Κορονοϊός – Δερμιτζάκης: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος την πρώτη εβδομάδα του lockdown είναι μέσα στο σπίτι

“Είναι γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα στην Αττική όπου εστιάστηκαν τα μέτρα, φαίνεται ότι υπήρχε αύξηση, δεν θα έλεγα ραγδαία, αλλά υπήρχε αύξηση που έφτασε σε σημείο να σημάνει συναγερμό. Τα κρούσματα είναι αντίστοιχα με το lockdown του Νοεμβρίου που ήταν αρκετά ψηλά και έδωσαν κάποια πίεση στο σύστημα υγείας. Να θυμηθούμε βέβαια, ότι τότε στην Αττική δεν ήταν τόσο άσχημα τα πράγματα σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη. Και από τους αριθμούς που ακούω και τώρα δεν μπορώ να πω ότι είναι σε τόσο τραγική η κατάσταση, απλώς καλό είναι να δράσουμε πιο νωρίς πριν φτάσουμε στην άσχημη κατάσταση”, είπε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

“Το πρόβλημα είναι αν θα μπορέσει αυτό το lockdown με τη μορφή που ανακοινώθηκε να έχει την απόδοση που θέλουμε στο χρόνο που θέλουμε. Είχε ανακοινωθεί παρόμοιο, ουσιαστικά το ίδιο, τον Νοέμβριο, θέλαμε να έχει απόδοση σε δύο με τρεις εβδομάδες, δεν είχε και αναγκαστήκαμε να φτάσουμε σε σχεδόν δύο μήνες για να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλαμε σε τρεις – τέσσερις εβδομάδες… Χρειάζεται και τη συμμετοχή του κόσμου για να πετύχει, η νομοθέτηση των μέτρων δεν φτάνει για να πετύχει κάτι. Η Πολιτεία θέτει ένα πολύ κάλο πλαίσιο, παρότι δυσάρεστο, άλλα ο κόσμος πρέπει να συμμετέχει σε αυτό”, ανέφερε ο καθηγητής.

Για την αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά δήλωσε: “ Έχουμε μπερδέψει πάρα πολλά επιστημονικά στοιχεία, και έχουμε ανακατέψει ενδείξεις με αποδείξεις ή σοβαρές ενδείξεις με απλώς κάποια απόχρωση ένδειξης. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτές οι μεταλλάξεις μεταδίδονται περισσότερο στα παιδιά… Λόγω του ότι υπήρχε η εντύπωση για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και μεγαλύτερα νόσηση στα παιδιά γίνονται περισσότερα τεστ στα παιδιά, αν κάνουμε περισσότερα τεστ προφανώς θα βρίσκουμε περισσότερους θετικούς από πριν”.

“Το να κάτσει το παιδί στο σπίτι, μετά από μια περίοδό που είναι έξω, αυξάνει την πιθανότητα να μεταδώσει. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή την πρώτη εβδομάδα του lockdown είναι το τι θα γίνει μέσα στο σπίτι. Διότι υπήρχαν άνθρωποι που ήταν έξω, όπως και τα παιδιά, αυτοί οι άνθρωποι μπαίνουν μέσα και θα αρχίσουν να ξοδεύουν πολύ χρόνο μαζί και επομένως όλη η μετάδοση έρχεται μέσα στο σπίτι και δεν σταματάει τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε, και για αυτό είναι πρόβλημα πώς θα διαχειριστούμε την πρώτη εβδομάδα” δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δερμιτζάκης.

Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ