Κόντρα Δερμιτζάκη – Παυλάκη: Τα σχόλια για τα μέτρα και η ατάκα “το ‘καψες” – ΦΩΤΟ

Νέα κόντρα ξέσπασε στους επιστημονικούς κόλπους, αυτή τη φορά με αφορμή μια ανάρτηση του Γιώργου Παυλάκη. Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, δεν άφησε ασχολίαστη την ανάρτηση του γιατρού και ερευνητή του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, με την οποία ο κ. Παυλάκης ουσιαστικά τάσσεται κατά όσων υποστηρίζουν ότι επειδή η μετάδοση γίνεται ενδοοικογενειακά πρέπει να βγούμε στις πλατείες και δεν χρειάζονται μέτρα. “Με όλο το σεβασμό που μπορώ να μαζέψω για διαφορετικές απόψεις, αυτό δεν είναι σοβαρή άποψη” τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Παυλάκης αναφέρει στην ανάρτησή του, “Από ανάρτηση της φίλης Χριστίνας Παυλίδου: “..Μη χαλαρώνετε, η μεταδοτικότητα ιδίως των νέων στελεχών του ιού είναι εντυπωσιακή. Επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταδόσεων συμβαίνει κυρίως ενδοοικογενειακά”. Επειδή ακούω διάφορα ανακριβή για τη μετάδοση του ιού και τι σημαίνει μετάδοση στο σπίτι, θα τα ξαναπώ έξω από τα δόντια και ας προσβληθούν μερικοί, ακόμα και “ειδικοί” που έχουν πάρει σβάρνα και προτείνουν τη θεραπεία: Αφού οι περισσότερες μολύνσεις γίνονται στα σπίτια, να βγούμε απο τα σπίτια στις πλατείες, δεν χρειαζόμαστε μέτρα, άρα λύσαμε το πρόβλημα. Με όλο το σεβασμό που μπορώ να μαζέψω για διαφορετικές απόψεις, αυτό δεν είναι σοβαρή άποψη. (Έσβησα 2-3 προηγούμενες παραλλαγές αυτής της πρότασης). Θα περίμενα, το λιγότερο, να μην επαναλαμβάνεται απο επαγγελματίες, γιατί είναι δύσκολο να τους πάρω σοβαρά μετά από αυτό. Γιατι ο ιος δεν γεννιέται εκ του μηδενός μέσα στα σπίτια, έρχεται απ’ έξω. Κάποιος τον φέρνει από τη δουλειά (όλες οι δουλειές είναι ανοιχτές χωρίς μέτρα προστασίας), τα ΜΜΜ, τις επαφές που είχε ΕΞΩ από το σπίτι. Αν μπει ο ιος στο σπίτι, ιδίως τα καινούρια μεταλλαγμένα στελέχη, όλοι θα κολλήσουν, και μερικοί θα νοσήσουν, ή χειρότερα. Αν λοιπόν περάσετε περισσότερη ώρα στην πλατεία, πίνοντας ποτάκια χωρίς μάσκα και μετά μείνετε σπίτι σας για 8 ώρες αντι για 16, πάλι θα μολύνετε τους αγαπημένους σας στο ίδιο σπίτι, και έχετε πολλές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθείτε. Ας αφήσουμε λοιπόν τις στρεψοδικίες”.

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης απάντησε σε σχόλιο ότι “το ποστ είναι τουλάχιστον αφελές και εσύ Γιώργο έπρεπε πρώτος να το αντιληφθείς. Δεν μπορεί να λέμε τέτοιες απλοϊκότητες και να μην καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Το βασικότερο πρόβλημα που πάμε να λύσουμε με το μερικό και προσεκτικό άνοιγμα, δεν είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση από μετάδοση που έρχεται από έξω αλλά η μετάδοση από άτομο μιας οικογένειας σε άτομο άλλης οικογενειας, που συναντιούνται σε κλειστούς χώρους (φίλοι, παιδια, ολόκληρες οικογένειες). Εάν αυτές οι συναντήσεις αντί να γίνουν μέσα σε κλειστό χώρο γίνονται σε ανοιχτό χώρο, τότε η μετάδοση πέφτει κατακόρυφα”. Ο κ. Παυλάκης απάντησε και στο συγκεκριμένο σχόλιο λέγοντας χαρακτηριστικά “το ΄καψες!”. Ο Μανώλης Δερμιτζάκης έδωσε συνέχεια λέγοντας ότι “δεν νομίζω. Εσείς το καίτε με τη συνεχή επιμονή σε κάτι που είναι μη ρεαλιστικό και συνδυάζετε με ευχολόγια”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ