, σηματοδοτώντας ένα κρίσιμο βήμα στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση των εχθροπραξιών. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA, η ιρανική πλευρά κατέθεσε τις θέσεις της επί του αμερικανικού κειμένου, το οποίο είχε υποβληθεί ως απάντηση στην αρχική πρόταση 14 σημείων της Τεχεράνης.

     

    Σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ, το κείμενο που προτείνει η Τεχεράνη επικεντρώνεται στον τερματισμό του πολέμου που, όπως αναφέρει, επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ και το «σιωνιστικό καθεστώς» (Ισραήλ) σε όλα τα μέτωπα, με ιδιαίτερη έμφαση στον Λίβανο, καθώς και στη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ.

     

     

    Η εξέλιξη ακολούθησε τη γραμμή που χάραξε ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, ο οποίος σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ξεκαθάρισε τις προθέσεις της χώρας του. «Ο στόχος είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων του ιρανικού έθνους και η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων με αποφασιστική ισχύ», δήλωσε μεταξύ άλλων.

     

  • 17:39 10/05/26

    Εμπειρογνώμονες προειδοποιούν: Μια πετρελαιοκηλίδα στο νησί Χαργκ του Ιράν θα αποτελούσε οικολογική «καταστροφή»

    Οποιαδήποτε διαρροή πετρελαίου κοντά στο νησί Χαργκ του Ιράν θα πυροδοτούσε άμεσα μια περιβαλλοντική και γεωπολιτική κρίση, προειδοποιούν ειδικοί αναλυτές μιλώντας στο Al Jazeera.

     

    Η ανησυχία εντάθηκε μετά τη δημοσίευση δορυφορικών εικόνων από το Reuters, οι οποίες φαίνεται να δείχνουν μια μεγάλη κηλίδα δυτικά του κύριου κόμβου εξαγωγής πετρελαίου του Ιράν στον Κόλπο. Παρόλο που το Ιράν έχει διαψεύσει την ύπαρξη διαρροής, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν την επικινδυνότητα της κατάστασης.

     

    Ο Τσακ Οκερέκε, καθηγητής παγκόσμιας διακυβέρνησης και δημόσιας πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε στο Al Jazeera: «Ακόμη και αν αποδειχθεί ότι είναι περιορισμένη, αναδεικνύει παρ’ όλα αυτά πόσο εύθραυστες έχουν γίνει οι ενεργειακές υποδομές» στον Κόλπο «εν μέσω κλιμακούμενης στρατιωτικής έντασης».

     

    Ο καθηγητής εξήγησε ότι ο Κόλπος αποτελεί ένα «οικολογικά ευαίσθητο και ημίκλειστο υδάτινο σώμα», γεγονός που σημαίνει ότι η ρύπανση από πετρέλαιο μπορεί να παραμείνει για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τον ανοιχτό ωκεανό. Αυτό θέτει σε άμεσο κίνδυνο την αλιεία και τη θαλάσσια βιοποικιλότητα της περιοχής.

     

    «Όλα αυτά τα συστήματα θα βρεθούν σε κίνδυνο», προειδοποίησε.

  • 16:23 10/05/26

    Τεχεράνη: «Ψευδείς» οι αναφορές για πετρελαιοκηλίδα στο νησί Χαργκ - «Δεν έχει εντοπιστεί ρύπανση» στον Κόλπο

    Έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει γύρω από την κατάσταση του κύριου πετρελαϊκού κόμβου του Ιράν στο νησί Χαργκ, μετά τη δημοσίευση δορυφορικών εικόνων που υποδεικνύουν την ύπαρξη μιας εκτεταμένης πετρελαιοκηλίδας, την οποία η ιρανική πλευρά χαρακτηρίζει ως «κατασκεύασμα».

     

    Σύμφωνα με εικόνες από τους δορυφόρους Sentinel-1, Sentinel-2 και Sentinel-3 του προγράμματος Copernicus, που ελήφθησαν το διάστημα 6-8 Μαΐου, μια πιθανή διαρροή -που εμφανίζεται ως γκρίζα και λευκή κηλίδα- κάλυψε τα ύδατα δυτικά του νησιού, μετέδωσε το Reuters.

     

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Πετρελαϊκών Τερματικών Σταθμών του Ιράν, Αμπάς Ασαντρούζ, χαρακτήρισε τις αναφορές ως ψευδείς. «Δεν υπάρχει διαρροή στις υποδομές, τις δεξαμενές αποθήκευσης, τα συστήματα μέτρησης, τις αποβάθρες, τους αγωγούς σε αυτή την περιοχή, ούτε στα πλοία που φορτώνονται», τόνισε.

     

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ISNA, ο Ασαντρούζ υποστήριξε ότι όλες οι ενεργειακές υποδομές στον Περσικό Κόλπο παρακολουθούνται δορυφορικά και πρόσθεσε πως το Διεθνές Κέντρο Ελέγχου Θαλάσσιας Ρύπανσης (MIMAC) δεν έχει καταγράψει καμία αναφορά ρύπανσης.

     

  • 15:42 10/05/26

    Κατάρ: «Σοβαρή κλιμάκωση» το πλήγμα του Ιράν σε φορτηγό πλοίο – «Μη χρησιμοποιείτε το Ορμούζ ως εργαλείο πίεσης» είπε στον Αραγτσί ο Αλ Θάνι

    Την παρέμβαση του Κατάρ προκάλεσε η κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή του Κόλπου, με την Ντόχα να στέλνει σαφή μηνύματα προς την Τεχεράνη αλλά και να καταδικάζει την πρόσφατη επίθεση σε εμπορικό πλοίο εντός των υδάτων της.

     

    Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ΥΠΕΞ Αμπάς Αράγτσι. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, ο αλ-Θάνι τόνισε στον Αράγτσι πως «Η χρήση των Στενών του Ορμούζ ως εργαλείο πίεσης το μόνο που θα καταφέρει είναι να βαθύνει την κρίση».

     

     

    Παράλληλα, σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X, το καταριανό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την επίθεση με drone που σημειώθηκε εναντίον φορτηγού πλοίου εντός των χωρικών του υδάτων, ως «Σοβαρή κλιμάκωση που απειλεί την ασφάλεια της θαλάσσιας κυκλοφορίας και των ζωτικών προμηθειών στην περιοχή»

  • 15:34 10/05/26

    Ιράν: Απέστειλε στο Πακιστάν την απάντησή του στην πρόταση των ΗΠΑ

    Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Ιράν, IRNA, μετέδωσε ότι η Τεχεράνη απέστειλε την επίσημη απάντησή της στην πρόταση των ΗΠΑ προς το Πακιστάν, το οποίο εκτελεί χρέη διαμεσολαβητή στη σύγκρουση.

     

    Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις του IRNA μέσω Telegram: «Η απάντηση του Ιράν στο προτεινόμενο κείμενο των ΗΠΑ έχει αποσταλεί».

     

    «Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, σε αυτό το στάδιο, οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στον τερματισμό του πολέμου στην περιοχή», καταλήγει το ίδιο μέσο.

     

  • 14:55 10/05/26

    Ιρανός αξιωματούχος: «Η αυτοσυγκράτηση της Τεχεράνης έχει τελειώσει»

    Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής και Εθνικής Ασφάλειας του ιρανικού κοινοβουλίου, Εμπραχίμ Ρεζάι, δήλωσε ότι από σήμερα, η «αυτοσυγκράτηση» της Τεχεράνης έχει τελειώσει.

    «Οποιαδήποτε επιθετικότητα εναντίον των σκαφών μας θα αντιμετωπιστεί με μια βαριά και αποφασιστική ιρανική απάντηση εναντίον αμερικανικών σκαφών και βάσεων», έγραψε ο Ρεζάι στο X.

    «Ο χρόνος χτυπάει ενάντια στα συμφέροντα των Αμερικανών. Είναι προς όφελός τους να μην ενεργούν ανόητα και να βυθίζονται βαθύτερα στο τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει. Η καλύτερη πορεία είναι να παραδοθούν και να κάνουν παραχωρήσεις. Πρέπει να συνηθίσετε στη νέα περιφερειακή τάξη».

    Το σχόλιο του εκπροσώπου έρχεται μετά την προειδοποίηση του Ιρανού εκπροσώπου του στρατού, Ακράμι Νία, σήμερα το πρωί ότι οποιαδήποτε χώρα επιβάλει τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν «σίγουρα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες περνώντας από το Στενό του Ορμούζ», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

  • 14:50 10/05/26

    Ιρανός Πρόεδρος: Δεν θα υποκύψουμε ούτε θα υποχωρήσουμε

    Ο Ιρανός Πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν σημαίνουν παράδοση, αλλά στοχεύουν στη διασφάλιση των δικαιωμάτων του Ιράν.

    Είπε: «Ο λαός μας δεν θα υποταχθεί ποτέ στον εχθρό. Το να μιλάμε για διαπραγματεύσεις δεν σημαίνει παράδοση ή υποχώρηση. Ο λαός πρέπει να κατανοήσει ρεαλιστικά τις συνθήκες της χώρας και τους υπάρχοντες περιορισμούς, και είναι φυσικό να υπάρξουν δυσκολίες».

     

  • 14:45 10/05/26

    Fars: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ ενημέρωσε τον αρχηγό του στρατού για τη «νέα κατευθυντήρια γραμμή» των επιχειρήσεων

    Ο επικεφαλής της ενιαίας διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν συναντήθηκε με τον Ανώτατο Ηγέτη Μοτζτάμπα Χαμενεΐ και έλαβε από αυτόν «νέα κατευθυντήρια μέτρα για την επιδίωξη στρατιωτικών επιχειρήσεων και την αποφασιστική αντιμετώπιση των αντιπάλων», ανέφερε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

    Το ρεπορτάζ του Fars ανέφερε ότι ο Αλί Αμπντολάχι, ο οποίος διοικεί το Κεντρικό Στρατηγείο , ενημέρωσε τον Χαμενεΐ για την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Δεν ανέφερε πότε πραγματοποιήθηκε η συνάντησή τους.

    «Οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ενέργεια των Αμερικανο-Σιωνιστών (Ισραηλινών) εχθρών. Σε περίπτωση οποιουδήποτε λάθους από τον εχθρό, η απάντηση του Ιράν θα είναι άμεση, αυστηρή και αποφασιστική», φέρεται να δήλωσε ο Αμπντολάχι.

     

  • 13:30 10/05/26

    Κουβέιτ: Εντοπισμός εχθρικών drones στον εναέριο χώρο

    Οι ένοπλες δυνάμεις του Κουβέιτ ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν κι αντιμετώπισαν αρκετά εχθρικά drones στον εναέριο χώρο του Κουβέιτ.

    Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό εντοπισμού εχθρικών drones από την εφαρμογή της εκεχειρίας στο πόλεμο του Ιράν τον Απρίλιο.

    Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η αντιαεροπορική άμυνα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) ενεπλάκη με δύο ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους και τρία drones, ενώ τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι.

     

  • 11:30 10/05/26

    Το πρώτο καταριανό δεξαμενόπλοιο διέσχισε το Ορμούζ από την έναρξη της σύγκρουσης

    Ένα δεξαμενόπλοιο του Κατάρ, φορτωμένο με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), διέσχισε τα Στενά του Ορμούζ με προορισμό το Πακιστάν, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων.

    Το πλοίο «Al Kharaitiyat» είναι το πρώτο δεξαμενόπλοιο καταριανής ιδιοκτησίας και διαχείρισης που διαπλέει τα στενά από την έναρξη της σύγκρουσης μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με αναλυτές της ναυτιλίας. Στις 4 π.μ. (ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ) την Κυριακή, το πλοίο βρισκόταν στον Κόλπο του Ομάν.

    Η πορεία του σκάφους δείχνει ότι διήλθε από τα Στενά του Ορμούζ χρησιμοποιώντας τη βόρεια διαδρομή που έχει εγκριθεί από το Ιράν, κοντά στο νησί Κεσμ, όπως αναφέρει το MarineTraffic.

    Το Al Kharaitiyat, το οποίο έχει χωρητικότητα άνω των 200.000 κυβικών μέτρων υγροποιημένου αερίου, φορτώθηκε στον εξαγωγικό κόμβο Ρας Λαφάν του Κατάρ νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

     

  • 10:45 10/05/26

    Τουλάχιστον 22 νεκροί στον Λίβανο

    Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ολόκληρο τον Λίβανο από ισραηλινές επιθέσεις το Σάββατο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων (NNA), το οποίο επικαλείται το υπουργείο Υγείας της χώρας.

    Στα θύματα του Σαββάτου περιλαμβάνονται τέσσερα παιδιά, όπως μετέδωσε το NNA. Ανάμεσά τους ήταν ένα 12χρονο κορίτσι, το οποίο επέβαινε με τον πατέρα του σε μοτοσικλέτα που χτυπήθηκε στο νότιο κυβερνείο της Ναμπατιέ, με αποτέλεσμα τον θάνατο και των δύο, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.

    Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή ότι σκότωσε 10 μέλη της Χεζμπολάχ και έπληξε 40 υποδομές της οργάνωσης στον νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

    Εν τω μεταξύ, η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για 22 επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων στο νότιο Λίβανο το Σάββατο.

  • 09:40 10/05/26

    Ιράν: Οι χώρες που συμμορφώνονται με τις αμερικανικές κυρώσεις θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ

    Πλοία από χώρες που συμμορφώνονται με τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν θα βρεθούν, από τώρα, αντιμέτωπα με δυσκολίες κατά τη διέλευση από το Στενό του Ορμούζ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού Μοχαμάντ Ακραμινία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ⁠Tasnim.

    Ιρανοί βουλευτές έχουν δηλώσει ότι συντάσσουν νομοσχέδιο που θα αφορά τη διαχείριση του Στενού του Ορμούζ από το Ιράν, με διατάξεις που θα περιλαμβάνουν την απαγόρευση διάπλου σε σκάφη «εχθρικών χωρών».

     

     

  • 09:10 10/05/26

    Πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου χτυπήθηκε από άγνωστο βλήμα κοντά στο Κατάρ

    Πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου χτυπήθηκε, σύμφωνα με αναφορές, από άγνωστο βλήμα ενώ έπλεε 23 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Ντόχα του Κατάρ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO.

Οι τελευταίες εξελίξεις

  • Αδιέξοδο στα Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν προειδοποίησε ότι θα εξαπολύσει «βαριά επίθεση» κατά αμερικανικών στόχων στη Μέση Ανατολή, εάν τα πλοία του δεχθούν περαιτέρω πλήγματα κατά τη διάρκεια της εύθραυστης εκεχειρίας μεταξύ των δύο χωρών. Τις τελευταίες ημέρες, οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν χτυπήματα γύρω από τα Στενά του Ορμούζ.
  • Κατάσταση στις διαπραγματεύσεις: Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή ότι αναμένουν απάντηση από την Τεχεράνη σχετικά με την πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου, καθώς η εκεχειρία δεν έχει οδηγήσει ακόμη σε σημαντική πρόοδο για μια μακροπρόθεσμη ειρηνευτική συμφωνία. Παράλληλα, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στο Μαϊάμι.
  • Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Εσμαΐλ Μπαγκάεϊ επιβεβαιώνει ότι αυτή τη στιγμή εξετάζουν την πρόταση των αξιωματούχων των ΗΠΑ και ότι εργάζονται πάνω στην απάντηση τους, χωρίς να προσδιορίζει ακριβώς όμως το πότε θα δοθεί, αναφέροντας ότι θα γίνει την «κατάλληλη στιγμή για τους Ιρανούς».
  • Δεξαμενόπλοιο υγροποιημένου φυσικού αερίου του Κατάρ επιχειρεί να διαπλεύσει τα Στενά του Ορμούζ καθ’ οδόν προς το Πακιστάν από την «εγκεκριμένη από την Τεχεράνη βόρεια διαδρομή», σύμφωνα με το Bloomberg.
  • Στον Λίβανο: Το Ισραήλ και η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ συνεχίζουν να ανταλλάσσουν πυρά, παρά τη συμφωνία εκεχειρίας που είχε ως στόχο να προετοιμάσει το έδαφος για ειρηνευτικές συνομιλίες.
  • Ο αδιάκοπος βομβαρδισμός του Λιβάνου από το Ισραήλ συνεχίζεται, με τουλάχιστον 24 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους το Σάββατο.

 

Μοιράσου το:

Προσθέστε το enikos.gr στην Google
σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK