“Γρίφος” το άνοιγμα εν μέσω “έκρηξης” των κρουσμάτων – Τα τελευταία σενάρια για τη χαλάρωση των μέτρων

Σε “γρίφο” για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το σενάριο για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, που έχουν επιβληθεί λόγω του κορονοϊού, τη στιγμή που κορυφώνεται το τρίτο κύμα της πανδημίας και η πίεση στα νοσοκομεία, ειδικά του λεκανοπεδίου, συνεχίζεται. Την Τρίτη καταγράφηκαν “μαύρα” ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας με 4.340 νέα κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο και 741 διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό, ενώ ακόμη 72 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Μόνο στην Αττική επιβεβαιώθηκαν 2.097 μολύνσεις, ενώ “έκρηξη” σημειώθηκε και στη Θεσσαλονίκη με 535 νέα κρούσματα. Σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν 65.979 τεστ ανίχνευσης κορονοϊού και η θετικότητα έφτασε το 6,58%. Τα τελευταία στοιχεία πάντως για το ιικό φορτίο που εντοπίζεται στα λύματα 11 αστικών περιοχών της χώρας, μεταξύ των οποίων η Αττική και η Θεσσαλονίκη, είναι ενθαρρυντικά. Τα αποτελέσματα, που αφορούν την περίοδο από 22 έως 28 Μαρτίου 2021, δείχνουν σε γενικό επίπεδο σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Στην Αττική καταγράφεται μία πτωτική τάση (-12%), ενώ ανοδική τάση υπάρχει στη Θεσσαλονίκη (+11%). Μεγάλη μείωση παρατηρείται στα Χανιά (-71%) και στην Πάτρα (-60%).

Ζητούμενο η “χρυσή τομή”

Η επιδημιολογική εικόνα που έχει διαμορφωθεί στη χώρα και οι κυβερνητικές εισηγήσεις για σταδιακό άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης που θα έχουν την Τετάρτη οι λοιμωξιολόγοι. Οι ειδικοί έχουν περιγράψει ως βασικά κριτήρια για το “ναι” στη σταδιακή άρση του lockdown τη μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού και τη σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Η επικινδυνότητα κάθε δραστηριότητας θα αποτελέσει επίσης ένα βασικό κριτήριο, συνυπολογίζοντας τα εκπαιδευτικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, ενώ “κομβικό ρόλο” θα παίξει η αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων. Σε κάθε περίπτωση, ζητούμενο αποτελεί η εξεύρεση της “χρυσής τομής” μεταξύ των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της κοινωνικής αποσυμπίεσης, με παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να δώσουν μία ανάσα στους πολίτες από το παρατεταμένο lockdown. Η κυβέρνηση επιθυμεί “προσεκτικά βήματα” για το σταδιακό και ελεγχόμενο άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, που θα λειτουργήσουν ως “βαλβίδες αποσυμπίεσης”, με “όπλα” τα self test και τους εμβολιασμούς και με σύμμαχο τον καλό καιρό. Προτεραιότητα αποτελούν το λιανεμπόριο και η εκπαίδευση. Μένει να φανεί εάν οι ειδικοί θα ανάψουν το “πράσινο φως” για το εάν και πώς θα γίνει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς δεν λείπουν οι φωνές που κρίνουν ως πρόωρο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως εφόσον οι λοιμωξιολόγοι που το “ναι”, έχει “κλειδώσει” η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων από το Σαββατοκύριακο κιόλας. Πρόκειται για ένα μέτρο που υιοθετήθηκε σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η κινητικότητα των πολιτών, που διευκολύνει τη μετάδοση του ιού. Όμως με δεδομένο πλέον τον ανοιξιάτικο καιρό, εκτιμάται ότι είναι καλύτερο, οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν και εκτός δήμου τηρώντας φυσικά τα ατομικά μέτρα προστασίας, ώστε να μην παρατηρείται πολυκοσμία και συνωστισμός σε συγκεκριμένες περιοχές και να μπει φρένο στις συναντήσεις σε κλειστούς χώρους, που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε εστίες υπερμετάδοσης.

Από την κυβέρνηση προκρίνουν το σενάριο να ανεβάσει ρολά το λιανεμπόριο την προσεχή Δευτέρα, εφόσον πουν το “ναι” οι λοιμωξιολόγοι. Η 5η Απριλίου θεωρείται ως η πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων (και όχι των εμπορικών κέντρων), κατά πάσα πιθανότατα με τη μέθοδο του click away, ώστε να είναι πιο ελεγχόμενη η κινητικότητα των πολιτών. Την επόμενη εβδομάδα, στις 12 Απριλίου, είναι πιθανόν να λειτουργήσει το λιανεμπόριο με το τρίωρο sms, εφόσον βέβαια το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση. Μεγάλο ερώτημα αποτελεί το αν θα ανοίξουν τα σχολεία. Εφόσον οι ειδικοί το επιτρέψουν, στις 12 Απριλίου θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με προτεραιότητα τα Λύκεια, καθώς οι μαθητές έχουν μπροστά τους τον γολγοθά των εξετάσεων. Καταλυτικό ρόλο στις όποιες αποφάσεις αναμένεται να παίξει το πότε οι προμήθειες των self test θα φτάσουν στα φαρμακεία, καθώς αφενός έχει “κλειδώσει” η απόφαση για υποχρεωτικό τεστ των μαθητών και των εκπαιδευτικών κάθε Δευτέρα και αφετέρου θεωρείται πως θα είναι ένα ασφαλές εργαλείο και για τη λειτουργία του λιανεμπορίου. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα δεδομένα θα τεθούν στο τραπέζι των ειδικών και εκτός απροόπτου οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Κικίλιας, Τσιόδρας και Θεοδωρίδου ενημέρωσαν τα κόμματα

Στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει τεθεί σε εφαρμογή στην Αττική, έδωσε ο Βασίλης Κικίλιας στους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Η ενημέρωση των κομμάτων έγινε από τον υπουργό Υγείας, την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως σήμερα σε όλη τη χώρα λειτουργούν 1.483 κλίνες ΜΕΘ: 1.222 στα δημόσια νοσοκομεία, 220 στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και 41 στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Εξ’ αυτών, οι 891 είναι ΜΕΘ-COVID και οι 592 ΜΕΘ non Covid.

Σχεδόν οι μισές κλίνες ΜΕΘ -729 συγκεκριμένα- βρίσκονται στην Αττική. Εξ’ αυτών, οι 427 είναι ΜΕΘ-COVID και οι 302 ΜΕΘ non Covid.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ιδιωτικός τομέας έχει διαθέσει στο ΕΣΥ τις 174 από τις 233 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει στην Αττική, δηλαδή τρεις στις τέσσερις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα στην Αττική βρίσκονται ήδη στη διάθεση του ΕΣΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 59 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική που έχει κρατήσει ο ιδιωτικός τομέας, οι 56 είναι σήμερα κατειλημμένες. Δηλαδή, μόνο τρεις κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα είναι σήμερα κενές στο λεκανοπέδιο.

Στη συνέχεια, η κα Θεοδωρίδου ενημέρωσε για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης και ο κ. Τσιόδρας για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Τα “μαύρα” ρεκόρ της Τρίτης

Σοκ προκαλούν τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τρίτης, καθώς καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ τόσο στα ημερήσια κρούσματα όσο και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 8.000 από την αρχή της πανδημίας. Συγκεκριμένα, σε μία ημέρα επιβεβαιώθηκαν 4.340 νέα κρούσματα κορονοϊού, αριθμός πολύ αυξημένος σε σύγκριση με το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ των 3.586 μολύνσεων, που είχαν ανακοινωθεί στις 23 Μαρτίου 2021. Διενεργήθηκαν 65.979 τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, εκ των οποίων τα 23.158 ήταν μοριακά και τα 42.821 rapid. Αυτή τη στιγμή, 741 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, έναντι 738 χθες. Επίσης, σε μία ημέρα εξέπνευσαν ακόμη 72 συνάνθρωποί μας από επιπλοκές της νόσου, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων να έχει ανέλθει πλέον σε 8.017.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.340, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 260.077 (ημερήσια μεταβολή +1.7%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 86 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.267 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.017 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 741 (63.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 83.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.688 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 402 (ημερήσια μεταβολή -11.84%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 431 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον κορονοϊό

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων – “Φωτιά” στην Αττική

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη 4.340 νέα κρούσματα κορονοϊού. Από το σύνολο των 4.340 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 23 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Η κατανομή των 4.317 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα. Ο αριθμός νέων κρουσμάτων στην Αττική προκαλεί ίλιγγο, καθώς καταγράφηκαν 2.097 μολύνσεις. Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και στη Θεσσαλονίκη με 535 νέα κρούσματα, ενώ τριψήφιος αριθμός καταγράφηκε στην Αχαΐα με 135 νέα κρούσματα, στη Λάρισα 125 νέα κρούσματα και στην Κοζάνη 167 νέα κρούσματα. Ανησυχία και για το Ηράκλειο με 92 νέα κρούσματα και την Εύβοια με 80 νέα κρούσματα.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στο λεκανοπέδιο το μεγαλύτερο πρόβλημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το κέντρο της Αθήνας, με τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών να καταγράφει 535 νέες μολύνσεις. Επιπλέον, 350 κρούσματα δίνει ο Πειραιάς, 277 ο Βόρειος Τομέας Αθηνών, 274 ο Δυτικός Τομέας Αθηνών, 261 η Ανατολική Αττική, 227 ο Νότιος Τομέας Αθηνών και 149 η Δυτική Αττική.

Τα στοιχεία για το ιικό φορτίο στα λύματα

Το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ. Τα αποτελέσματα αφορούν την περίοδο από 22 έως 28 Μαρτίου 2021. Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας, ενώ για πρώτη φορά ελήφθησαν δείγματα από το Εθνικό Δικτύο Λυμάτων του ΕΟΔΥ από τις πόλεις της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές. Πίνακας 1: Ποσοστιαία μεταβολή στη μέση εβδομαδιαία συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα 22-28 Μαρτίου 2021 σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Μαρτίου 2021.

* Για τις πόλεις της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης δεν δίνεται ποσοστιαία μεταβολή του μέσου ιικού φορτίου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η επιτήρηση των λυμάτων σε αυτές τις πόλεις ξεκίνησε την τελευταία εβδομάδα, 22-28/3/21. Για τις πόλεις αυτές αναφέρεται μόνο αν το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ήταν ανιχνεύσιμο ή μη ανιχνεύσιμο. Στο εξής, θα πραγματοποιείται εβδομαδιαία επιτήρηση των αστικών λυμάτων και συγκριτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

Συμπεράσματα: Την εβδομάδα 22-28 Μαρτίου 2021 παρατηρούνται σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Μαρτίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οι πτωτικές τάσεις κυμαίνονται από -32% στον Άγιο Νικόλαο μέχρι -71% στα Χανιά. Οριακές κρίνονται οι πτωτικές τάσεις στην Αττική (-12%) και στο Ηράκλειο Kρήτης (-23%) καθώς και η ανοδική τάση στη Θεσσαλονίκη (+11%), όπου οι μεταβολές εμπίπτουν κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Επίσης, σταθερή παραμένει ουσιαστικά η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Λάρισας (-3%) και του Ρεθύμνου (-2%).

Παρακάτω δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της εβδομάδας 22-28/3/21:

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), στην Περιφέρεια Αττικής το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα δεν παρουσίασε σημαντική διακύμανση (-12%) σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα και παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), στη Θεσσαλονίκη δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή (+11%) στο σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 15-21/03/2021.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα στη Λάρισα (22-28/3/21), δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή (-3%) στην συγκέντρωση του γενετικού υλικού του ιού στα αστικά λύματα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 15-21/3/21.

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα στο Βόλο (22-28/3/21), παρατηρείται υποχώρηση (-50%) στην συγκέντρωση του γενετικού υλικού του ιού στα αστικά λύματα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 15-21/3/21.

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), στα αστικά λύματα της Ξάνθης ανιχνεύθηκε γενετικό υλικό του ιού.

Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), στα αστικά λύματα της Αλεξανδρούπολης δεν ανιχνεύθηκε γενετικό υλικό του ιού .

Ηράκλειο Κρήτης: Την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), παρατηρείται μία οριακά πτωτική τάση (-23%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων, σε σχέση με την εβδομάδα 15-21/3/2021. Παρά τη σχετική μείωση, η συγκεντρώση του ιικού φορτίου στα λύματα εξακολουθεί να είναι υψηλή.

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), παρατηρείται τάση αποκλιμάκωσης (-71%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων στα Χανιά. Παρά τη μείωση, η συγκεντρώση του ιικού φορτίου στα λύματα εξακολουθεί να είναι υψηλή.

Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), ο εβδομαδιαίος μέσος όρος του ιικού φορτίου στα λύματα του Ρεθύμνου παραμένει ουσιαστικά σταθερός, σε σχέση με αυτόν της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, 15-21/03/21.

‘Αγιος Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), παρατηρείται μείωση (-32%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων του Αγίου Νικολάου, σε σχέση με αυτόν της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, 15-21/03/21.

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), παρατηρείται αποκλιμάκωση της παρουσίας SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα με μείωση (- 60%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου του ιικού φορτίου, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, 15-21/03/21.

Σημ1: Οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιϊκού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών. O ισοδύναμος πληθυσμός υπολογίζεται με βάση το ρυπαντικό φορτίο που καταλήγει στην εκάστοτε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων σε διάρκεια 24 ωρών και τυπικών τιμών παραγωγής ρυπαντικού φορτίου ανά άτομο ανά ημέρα.

Σημ2: Μεταβολές της τάξης +/- 30% είναι κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.

Σημ3: Το μέσο ιικό φορτίο της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου, της Πάτρας, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης, για την εβδομάδα 22-28 Μαρτίου 2021, έχει υπολογιστεί με βάση τις μετρήσεις που ελήφθησαν από 22-26 Μαρτίου 2021. Τα αποτελέσματα της Περιφέρειας Αττικής, της Θεσσαλονίκης και των Χανίων αντιστοιχούν σε μετρήσεις από 22-28 Μαρτίου 2021.

Σημ4: Τα εργαστήρια που συμμετέχουν στο δίκτυο είναι: Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διεπιστημονική Εργαστηριακή Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης, Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ