LIVE – Μέση Ανατολή: Νέες απειλές Τραμπ κατά του Ιράν – «Θα χτυπήσουμε πολύ σκληρά απόψε» – Όλες οι εξελίξεις

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν, στοχεύοντας στρατιωτικές υποδομές, συστήματα επικοινωνιών και τοποθεσίες αεράμυνας, προκαλώντας ισχυρές εκρήξεις σε ιρανικές πόλεις. Το Ιράν απάντησε με πλήγματα κατά του Μπαχρέιν και του Κουβέιτ, με τον επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης να υπόσχεται «κόλαση» στην περιοχή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΣΥΝΟΨΗ ΑΡΘΡΟΥ

Τα βασικά σημεία του άρθρου

  • Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι «ολοκλήρωσε» τον τελευταίο γύρο αεροπορικών επιδρομών στο Ιράν, στοχεύοντας «ιρανικές δυνατότητες στρατιωτικής επιτήρησης, συστήματα επικοινωνιών και τοποθεσίες αεράμυνας». Ισχυροί ήχοι εκρήξεων αντήχησαν στην Τεχεράνη και σε άλλες νότιες περιοχές.
  • Το Ιράν απάντησε εξαπολύοντας πλήγματα εναντίον του Μπαχρέιν και του Κουβέιτ, με τον επικεφαλής της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης να υπόσχεται μια «κόλαση» στην περιοχή. Το Κουβέιτ αναγκάστηκε να κλείσει τον εναέριο χώρο του καθώς η αεράμυνα της χώρας προσπαθούσε να αποκρούσει την επίθεση.
  • Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, το Ισραήλ εξέδωσε προειδοποίηση προς τους κατοίκους στο βόρειο τμήμα της χώρας, μετά τον εντοπισμό ύποπτων εισερχόμενων πυρών από τον Λίβανο.

Το κείμενο κάθε σύνοψης ελέγχεται από δημοσιογράφους του ENIKOS

Google Προσθέστε το ENIKOS ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Η Μέση Ανατολή βυθίζεται σε έναν ανεξέλεγκτο κύκλο συγκρούσεων, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα οι ΗΠΑ και το Ιράν αντάλλαξαν σφοδρά στρατιωτικά πλήγματα. Μετά το τελεσίγραφο του Ντόναλντ Τραμπ πως η Τεχεράνη θα «πληρώσει το τίμημα» για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, η αμερικανική αεροπορία εξαπέλυσε κύμα επιθέσεων σε στρατηγικές υποδομές του Ιράν, προκαλώντας την άμεση απάντηση των Φρουρών της Επανάστασης, οι οποίοι μετέφεραν τα πυρά τους στο Μπαχρέιν και το Κουβέιτ, απειλώντας να μετατρέψουν ολόκληρη την περιοχή σε «κόλαση».

Οι τελευταίες εξελίξεις

  • Επιμένει ο Τραμπ: Έχει επιτευχθεί μια «πολύ καλή συμφωνία» με το Ιράν - Πιθανή υπογραφή στην Ευρώπη τις επόμενες ημέρες

    – Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί μια «μεγάλη διευθέτηση» με το Ιράν και ότι η συμφωνία ενδέχεται να υπογραφεί ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

    – Το σχετικό έγγραφο βρίσκεται πλέον σε «πολύ προχωρημένο στάδιο» και τα Στενά του Ορμούζ θα ανοίξουν αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

    – Οι δηλώσεις του Τραμπ έρχονται λίγες ώρες μετά τις αντικρουόμενες αναφορές από την Τεχεράνη, καθώς ιρανικές πηγές υποστήριξαν ότι δεν έχει ακόμη εγκριθεί κανένα τελικό κείμενο συμφωνίας.

  • Ιράν: Η Τεχεράνη διαψεύδει τον Τραμπ - «Δεν έχουμε εγκρίνει σχέδιο συμφωνίας με την Ουάσινγκτον»

    – Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Fars, το Ιράν ενδέχεται να επανεξετάσει το κείμενο συμφωνίας που φέρεται να έχει αποδεχθεί η αμερικανική πλευρά.

    – Μετά από παρέμβαση μεσολαβητών από το Κατάρ, οι ΗΠΑ απέσυραν τελικά τους επιπλέον όρους που ζητούσαν, ανοίγοντας τον δρόμο για την πιθανή επανεξέταση του κειμένου από την Τεχεράνη.

    – Από την πλευρά της Τεχεράνης, ωστόσο, πηγές υποστηρίζουν ότι δεν έχει εγκριθεί ακόμη κανένα κείμενο συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ.

  • Ανησυχία ΟΗΕ για τα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ – Προειδοποίηση Γκουτέρες

    – Ανησυχία για την αυξανόμενη ένταση στα σύνορα Λιβάνου και Ισραήλ εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποιώντας για «σοβαρή κλιμάκωση» της κατάστασης και καλώντας όλες τις πλευρές να επιλέξουν τη διπλωματική οδό.

    – Ο Γκουτέρες σημείωσε ότι «Από τον Μάρτιο, γινόμαστε μάρτυρες μιας σοβαρής κλιμάκωσης, καθώς το Ισραήλ ενέτεινε τις επιχειρήσεις του σε λιβανικό έδαφος και η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επιθέσεις βαθύτερα στο Ισραήλ».

    – Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να εργαστούν για μια πολιτική λύση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διασφάλισης της κυριαρχίας του Λιβάνου και επανέλαβε: «Υποστηρίζω πλήρως το μονοπώλιο των όπλων από τη λιβανική κυβέρνηση».

  • Το Ιράν απειλεί τα περιουσιακά του στοιχεία του Έλον Μασκ - «Διατηρούμε το δικαίωμα να επιτεθούμε»

    – Το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει περιουσιακά στοιχεία του Έλον Μασκ στη Μέση Ανατολή στους πιθανούς στόχους του.

    – Η Τεχεράνη κατηγορεί τις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ ότι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες δορυφορικού διαδικτύου Starlink του Μασκ για στρατιωτικούς σκοπούς.

    – Στο μικροσκόπιο βρίσκονται εγκαταστάσεις Starlink και συμφέροντα που συνδέονται με τη SpaceX στην περιοχή, με την Τεχεράνη να δηλώνει ότι «διατηρεί το δικαίωμα να επιτεθεί σε όλες τις εγκαταστάσεις που σχετίζονται με επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία διαχειρίζεται ο Μασκ στην περιοχή».

  • Μπέσεντ: «Το Ιράν θα χάσει αυτό το παιχνίδι» – Απειλεί με δέσμευση παγωμένων κεφαλαίων

    – Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, προειδοποίησε ότι η στρατηγική που ακολουθεί το Ιράν στον Κόλπο θα έχει σημαντικό οικονομικό κόστος, απειλώντας με μέτρα σε βάρος των ιρανικών περιουσιακών στοιχείων.

    – Ο Μπέσεντ υποστήριξε ότι «Το ιρανικό καθεστώς θα χάσει το παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος που παίζει» και ότι οποιαδήποτε ζημιά στους συμμάχους των ΗΠΑ θα καλυφθεί από ιρανικούς λογαριασμούς.

    – Σε απάντηση, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καζέμ Γκαριμπαμπαντί, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις της περιοχής «δεν βρίσκονται σε θέση να ζητούν αποζημιώσεις».

  • Ιρανός βουλευτής προς Τραμπ: «Οι ΗΠΑ είναι αυτές που πρέπει να παραδοθούν»

    – Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του ιρανικού κοινοβουλίου, Εμπραχίμ Ρεζαΐ, απάντησε στον Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτές που θα πρέπει να υποχωρήσουν.

    – Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο Ιρανός βουλευτής τόνισε πως «Ο Τραμπ δεν έχει περισσότερες από δύο επιλογές: είτε πρέπει να παραδοθεί, είτε πρέπει να παραδοθεί.»

    – Οι δηλώσεις έρχονται εν μέσω ιδιαίτερα υψηλών επιπέδων αντιπαράθεσης μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, με ανταλλαγή απειλών.

  • Ισραηλινό πλήγμα κοντά σε νοσοκομείο στην Τύρο του Λιβάνου: Ένας νεκρός και 17 τραυματίες

    – Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 17 τραυματίστηκαν έπειτα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε πολυκατοικία κοντά σε νοσοκομείο στην Τύρο του Λιβάνου.

    – Μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται δέκα εργαζόμενοι του νοσοκομείου, συμπεριλαμβανομένων νοσηλευτών, οι οποίοι τραυματίστηκαν από θραύσματα γυαλιών και συντρίμμια.

    – Οι εκρήξεις προκάλεσαν επίσης ζημιές σε αίθουσες επειγόντων περιστατικών και σε θαλάμους ασθενών του νοσοκομείου, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις σε κρίσιμες πολιτικές υποδομές.

  • Ινδία προς ΗΠΑ: «Σταματήστε τις επιθέσεις σε πλοία» – Οργή μετά τον θάνατο τριών Ινδών ναυτικών

    – Η Ινδία κάλεσε να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά πλοίων στην περιοχή του Κόλπου, μετά τον θάνατο τριών Ινδών πολιτών σε αμερικανική επίθεση εναντίον πετρελαιοφόρου.

    – Ο εκπρόσωπος του ινδικού ΥΠΕΞ υπογράμμισε την ανάγκη για διάλογο και διπλωματία ώστε να αποκατασταθούν η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή. Χαρακτήρισε τις επιθέσεις «άμεση συνέπεια της σύγκρουσης».

    – Ο Ινδός αξιωματούχος ανέφερε ότι το πλοίο Jalveer δέχθηκε επίθεση από το αμερικανικό ναυτικό, ενώ η Ινδία κάλεσε τον αναπληρωτή επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής, επιδίδοντάς του «ισχυρή διαμαρτυρία».

  • Τραμπ: «Θα χτυπήσουμε πολύ σκληρά το Ιράν απόψε» – Απειλεί με κατάληψη της «καρδιάς» των ιρανικών πετρελαϊκών εξαγωγών

    Νέα εμπρηστική παρέμβαση έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, με ανάρτηση του στο Truth Social, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση με το Ιράν, καθώς δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξαπολύσουν «πολύ σκληρά» πλήγματα κατά της Τεχεράνης.

    Σε ανάρτησή του, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι το ιρανικό ναυτικό, η αεροπορία, τα ραντάρ, η αντιαεροπορική άμυνα και το μεγαλύτερο μέρος των επιθετικών δυνατοτήτων της χώρας έχουν ήδη εξουδετερωθεί και προειδοποίησε ότι οι αμερικανικές επιθέσεις θα συνεχιστούν με ιδιαίτερη ένταση.

    Απειλή για τον έλεγχο των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων

    Ο Τραμπ προχώρησε ακόμη ένα βήμα παραπέρα, αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της νήσου Χαργκ, του σημαντικότερου κόμβου εξαγωγής πετρελαίου του Ιράν, καθώς και άλλων κρίσιμων ενεργειακών υποδομών.

    Η νήσος Χαργκ θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την ιρανική οικονομία, καθώς μέσω αυτής διακινείται το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών αργού πετρελαίου της χώρας. Αναλυτές εκτιμούν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση ή προσπάθεια κατάληψης της περιοχής θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας.

    «Όπως κάναμε με τη Βενεζουέλα»

    Στην ίδια ανάρτηση, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναλάβουν «πλήρη έλεγχο» των αγορών πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν, συγκρίνοντας το σχέδιο αυτό με την πολιτική που, όπως ισχυρίστηκε, εφαρμόστηκε στη Βενεζουέλα.

    Οι δηλώσεις έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ουάσιγκτον έχει ήδη εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις πιέσεις προς την Τεχεράνη, ενώ η νήσος Χαργκ βρίσκεται στο επίκεντρο των σεναρίων για την επόμενη φάση της σύγκρουσης.

  • Κόλπος του Ομάν: Νέο πλήγμα των ΗΠΑ σε τάνκερ με Ινδούς ναυτικούς – ΒΙΝΤΕΟ

    – Νέο πλήγμα δέχθηκε εμπορικό πλοίο με 20μελές πλήρωμα από την Ινδία στα ανοικτά του Ομάν, μόλις ένα εικοσιτετράωρο μετά το θανατηφόρο αμερικανικό πλήγμα σε άλλο δεξαμενόπλοιο.

    – Η επίθεση στο «Jalveer», η τρίτη μέσα σε τέσσερις ημέρες, σημειώνεται καθώς η εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν έχει καταρρεύσει. Η CENTCOM επιβεβαίωσε ότι ακινητοποίησε το πλοίο για παραβίαση του ναυτικού αποκλεισμού κατά του Ιράν.

    – Η CENTCOM διευκρίνισε ότι αμερικανικό αεροσκάφος εκτόξευσε δύο πυραύλους Hellfire στο μηχανοστάσιο του πλοίου, αφού «το πλήρωμα απέτυχε επανειλημμένα να συμμορφωθεί με τις οδηγίες των αμερικανικών δυνάμεων». Όλοι οι 20 Ινδοί ναυτικοί είναι ασφαλείς.

  • Νετανιάχου: «Πλήττουμε τη Χεζμπολάχ πολύ σκληρά»

    Σε μια αποφασιστική ομιλία κατά τη διάρκεια ειδικής κυβερνητικής συνεδρίασης στην πόλη Νοφ ΧαΓκαλίλ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας καταφέρουν συντριπτικά πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ.

     

    Παράλληλα, δεσμεύθηκε για την πλήρη αποκατάσταση της μακροπρόθεσμης ασφάλειας στα βόρεια σύνορα, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ένα γιγαντιαίο κρατικό πρόγραμμα οικονομικής και υποδομικής ανάπτυξης για την περιοχή της Γαλιλαίας.

     

    Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ «πλήττει τη Χεζμπολάχ πολύ σκληρά» και εξοντώνει «εκατοντάδες τρομοκράτες κάθε εβδομάδα». Πλαισίωσε την κατάσταση στο βόρειο Ισραήλ ως μέρος ενός «συνεχούς αγώνα για τη Γαλιλαία και, πρώτα απ’ όλα, για την ασφάλεια», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει επίσης αυτό που περιέγραψε ως μια αναδυόμενη απειλή από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), για την αντιμετώπιση της οποίας η χώρα «εργάζεται».

     

    «Θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια στον Βορρά και θα δημιουργήσουμε ασφάλεια στον Βορρά ακριβώς όπως κάναμε και στον Νότο», τόνισε. Ο ίδιος έσπευσε να συμπληρώσει ότι ο σκεπτικισμός που υπήρχε σχετικά με την ανάκαμψη στο νότιο Ισραήλ μετά τις 7 Οκτωβρίου αποδείχθηκε τελικά λανθασμένος.

     

  • Ιρανός ΥΠΕΞ: Καταδίκασε τις αμερικανικές επιθέσεις σε τηλεφώνημα με την Κάγια Κάλας

    Τηλεφωνική επικοινωνία με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάγια Κάλας, είχε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί.

     

    Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά το κύμα αμερικανικών επιθέσεων στο ιρανικό έδαφος και τα αντίποινα που εξαπέλυσε η Τεχεράνη εναντίον στρατιωτικών στόχων των ΗΠΑ στην Ιορδανία, το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ.

     

    Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Αραγτσί καταδίκασε σθεναρά τις επιθέσεις της Ουάσινγκτον, χαρακτηρίζοντάς τις ως μια «σαφή παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου». Ο Ιρανός ΥΠΕΞ επανέλαβε προς την Ευρωπαία αξιωματούχο τη θέση της χώρας του.

     

    «Αυτές οι ενέργειες κατέστησαν την κατάπαυση του πυρός ανενεργή και οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για τις επικίνδυνες συνέπειές τους».

     

    Παράλληλα, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας επέκρινε έντονα τη στάση που κρατούν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο Αραγτσί επέκρινε τη σιωπή των χωρών-μελών του ΟΗΕ σχετικά με τις επιθέσεις των ΗΠΑ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι «η παγκόσμια αδράνεια θα οδηγήσει σε αυξημένη περιφερειακή και παγκόσμια ανασφάλεια».

     

  • Ιράν: Κλείνει τα Στενά του Ορμούζ «μέχρι νεωτέρας»

    Σε μια ενέργεια που κλιμακώνει κατακόρυφα την κρίση στη Μέση Ανατολή, η Αρχή των Στενών του Περσικού Κόλπου (PGSA) του Ιράν ανακοίνωσε ότι η στρατηγική θαλάσσια δίοδος των Στενών του Ορμούζ παραμένει πλέον κλειστή μέχρι νεωτέρας.

     

    Η απόφαση αυτή, η οποία αποδίδεται άμεσα στις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στην περιοχή, έρχεται σε συνέχεια των καταγγελιών της Τεχεράνης ότι αμερικανικά πυρά έπληξαν εμπορικό πλοίο στον Κόλπο του Ομάν.

     

    Η PGSA, ένας κυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε στις 5 Μαΐου με σκοπό την επίβλεψη της διέλευσης από τα Στενά του Ορμούζ, ανακοίνωσε ότι η κρίσιμη υδάτινη οδός είναι «κλειστή μέχρι νεωτέρας», επιρρίπτοντας την ευθύνη στα πλήγματα των ΗΠΑ στην περιοχή.

     

    Σε επίσημη δήλωσή της, ανέφερε: «Λόγω των εντάσεων που προκλήθηκαν από τις δυνάμεις επιθετικότητας των ΗΠΑ στην περιοχή και της ανακοίνωσης των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων χθες το βράδυ, τα Στενά του Ορμούζ θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας».

     

    «Οι αιτούντες που έχουν λάβει άδεια διέλευσης παρακαλούνται να επιδείξουν υπομονή και να αναμείνουν περαιτέρω οδηγίες από την PGSA».

     

  • Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν παρά τα πλήγματα – «Αγκάθι» τα «παγωμένα» δισεκατομμύρια της Τεχεράνης

    – Η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη συνεχίζουν τις εντατικές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για μια προκαταρκτική συμφωνία, παρά τα σφοδρά αεροπορικά πλήγματα που αντάλλαξαν οι δύο πλευρές.

    – Το βάρος των συνομιλιών πέφτει στον μηχανισμό αποδέσμευσης δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από ιρανικά έσοδα πετρελαίου που παραμένουν «παγωμένα» σε ξένες τράπεζες.

    – Το Πακιστάν ηγείται μιας ύστατης μεσολαβητικής προσπάθειας, δηλώνοντας ότι «δεν έχουμε χάσει την ελπίδα» παρά την έξαρση της σύγκρουσης.

  • Mehr: Ιρανικό εμπορικό πλοίο επλήγη από αμερικανικό βλήμα στον Κόλπο του Ομάν

    – Η ένταση στις θαλάσσιες διόδους της Μέσης Ανατολής κλιμακώνεται επικίνδυνα έπειτα από νέο στρατιωτικό πλήγμα στον Κόλπο του Ομάν.

    – Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr, μια ιρανική εμπορική φορτηγίδα επλήγη από αμερικανικό βλήμα στον Κόλπο του Ομάν νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

    – Το περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του πλοίου, όμως και τα πέντε μέλη του πληρώματος διασώθηκαν με ασφάλεια και μεταφέρθηκαν στο Ομάν.

     

  • Ιράν: Καταγγέλλει τις επιθέσεις των ΗΠΑ και απειλεί με αντίποινα – «Άνευ σημασίας η εκεχειρία»

    – Το Ιράν κατήγγειλε τις μαζικές αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ στο έδαφός του, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον τορπίλισε την εκεχειρία και την κατέστησε «πρακτικά άνευ σημασίας».

    – Η Τεχεράνη προειδοποίησε με άμεσα αντίποινα για την εξουδετέρωση των αμερικανικών βάσεων, καταδικάζοντας παράλληλα «τα εγκλήματα του τρομοκρατικού καθεστώτος των ΗΠΑ».

    – Προειδοποίησε επίσης τα γειτονικά κράτη να μην επιτρέψουν τη χρήση του εδάφους τους από τις ΗΠΑ, τονίζοντας την αποφασιστικότητά του να εξουδετερώσει τις επιθέσεις, επικαλούμενο το «αναφαίρετο δικαίωμά του για νόμιμη άμυνα».

  • NYT: Δορυφορικές εικόνες επιβεβαιώνουν πλήγματα ακριβείας των ΗΠΑ σε υποδομές ύδρευσης του Ιράν – Πιθανό έγκλημα πολέμου

    – Μια ανάλυση των New York Times, βασισμένη σε δορυφορικές εικόνες, επιβεβαιώνει ότι οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί έπληξαν καίριες εγκαταστάσεις πόσιμου νερού στο Ιράν. Η καταστροφή άφησε χιλιάδες πολίτες χωρίς νερό εν μέσω ακραίου καύσωνα.

    – Η σκόπιμη στοχοποίηση πολιτικών υποδομών, όπως οι δεξαμενές ύδρευσης, «θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει έγκλημα πολέμου», σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για τις προθέσεις των ΗΠΑ.

    – Παρά τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον για «επιχειρήσεις ακριβείας» με βόμβες GBU-39, παραμένει ασαφές εάν οι ΗΠΑ έπληξαν εσκεμμένα τις εγκαταστάσεις νερού.

     

  • Κόλπος του Ομάν: 3 Ινδοί ναυτικοί νεκροί από αμερικανικό πλήγμα στο τάνκερ «Settebello»

    – Σοβαρούς διπλωματικούς τριγμούς στις σχέσεις Ινδίας και ΗΠΑ προκαλεί ο θάνατος τριών Ινδών ναυτικών, μετά το στρατιωτικό πλήγμα που εξαπέλυσαν οι αμερικανικές δυνάμεις εναντίον δεξαμενόπλοιου στα ανοικτά του Ομάν.

    – Η κυβέρνηση της Ινδίας αντέδραξε άμεσα και σε έντονο ύφος, προχωρώντας στην επίσημη κλήση του Αμερικανού επιτετραμμένου στο Νέο Δελχί, Τζέισον Μιξ, για να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της.

    – Από την πλευρά της, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) υποστήριξε ότι πραγματοποίησε ένα πλήγμα «ακριβείας» στο τάνκερ «Settebello», ισχυριζόμενη ότι το δεξαμενόπλοιο μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και αγνόησε τις στρατιωτικές προειδοποιήσεις.

  • Μπαχρέιν: Ένα 11χρονο κορίτσι τραυματίστηκε και σπίτια υπέστησαν ζημιές μετά τις ιρανικές επιθέσεις

    Ένα παιδί τραυματίστηκε και κατοικημένες περιοχές υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές στο Μπαχρέιν, ως αποτέλεσμα των αεροπορικών πληγμάτων που εξαπέλυσε το Ιράν στην περιοχή.

     

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, ένα 11χρονο κορίτσι υπέστη «ελαφρά τραύματα» κατά τη διάρκεια των επιθέσεων που έπληξαν την πόλη Χαμάντ, καθώς και την πρωτεύουσα Μανάμα.

     

    Δείτε τις φωτογραφίες:

     

    Πηγή: Υπουργείο Εσωτερικών Μπαχρέιν

     

    Πηγή: Υπουργείο Εσωτερικών Μπαχρέιν
  • Κουβέιτ: Επαναλειτουργεί ο εναέριος χώρος μετά τη σύντομη αναστολή λόγω των ιρανικών πληγμάτων

    Το Κουβέιτ προχώρησε στην επαναλειτουργία του εναέριου χώρου του, ενώ και το κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας πρόκειται να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας του, έπειτα από την προσωρινή διακοπή που επιβλήθηκε εξαιτίας των ιρανικών πληγμάτων εναντίον της χώρας.

     

    Υπενθυμίζεται ότι το Κουβέιτ είχε προχωρήσει στο κλείσιμο του εναέριου χώρου του νωρίς το πρωί της Πέμπτης, λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα ασφαλείας, ενώ είχε ανακατευθύνει τις προγραμματισμένες πτήσεις προς διαφορετικές διαδρομές.

     

  • Δυτική Όχθη: Το Ισραήλ χρηματοδοτεί την de facto ίδρυση 61 νέων οικισμών

    – Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αναμένεται να εγκρίνει ένα σχέδιο για τη χρηματοδότηση της de facto ίδρυσης 61 νέων οικισμών στη Δυτική Όχθη.

    – Η απόφαση αυτή λαμβάνεται σε μια χρονική συγκυρία όπου η διεθνής προσοχή είναι στραμμένη σχεδόν αποκλειστικά στην πολεμική σύρραξη με το Ιράν, επιτρέποντας στην κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να προχωρήσει σε ενέργειες που παγιώνουν τη στρατηγική παρουσία του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

    – Η χρηματοδότηση θα καλύψει προσωρινά τροχόσπιτα και υποδομές, δημιουργώντας «τετελεσμένα επί του εδάφους που θα μπορούσαν αργότερα να εξελιχθούν σε μόνιμους οικισμούς». Ο υπουργός Οικονομικών Σμότριτς δήλωσε ότι «συνεχίζουμε να χτίζουμε την γη του Ισραήλ στην πράξη».

  • Ιράν: Ανακοίνωσε το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ για όλα τα πλοία - Διαψεύδει η CENTCOM

    – Η ανώτατη κοινή στρατιωτική διοίκηση του Ιράν ανακοίνωσε τον πλήρη αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ για όλα τα δεξαμενόπλοια και τα εμπορικά πλοία, προειδοποιώντας με άμεση βύθιση οποιοδήποτε πλοίου επιχειρήσει να διέλθει.

    – Ο αποκλεισμός αποτελεί απάντηση σε αυτό που η Τεχεράνη αποκαλεί «συνεχιζόμενες εχθρικές ενέργειες των ΗΠΑ», συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων αμερικανικών επιθέσεων.

    – Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ αντέδρασαν άμεσα, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του Ιράν και τονίζοντας ότι «τα εμπορικά πλοία συνεχίζουν να διέρχονται μέσα και έξω από τα Στενά του Ορμούζ».

     

  • Ιράν: Καταιγίδα βαλλιστικών πυραύλων κατά αμερικανικής βάσης στην Ιορδανία

    – Το Ιράν εξαπέλυσε συντονισμένα μαζικά πλήγματα εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, με αιχμή του δόρατος μια ισχυρή πυραυλική επίθεση εντός του ιορδανικού εδάφους.

    – Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον ενός αμερικανικού κέντρου διοίκησης στην Ιορδανία, σε απάντηση στα πρόσφατα αμερικανικά πλήγματα στο ιρανικό έδαφος.

    – Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κοινοποίησε μια έκτακτη ταξιδιωτική οδηγία, προειδοποιώντας όσους βρίσκονται στην Ιορδανία να «αναζητήσουν στεγασμένη κάλυψη και να βρουν καταφύγιο επί τόπου αμέσως».

Ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων:

  • Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι «ολοκλήρωσε» τον τελευταίο γύρο αεροπορικών επιδρομών λίγο πριν από την ανατολή του ηλίου στο Ιράν. Σύμφωνα με τη CENTCOM, οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία, τους Πεζοναύτες και το Πολεμικό Ναυτικό, βάζοντας στο στόχαστρο «ιρανικές δυνατότητες στρατιωτικής επιτήρησης, συστήματα επικοινωνιών και τοποθεσίες αεράμυνας».
  • Ισχυροί ήχοι εκρήξεων αντήχησαν στην Τεχεράνη, στην πόλη-λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς και σε άλλες νότιες περιοχές κατά μήκος των Στενών του Ορμούζ.
  • Το Ιράν απάντησε εξαπολύοντας πλήγματα εναντίον του Μπαχρέιν και του Κουβέιτ. Ο επικεφαλής της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, Ματζίντ Μουσαβί, υποσχέθηκε μια «κόλαση» στην περιοχή ως απάντηση στις τελευταίες επιθέσεις των ΗΠΑ.
  • Το Κουβέιτ αναγκάστηκε να κλείσει τον εναέριο χώρο του καθώς η αεράμυνα της χώρας προσπαθούσε να αποκρούσει την επίθεση. Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας του Κουβέιτ επιβεβαίωσε ότι οι πτήσεις εκτρέπονται προς άλλα αεροδρόμια, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
  • Ο απεσταλμένος του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη τόνισε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει «να απέχουν από απειλές χρήσης βίας εάν επιθυμούν μια συμφωνία».
  • Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, το Ισραήλ εξέδωσε προειδοποίηση προς τους κατοίκους στο βόρειο τμήμα της χώρας να αναζητήσουν καταφύγιο, μετά τον εντοπισμό ύποπτων εισερχόμενων πυρών από την πλευρά του Λιβάνου.
Google Προσθέστε το ENIKOS στην Google
Ακολουθήστε το ENIKOS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.