Πεδίο αντιπαράθεσης η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων

Πεδίο αντιπαράθεσης η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων

 

Της Άννας Κανδύλη 

Σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μετατράπηκε το βήμα της 30ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας. Με αιχμή τα θέματα της δικαιοσύνης και όχι μόνο, διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ, Πάνο Καμμένο.

Κατά τα λοιπά, οι υπόλοιποι ομιλητές επισήμαναν ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στο χώρο, την επιβράδυνση στην απονομή της δικαιοσύνης ενώ δεν έλειψαν οι επικρίσεις προς την Κυβέρνηση  για τους χειρισμούς της σε σχέση  με τις αμοιβές και τα αναδρομικά των δικαστικών λειτουργών.

«Ο μη σεβασμός των δικαστικών αποφάσεων, δεν συνιστά τίποτε άλλο, παρά «πριόνισμα του κλαδιού», που στηρίζεται η ίδια η Ελληνική Πολιτεία, ως ανεξάρτητο κράτος δικαίου», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, Γιώργος Τζαβέλας, απευθυνόμενος σε όλους αυτούς, μηδέ του Υπ. Οικονομικών εξαιρουμένου όπως επισήμανε, που λένε πως η άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής ανήκει  στην εκτελεστική εξουσία και όχι στην δικαστική. 

Ο κ.Τζαβέλας σημείωσε πως κανένας δεν το αμφισβητεί αυτό όμως « ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων, ακόμη και αυτών, με την ψήφιση των οποίων επιχειρείται η χάραξη αυτής της πολιτικής, μέχρι τώρα, ασκείται, κατά το Σύνταγμα, από τη συντεταγμένη δικαστική εξουσία, μέσω των αποφάσεων των Δικαστηρίων, ως οργάνων αυτής… Το Σύνταγμα, ως ο θεμελιώδης νόμος του Κράτους, είναι επιβεβλημένο να τηρείται, μέχρι κεραίας, ακόμη και σε εποχές οικονομικής κρίσης» κατέληξε.

Ο κ.Τζαβέλας αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δικαιοσύνη, ξεχώρισε ως  κυρίαρχο και διαχρονικό, τη  βραδύτητα στην απονομής της προτείνοντας σειρά μέτρων για την αντιμετώπισή του. 

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του επανέλαβε ότι το Δημόσιο δεν αρνείται τις οφειλές του στους δικαστές αλλά αδυνατεί να τις καταβάλλει σε αυτήν την φάση. Κάλεσε τους δικαστικούς λειτουργούς  να σταθούν δίπλα στη χώρα και να κάνουν υπομονή. Χαρακτήρισε υπερβολικές κάποιες παρατηρήσεις όπως για παράδειγμα τα περί τιμωρίας των δικαστών και ασέβειας σε δικαστικές αποφάσεις τονίζοντας  ότι «είναι άλλο η αδυναμία σεβασμού και εκπλήρωσης μιας απόφασης και άλλο η ασέβεια».

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου  Ευτέρπη Κουτζαμάνη, επισήμανε και αυτή από την πλευρά της πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, ιδιαίτερα της ποινικής δικαιοσύνης, είναι η βραδύτητα απονομής της. «Η λύση είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων. Χρειάζονται και μέτρα της πολιτείας και συστράτευση των φορέων που εμπλέκονται», είπε.

Μεταξύ άλλων η κ. Κουτζαμάνη ξεχώρισε ως έναν από τους παράγοντες καθυστέρησης το μεγάλο αριθμό αναβολών, ζητώντας τη  συνεργασία των Δικηγορικών  Συλλόγων για τη μείωσή τους. Πρότεινε ακόμα την επιμήκυνση του ωραρίου των δικαστηρίων κατά 2 με 3 ώρες και  κάλεσε τις δικαστικές ενώσεις να αναλάβουν σχετική πρωτοβουλία. Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η πρότασή της για μείωση των αδειών επαπειλούμενης κύησης καθώς συνέστησε στις γυναίκες συναδέλφους της είτε να τις περιορίσουν είτε να αναλάβουν τη διεκπεραίωση δικογραφιών στο σπίτι.

Από την πλευρά του ο  Πρόεδρος του ΔΣΑ, Βασίλης Αλεξανδρής, πρότεινε να γίνει διάλογος για τα προβλήματα στην απονομή της Δικαιοσύνης, ένας διάλογος που όπως είπε μπορεί να διεξαχθεί μεταξύ δικηγορικών συλλόγων και δικαστικών ενώσεων.

Βολές από Ζ. Κωνσταντοπούλου και Π. Καμμένο

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου , ζήτησε σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων καθώς όπως είπε αυτό συνιστά και σεβασμό στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και του συντάγματος. «Το σύνταγμα δεν είναι σύνθημα» σημείωσε. «Η φαλκίδευση της δικαστικής και εισαγγελικής λειτουργίας προσβάλει το αίσθημα δικαίου των πολιτών. Υπάρχει έλλειψη σοβαρότητας στη νομοθέτηση».

Η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε και στις δικογραφίες που αφορούν υπουργούς και διαβιβάζονται στη Βουλή. Όπως  είπε τα τελευταία δύο χρόνια πάνω από 100 ποινικές δικογραφίες που έχουν αποσταλεί στο Κοινοβούλιο, «έχουν θαφτεί» με μόνη αυτή της λίστας Λαγκάρντ να έχει εξεταστεί.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στην μη εξέταση της δικογραφίας για την υπόθεση των υποβρυχίων  που αφορούσε τους κυρίους Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου ενώ υποστήριξε πως μεθοδεύεται ευμενέστατη μεταχείριση για τους καταχραστές του Δημοσίου «Δεν μπορεί να υπάρχει πατέντα αμνηστίας και ασυλίας για κυβερνητικά πρόσωπα και ημετέρους».

Αναφερόμενη στον Νίκο Ρωμανό  επισήμανε πως  του δόθηκε το δικαίωμα των εξετάσεων όντας προσωρινά κρατούμενος και δεν μπορεί τώρα να του στερείται από την πολιτεία η χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας. «Η πολιτεία και η δικαιοσύνη δεν μπορεί να τον εξουθενώσει για να αποδείξει ότι τον εξουσιάζει. Θα είναι παράδειγμα πάνω στο οποίο θα εκτονωθεί η όποια εξουσία;» αναρωτήθηκε.

Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος είπε πως  «Υπάρχει πλήρης παραβίαση του διαχωρισμού των εξουσιών. Πια βλέπουμε εμπλοκή της εκτελεστικής εξουσίας και της δικαστικής. Θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί πλήρως ο διαχωρισμός των εξουσιών.». Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ πρότεινε    την ευθύνη της λειτουργίας της Δικαιοσύνης  να έχουν οι διοικητικές Ολομέλειες των δικαστηρίων και όχι το υπουργείο Δικαιοσύνης ενώ ζήτησε  να καταργηθεί άμεσα η δυνατότητα του υπουργού Δικαιοσύνης να διενεργεί προκαταρκτική εξέταση. «Σε μία περίπτωση θα έπρεπε να το πράξετε κύριε Υπουργέ, στην υπόθεση Μπαλτάκου, και δεν το κάνατε» σημείωσε.

Επισήμανε ακόμα πως πρέπει να αποκατασταθεί το μισθολόγιο των δικαστών και να  αποκτήσει οικονομική αυτοδυναμία η δικαιοσύνη, προτείνοντας παράλληλα   να μην δίνεται τριετής αναστολή στα πλημμελήματα αλλά οι κατηγορούμενοι  να πληρώνουν τα χρήματα της μετατροπής.

Η απάντηση του Χ. Αθανασίου

Οι τοποθετήσεις της κυρίας Κωνσταντοπούλου και του κ. Καμμένου προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης. Ο κ. Αθανασίου απάντησε ότι για την υπόθεση Μπαλτάκου διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση ενώ για την τριετή αναστολή σημείωσε πως αυτή προβλέπεται στον Ποινικό Κώδικα.

Απευθυνόμενος  στην κ.Κωνσταντοπούλου και στα όσα είπε περί ατιμωρησίας υπουργών,  ο κ.Αθανασίου επισήμανε ότι για να αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης των υπουργών πρέπει να  αλλάξει ο νόμος  κάτι που για να γίνει απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση.

Όσον αφορά στη νομοθετική ρύθμιση για τους καταχραστές του δημοσίου τόνισε πως ακόμα συζητείται ενώ για την υπόθεση των υποβρυχίων σημείωσε πως  η εμπλοκή  του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κρίθηκε από την  εξεταστική που κατέληξε στη μη απόδοση ευθυνών .

Όσον αφορά στις επικρίσεις περί μη σεβασμού των δικαστικών αποφάσεων τόνισε ότι η Κυβέρνηση θέλει να δώσει τα χρήματα στους δικαστές. Άλλωστε  είπε «Αν επεδείκνυε ασέβεια δεν θα έκανε τον νόμο». Σημείωσε δε ότι ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε για τα αναδρομικά των δικαστών υπενθυμίζοντας  πως ο  Π. Σκουρλέτης στη Βουλή είπε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει λευκό διότι δεν μπορούν οι δικαστές παρά το δίκαιο αίτημα τους να έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση σε σχέση με άλλους εργαζόμενους.

Στην κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε και η  εισαγγελέας του ΑΠ  σχετικά με όσα ανέφερε για τις άδειες  επαπειλούμενης κύησης «Δε θέλω να περιορίσω τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Όλοι γνωρίζουν στο δικαστικό σώμα ότι έχουν αυξηθεί αυτές οι άδειες. Ειδικά στην επαρχία υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Αυτό που είπα είναι να βοηθήσουν παίρνοντας δικογραφίες στο σπίτι». Για την καθυστέρηση στη διαβίβαση της δικογραφίας των υποβρυχίων διευκρίνισε ότι μόλις έρχονται οι δικογραφίες στον Άρειο Πάγο, αυτές  χρεώνονται σε αντεισαγγελείς. Ωστόσο από τους 18 εισαγγελικούς λειτουργούς μόνο οι 11 αναλαμβάνουν υποθέσεις και όχι οι υπόλοιποι αφού έχουν άλλες υποχρεώσεις «Αν ο συνάδελφος την κράτησε 40 ημέρες τόσο ήθελε για την επεξεργαστεί. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν εξετάζει πότε θα κλείσει ή θα ανοίξει η Βουλή» κατέληξε.

Λαμβάνοντας και πάλι  το λόγο κ. Κωνσταντοπούλου και ανταπαντώντας στον κ. Αθανασίου είπε ότι η Ολομέλεια της Βουλής δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση υποβρυχίων παρόλο που η Εισαγγελία Διαφθοράς διαβίβασε την δικογραφία ζητώντας να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των κυρίων Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου. «Δεν υπήρξε καμία εξέταση και κανένα εισαγγελικό πόρισμα. Το όνομα και μόνο υπουργού υποχρεώνει τους εισαγγελείς να διαβιβάσουν μία δικογραφία στη Βουλή» τόνισε ο κ. Αθανασίου από την πλευρά του.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ