Eκλογές στο Ισραήλ: Αίτημα του Νετανιάχου για παράταση της ψηφοφορίας, αντίθετος ο Άιζενκοτ – Στο 66,7% η συμμετοχή – Live όλες οι εξελίξεις
Σε κλίμα μεγάλης γεωπολιτικής έντασης και ανοικτών πολεμικών μετώπων διεξάγονται οι εκλογές στο Ισραήλ, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιδιώκει την επανεκλογή του απέναντι στον Γκάντι Άιζενκοτ.
Διεθνή Νέα
Σε κλίμα μεγάλης γεωπολιτικής έντασης και ανοικτών πολεμικών μετώπων διεξάγονται οι εκλογές στο Ισραήλ, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιδιώκει την επανεκλογή του απέναντι στον Γκάντι Άιζενκοτ.
Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 22:00 (ώρα Ελλάδας) και τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα αναμένεται να μεταδώσουν εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα αμέσως μετά το κλείσιμό τους, ενώ τα επίσημα αποτελέσματα θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με την ισραηλινή Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις βουλευτικές εκλογές έως τις 18:00 ανήλθε στο 66,7%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ιστορία των ισραηλινών εκλογών μέχρι αυτή την ώρα, από τότε που άρχισαν να καταγράφονται τα ωριαία στοιχεία το 1973.
Οι τελευταίες εξελίξεις
-
Στο 66,7% η συμμετοχή
Σύμφωνα με την ισραηλινή Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις βουλευτικές εκλογές έως τις 18:00 ανήλθε στο 66,7%.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ιστορία των ισραηλινών εκλογών μέχρι αυτή την ώρα, από τότε που άρχισαν να καταγράφονται τα ωριαία στοιχεία το 1973. Στις προηγούμενες εκλογές του 2022 το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν σε 57,7%.
Ο Ντιν Λίβνε, εκτελών χρέη γενικού διευθυντή της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, ανέφερε ότι η πόλη με το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής έως τις 4 μ.μ. είναι το Μοντιίν με 60,7%, ακολουθούμενο από το Τελ Αβίβ με 50,5%, την Ιερουσαλήμ με 47,7% και τη Χάιφα με 46,3%.
Η συμμετοχή των στρατιωτών των IDF στις κάλπες διαμορφώνεται στο 68% έως τις 5 μ.μ., σύμφωνα με τον στρατό. Στις προηγούμενες εκλογές, το 2022, ήταν 65% την ίδια ώρα.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ξεκίνησαν να ψηφίζουν για τις εκλογές της Κνεσέτ πριν από μία εβδομάδα, με 850 εκλογικά τμήματα να έχουν αναπτυχθεί σε στρατιωτικές βάσεις σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και εκτός των συνόρων του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών φυλακίων στη Λωρίδα της Γάζας, τον Λίβανο και τη Συρία.
-
Αίτημα του Νετανιάχου για παράταση της ψηφοφορίας, αντίθετος ο Άιζενκοτ
Το κόμμα Γιασάρ του Γκάντι Άιζενκοτ, του βασικού αντιπάλου του Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την αντίθεσή του στο αίτημα του πρωθυπουργού του Ισραήλ για παράταση της ψηφοφορίας, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρόσχημα για να αμφισβητηθεί αργότερα η νομιμότητα των εκλογών.
«Δεν έχει συμβεί κανένα εξαιρετικό συμβάν που θα δικαιολογούσε την έγκριση αυτού του αιτήματος, στόχος του οποίου είναι να προετοιμάσει το έδαφος για ισχυρισμούς που αμφισβητούν την ακεραιότητα των εκλογών, παρατείνοντας έτσι τα ψέματα που διαδίδει ο Νετανιάχου από σήμερα το πρωί», δήλωσε το Γιασάρ.
Νωρίτερα το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αίτημα στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή για παράταση της ψηφοφορίας, καθώς επιδιώκει να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του στις αμφίρροπες βουλευτικές εκλογές.
Τα περισσότερα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 7 το πρωί και έχουν προγραμματιστεί να κλείσουν στις 22:00.
Νωρίτερα το πρωί ο απερχόμενος πρωθυπουργός κατηγόρησε αραβικά κόμματα ότι προσπαθούν να «κλέψουν τις εκλογές», μετά την ανακοίνωση συλλήψεων ατόμων που ήταν ύποπτα για απόπειρα δωροδοκίας ψηφοφόρων.
Ο Μανσούρ Αμπάς, επικεφαλής του κόμματος Ενωμένη Αραβική Λίστα, γνωστό και με το εβραϊκό του ακρωνύμιο Ράαμ στις βουλευτικές εκλογές, κατηγόρησε σήμερα τον Νετανιάχου ότι «ψεύδεται» κατηγορώντας την αραβική μειονότητα για εκλογική νοθεία.
Το κόμμα του Άιζενκοτ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «προετοιμάζει το έδαφος» για αμφισβήτηση του αποτελέσματος σε περίπτωση ήττας.
Απέναντι στις κατηγορίες Νετανιάχου, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή έκανε λόγο για μεμονωμένο περιστατικό και απέναντι σε κατηγορίες άλλων κομμάτων για παρεμποδίσεις ψηφοφόρων τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία ένδειξη σε αυτό το στάδιο για συστηματική χειραγώγηση ψηφοδελτίων».
-
Ομαδικά σπεύδουν οι πολίτες να ψηφίσουν – Ρεκόρ συμμετοχής, σχεδόν στο 45%
– Στο 44,9% έφτασε η συμμετοχή των πολιτών ως τις 14.00 στις ιδιαίτερα κρίσιμες εκλογές στο Ισραήλ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη συμμετοχή από τότε που άρχισαν να καταγράφονται ωριαία στοιχεία το 1973.
– Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν στις 22:00 τοπική ώρα, με τα τηλεοπτικά δίκτυα να παρουσιάζουν αμέσως μετά τις πρώτες εκτιμήσεις βάσει δημοσκοπήσεων εξόδου.
– Για την είσοδο ενός κόμματος στο Κοινοβούλιο απαιτείται ποσοστό τουλάχιστον 3,25%, ενώ για τον σχηματισμό κυβέρνησης χρειάζεται η υποστήριξη τουλάχιστον 61 βουλευτών.
-
Τελ Αβίβ: Σύλληψη 20χρονου με μαχαίρι που κινήθηκε απειλητικά εναντίον του Γιαΐρ Γκολάν
– Στιγμές έντασης εκτυλίχθηκαν ανήμερα των εκλογών στο Τελ Αβίβ, όταν ένας νεαρός άνδρας που κρατούσε μαχαίρι προσέγγισε τον πρόεδρο των Δημοκρατικών, Γιαΐρ Γκολάν, προκαλώντας την άμεση επέμβαση των Αρχών.
– Η προσωπική του φρουρά ακινητοποίησε τον ύποπτο και η ισραηλινή αστυνομία επιβεβαίωσε τη σύλληψη ενός εικοσάχρονου που έφερε μαχαίρι, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως δεν καταγράφηκε απόπειρα μαχαιρώματος.
– «Η υποκίνηση και η βία δεν θα μας εκφοβίσουν», δήλωσε σε έντονο ύφος ο Γκολάν, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
-
Ο Νετανιάχου καταγγέλλει απόπειρα «κλοπής» της κάλπης, στο στόχαστρο οι Άραβες ψηφοφόροι
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου καταγγέλλει απόπειρα «κλοπής» των εκλογών στο Ισραήλ, προειδοποιώντας για τη μαζική προσέλευση Αράβων ψηφοφόρων στις κάλπες και καλώντας τους υποστηρικτές του Λικούντ να κινητοποιηθούν.
Αφορμή αποτέλεσε η σύλληψη τριών στελεχών του αραβικού κόμματος Ραάμ ως υπόπτων για δωροδοκία ψηφοφόρων.
Τις καταγγελίες επανέλαβε η υπουργός Μεταφορών Μίρι Ρέγκεβ, παρά τη διευκρίνιση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για συστηματική εκλογική νοθεία.
-
Ρεκόρ προσέλευσης 45ετίας στις κάλπες – Στο 16,7% η συμμετοχή μέσα σε 3 ώρες
– Με τον υψηλότερο ρυθμό προσέλευσης των τελευταίων 45 ετών άρχισαν οι βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, καθώς το 16,68% των ψηφοφόρων άσκησε το δικαίωμά του μόλις τρεις ώρες μετά το άνοιγμα της κάλπης.
– Πρόκειται για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, η οποία θεωρείται καθοριστική για το πολιτικό μέλλον του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
– Οι κάλπες κλείνουν στις 22:00 οπότε θα ανακοινωθούν τα πρώτα exit polls, ενώ η ολοκλήρωση της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων αναμένεται έως τις 30 Οκτωβρίου.
-
Επεισόδια και καταγγελίες για παρατυπίες στις κρίσιμες εκλογές – Η μάχη του Νετανιάχου για την εξουσία και οι 61 έδρες
– Με επεισόδια έξω από εκλογικά τμήματα, καταγγελίες για ελλείψεις ψηφοδελτίων και αντιπαράθεση για παρατυπίες διεξάγονται σήμερα οι βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, στην πρώτη αναμέτρηση μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023.
– Στο επίκεντρο βρίσκεται η αναμέτρηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον πρώην αρχηγό του στρατού Γκάντι Άιζενκοτ, σε ένα βαθιά διχασμένο πολιτικό περιβάλλον όπου κυριαρχεί το ζήτημα της ασφάλειας.
– Το μεγάλο στοίχημα παραμένει η εξασφάλιση των 61 εδρών στην Κνεσέτ, με τις ισορροπίες να προμηνύουν μια μακρά και δύσκολη περίοδο διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
-
Η μάχη του Νετανιάχου να κρατήσει τα ηνία – Ποιος είναι ο μεγάλος αντίπαλός του, Γκάντι Άιζενκοτ
– Οι κάλπες άνοιξαν στο Ισραήλ για την εκλογική αναμέτρηση που θα κρίνει τον επόμενο πρωθυπουργό και τη γεωπολιτική στρατηγική της χώρας στη Μέση Ανατολή, με τη διαδικασία να διαρκεί έως τις 22:00 ώρα Ελλάδας.
– Βασικός αντίπαλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι ο πρώην στρατηγός Γκάντι Άιζενκοτ, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ο «αντι-Μπίμπι» και ξεχωρίζει για την ανεπιτήδευτη και προσιτή εικόνα του.
– Παρότι η στάση του παραμένει ασαφής ως προς τη λύση των δύο κρατών, ο Άιζενκοτ διαφοροποιείται δεσμευόμενος να επαναφέρει άμεσα τον έλεγχο της Δυτικής Όχθης στον στρατό.
-
Ιστορική αναμέτρηση για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή – Ο Νετανιάχου, τα κόμματα και οι δημοσκοπήσεις
– Σε κλίμα μεγάλης γεωπολιτικής έντασης πρόκειται να διεξαχθούν αύριο οι εκλογές στο Ισραήλ, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να αντιμετωπίζει έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια και ανοικτά πολεμικά μέτωπα σε όλη τη Μέση Ανατολή.
– Στο επίκεντρο βρίσκεται η διχογνωμία μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού του στρατού για ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν πριν από τις κάλπες, με ανώτερους αξιωματούχους της Μοσάντ να εκφράζουν επίσης έντονες ανησυχίες.
– Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα Λικούντ και τους εταίρους του να χάνουν την πλειοψηφία στην Κνεσέτ, με κύριο αντίπαλο τον πρώην αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, Γκάντι Άιζενκοτ, επικεφαλής του κόμματος «Yashar».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ