Ομάδες “ράμπο” στη μάχη κατά του αλκοόλ

Ομάδα «κρούσης» κατά του αλκοόλ συστήνει το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να περιοριστούν στη χώρα μας οι βλαπτικές συνέπειες από την υπερβολική κατανάλωση. Ειδικότερα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να προχωρήσει στην εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση των βλαπτικών συνεπειών που επιφέρει η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, έργο που θα κληθεί να υλοποιήσει η ειδική ομάδα κρούσης που συστάθηκε από επιστήμονες και φορείς που σχετίζονται με την καταπολέμηση των εξαρτήσεων. Άλλωστε, στην Ελλάδα, στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η εξάρτηση από το αλκοόλ φαίνεται να κερδίζει έδαφος ακόμη και στις μικρές ηλικίες.

Η ομάδα εργασίας που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού θα έχει ως βασικό αντικείμενο α) την αποτίμηση της διεθνούς επιστημονικής εμπειρίας σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ β) τη μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης στη χώρα μας γ) την επεξεργασία και εισήγηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση των βλαπτικών συνεπειών από την κατανάλωση αλκοόλ.

Η Ομάδα Εργασίας, της οποίας ο ρόλος είναι συμβουλευτικός, αποτελείται από επιστήμονες με εμπειρία στον τομέα των εξαρτήσεων και στις επιπτώσεις που έχει στην υγεία η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, εκπροσώπους φορέων απεξάρτησης, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Υγείας και επιστημονικούς συμβούλους του υπουργού. Πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, Σταμάτης Βαρδαρός, με αναπληρώτρια την Εριφύλλη Νταλιάνη, επιστημονική σύμβουλο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, σε θέματα εξαρτήσεων.

Και η ανησυχία του υπουργείου Υγείας, για τη διείσδυση του αλκοόλ στον ελληνικό πληθυσμό δεν είναι τυχαία, αφού, σύμφωνα με τη τελευταία έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά στη χώρα μας, τα οινοπνευματώδη συνεχίζουν να αποτελούν βασικό μέρος της ζωής των Ελλήνων, έστω και αν πλέον λόγω της οικονομικής δυσχέρειας επιλέγονται πιο φτηνά ποτά όπως μπύρες και κρασί και όχι όπως στο παρελθόν ουίσκι.

Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε σε 1.500 άτομα από 18 έως 64 ετών, σχεδόν ένας στους δύο ερωτώμενους ανέφερε εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και ένας στους δέκα, ανέφερε καθημερινή κατανάλωση οινοπνευματωδών. Και βέβαια τα πρωτεία κατέχουν οι άνδρες καθώς τα ποσοστά εβδομαδιαίας και καθημερινής κατανάλωσης αλκοόλ εμφανίζονται υψηλότερα στον ανδρικό πληθυσμό, απ ότι στον γυναικείο.

Και φαίνεται πως, λίγο τα προβλήματα της κρίσης, λίγο η κατάθλιψη που έχει χτυπήσει «κόκκινο» στη χώρα μας, τα ποτά έρχονται το ένα μετά το άλλο για τους ενήλικες. Όπως προκύπτει, από τα στοιχεία υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών, δηλαδή 6 ποτά στη σειρά για τους άντρες και 4 για τις γυναίκες μια φορά τον μήνα τους τελευταίους 12 μήνες, αναφέρθηκε από το 7,3% των ερωτώμενων. Περισσότερα ποτά στη σειρά φαίνεται ότι πίνουν οι νεότεροι, καθώς οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο μεγάλος αριθμός ποτών στη σειρά ήταν πιο συχνός στους νεότερους από 18 έως 34 ετών, αφού το ποσοστό έδειξε 11,5%, σε σχέση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία ερωτώμενους 35-49 ετών, όπου το ποσοστό κυμάνθηκε στο 6,8% και στους 50-64 άγγιξε το 3,8%. Και στους έφηβους όμως φαίνεται ότι το αλκοόλ, παρουσιάζει ακόμη υψηλή διείσδυση, παρότι τα στοιχεία δείχνουν μια σχετική μείωση τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικό είναι, με βάση τα όσα αναφέρονται στην ίδια έκθεση του ΕΚΤΕΠΝ, ότι δύο στους τρεις εφήβους ηλικίας 16 ετών ανέφεραν ότι κατανάλωσαν πρόσφατα κάποιο οινοπνευματώδες ποτό και ένας στους 13 δήλωσε ότι πίνει συχνά αλκοόλ (τουλάχιστον 10 φορές τον τελευταίο μήνα)

Πηγή πληροφοριών: ΕΘΝΟΣ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ