Αχιλλέας Γκίκας στον Realfm 97,8: Το άνοιγμα είναι μια εξίσωση για δυνατούς λύτες – Ελπίζουμε στα home test

“Τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν έχουν αλλάξει από την προηγούμενη εβδομάδα. Είμαστε σε μια φάση όπου έχουμε μια πίεση στο Σύστημα Υγείας, αφόρητη. Το σύστημα αντέχει ακόμη, αυτό το βλέπει κανείς αν το δείτε αριθμητικά στον αριθμό των απωλειών που έχουμε, οι θάνατοι είναι περίπου 50 έως 70 ημερησίως, τον Νοέμβριο είχαμε 110 σε αντίστοιχες περιπτώσεις, σχεδόν τα διπλάσια” δήλωσε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας.

“Το Σαββατοκύριακο είχαμε 13% αύξηση στις εισαγωγές, είχαμε κάπου 5.000 κρούσματα σε δύο ημέρες. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι ευνοϊκό το επιδημιολογικό προφίλ. Είναι ένα προφίλ μιας νόσου που εξελίσσεται ακόμη, μάλλον δεν έχει φτάσει στο πικ της, να αρχίσει την κατηφόρα. Περιμένουμε τους επόμενες δύο εβδομάδες να αρχίσει να επιπεδώνεται. Υπάρχουν δειλές, δειλές ενδείξεις από διάφορες περιοχές της χώρας ότι κάτι πάει να ισοπεδωθεί σε θέμα επιδημιολογικό” πρόσθεσε.

“Έχουμε ένα μικρό χαμόγελο, είναι αυτό που θα ακολουθήσει με τα home test, τα οικιακά τεστ που θα έρθουν μαζικά. Νομίζουμε και περιμένουμε να αλλάξει το πεδίο. Αυτά βγήκαν βασικά να ελαφρώσουν λίγο τα lockdown, να σας το πω απλά και επιγραμματικά. Όπου έγιναν μέχρι στιγμής ελάφρωσαν τα lockdown, έγιναν στην Τσεχία τον Οκτώβριο – Νοέμβριο μαζικά τεστ σε 5 εκατ. ανθρώπους και είδαμε 60% μείωση των κρουσμάτων. Την προηγούμενη εβδομάδα άρχισαν να τα κάνουν στην Αυστρία, έκαναν από 1,5 εκατ. τεστ την εβδομάδα και περιμένουμε τα αποτελέσματα. Η Γερμανία το έχει βάλει και αυτή στο ρεπερτόριο. Θα τα κάνουμε και εμείς και ελπίζουμε ότι αυτό θα μας δώσει έναν αέρα να μπορέσουμε δειλά – δειλά να ανοίξουμε γιατί στο πίσω μέρος του μυαλού μας έχουμε την κοινωνία, η οποία κουράστηκε. Επίσης και η οικονομία που αγκομαχά, και θέλουν ένα άνοιγμα, θέλουν οι άνθρωποι να ανοίξουν τα μαγαζιά, να ξαναπάρουν κάποιο κομμάτι της ζωής τους στα χέρια τους. Άρα λοιπόν, τα τεστ αυτά ελπίζουμε ότι θα δουλέψουν με τον τρόπο που δούλεψαν και σε άλλες χώρες. Όλη αυτή η ισορροπία είναι δύσκολη και ελπίζουμε να την καταφέρουμε. Το τι θα ανοίξει πρώτο και τι δεύτερο, πότε θα ανοίξει κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει αυτό. Είναι μια εξίσωση για δυνατούς λύτες και θα την δούμε τις επόμενες ημέρες, όταν θα δούμε τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας και αναλόγως θα προτείνουμε” κατέληξε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ