Κικίλιας: Τα νοσοκομεία δέχονται πίεση – Ο ιός είναι ύπουλος – Τι είπε για self-test και εμβολιασμούς

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι δεν θα προτρέξει ανακοινώνοντας ημερομηνίες για το πότε είναι πιθανό ένα νέο άνοιγμα και σημείωσε πως τα νοσοκομεία εξακολουθούν να δέχονται πίεση.

“Δεν έδωσα και δεν δίνουμε ποτέ ημερομηνίες. Είναι ένας ύπουλος ιός και βλέπετε πόσο δυσκολεύει τα πράγματα και δεχόμαστε μια τεράστια πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όμως είναι προφανές ότι έχει έρθει η ώρα, με σταθερό βηματισμό και ξεχωρίζοντας το ένα μέτρο από το άλλο, να βοηθήσουμε όλες τις κοινωνικές ομάδες να μπορέσουν σιγά-σιγά να επαναλειτουργήσουν. Υπάρχει η πρόνοια οριζοντίως από την Κυβέρνηση, που έχει βοηθήσει και έχει στηρίξει όλους αυτούς τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς κλάδους. Όμως σιγά-σιγά και τα εργαλεία της Επιστήμης μας βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα να ξαναδουλέψουν αυτοί οι κλάδοι. Πρώτη προτεραιότητα είναι η Δημόσια Υγεία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Νομίζω ότι σιγά-σιγά θα προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Με το self-test προσθέτουμε ένα ακόμα όπλο κατά του κορονοϊού

“Εμείς ξεκινήσαμε πριν από 12 μήνες με 800 PCR τεστ την ημέρα. Αυτή ήταν η δυνατότητα της χώρας και των εργαστηρίων της. Κάναμε μία τεράστια προσπάθεια και φτάσαμε να κάνουμε 55.000-60.000 τεστ την ημέρα. Ήμασταν η πρώτη χώρα η οποία καταφέραμε και φέραμε εδώ το rapid test, πριν από όλους τους άλλους Ευρωπαίους… Και τώρα επίσης, μετά από εισηγήσεις των ειδικών μας, και πολύ σωστά, η δυνατότητα που δίνει η τεχνολογία για τα self-test, τα οικιακά τεστ να μπορούμε να τα έχουμε δωρεάν, να τα προμηθευτούμε από το φαρμακείο μας ένα κάθε εβδομάδα, τέσσερα το μήνα τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες. Θα είναι υποχρεωτικό στο σχολείο, στην εστίαση, στα δικαστήρια, στις επιχειρήσεις, γιατί υπάρχουν και πολλοί συνάνθρωποί μας ασυμπτωματικοί, οι οποίοι εάν τεσταριστούν και δουν ότι νοσούν με Covid θα προστατέψουν τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους και τον επαγγελματικό χώρο. Δεν αφαιρείται κάτι από αυτά τα οποία προηγουμένως κάναμε. Δηλαδή, υπάρχει το PCR τεστ και θα υπάρχει και το rapid test. Με αυτά ούτως ή άλλως έχουμε επιδημιολογική εικόνα. Με βάση την Επιστήμη και την τεχνολογία που τρέχουν και μας προσφέρουν όπλα, πάμε να προσθέσουμε και κάτι άλλο”, σημείωσε ο υπουργός Υγείας σχετικά με τα self-test.

“Η Επιχείρηση «Ελευθερία» πηγαίνει πολύ καλά. Η πλατφόρμα έχει ανοίξει για τις ευπαθείς ομάδες, από την περασμένη Παρασκευή για τις ηλικίες από 70-74 και τις επόμενες μέρες για τις ηλικίες 65-69. Τον Απρίλιο θα γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί θα γίνουν τον Απρίλη, όσοι έγιναν τους τρεις προηγούμενους μήνες. Θα παραλάβουμε 1.100.000 εμβόλια της Pfizer, 450.000 AstraZeneca, 100.000 Moderna και 71.000 Johnson & Johnson μόνο για τον Απρίλιο. Αυτές οι ποσότητες εμβολίων ή και παραπάνω θα υπάρχουν και το Μάιο και τον Ιούνιο”, ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

10.000 προσλήψεις επικουρικών σε έναν χρόνο και 1.310 μόνιμων γιατρών στο Ε.Σ.Υ.

“Μέσα σε έναν χρόνο έχουν προσληφθεί ως επικουρικό προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας 10.000 επαγγελματίες υγείας. Από αυτούς 1.717 γιατροί, 5.532 νοσηλευτές. Αυτοί είναι με συμβάσεις ενός ή δύο ετών. Στους 20 μήνες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας προκηρύχθηκαν 2.574 θέσεις μονίμων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, στο ένα έτος της πανδημίας. Στα 4,5 χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ 2.754. Από την αρχή της πανδημίας απορροφήσαμε όλους τους γιατρούς, όλους που έκαναν αίτηση είτε για επικουρικοί στις Υγειονομικές Περιφέρειες, στις ειδικότητες Εσωτερικής Παθολογίας, Πνευμονολογίας, Αναισθησιολογίας, ΜΕΘ και ΤΕΠ. Όσες συμβάσεις επικουρικών γιατρών έληγαν, ανανεώθηκαν έως τον Οκτώβριο του 2021, για όλες τις ειδικότητας ιατρών. Σε ό,τι έχει να κάνει με τους επικουρικούς νοσηλευτές, έχει πει ήδη ο Πρωθυπουργός ότι αυτοί θα μονιμοποιηθούν μέσω ΑΣΕΠ. Έχουμε απορροφήσει ήδη 700 από αυτούς σε μόνιμες θέσεις. Σε ό,τι έχει να κάνει με τους γιατρούς, έχουμε ήδη προσλάβει 1.310 μόνιμους ιατρούς αυτό το χρονικό διάστημα, εκ των οποίων 410 στις ΜΕΘ. Σκεφτόμαστε για κάποιους από αυτούς μετά από αξιολόγηση ενδεχομένως οι θέσεις τους των επικουρικών, να μετατραπούν σε θέσεις Επιμελητών Β’”, “, είπε ο κ. Κικίλιας αναφερόμενος στις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και μόνιμων γιατρών.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των επαγγελματιών Υγείας θα επανεκτιμηθεί αμέσως μετά την κρίση

“Οι γιατροί μας έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού σε ένα ποσοστό 80%, το ποσοστό στους νοσηλευτές είναι αρκετά χαμηλότερο. Τώρα διαχειριζόμαστε το τρίτο κύμα και μία κρίση. Μέσα στην κρίση χρειαζόμαστε μέχρι και τον τελευταίο επαγγελματία υγείας και δεν θα άνοιγα τώρα θέμα υποχρεωτικότητας, όταν προσπαθούμε να ξεπεράσουμε μία τέτοια κατάσταση και να βγούμε μπροστά. Σε δεύτερο χρόνο, όμως, και όχι μακριά από τώρα, θα επανεκτιμηθούν αυτά τα δεδομένα και θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις με βάση τη Δημόσια Υγεία. Μην ξεχνάτε ότι πριν την πανδημία και με αφορμή το ότι κάποια λίγα παιδιά, οι οικογένειές τους μάλλον, αρνούνταν να τα εμβολιάσουν πριν πάνε σχολείο, είχαμε νομοθετήσει ως Κυβέρνηση να υπάρχει η δυνατότητα στον Υπουργό Υγείας να παρεμβαίνει με βάση την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής και να καθιστά για συγκεκριμένες ομάδες, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, υποχρεωτικό τον εμβολιασμό. Πιστεύω ότι με βάση τα δεδομένα τα οποία έχουμε και ειδικά μίας πανδημίας, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους επαγγελματίες υγείας ενδεχομένως θα ήταν μία σωστή πολιτική κίνηση”, δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ