H Ντάουνινγκ Στριτ αναμένεται να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στις αίθουσες συνεδριάσεων COBRA, που βρίσκονται στο Γραφείο Υπουργικού Συμβουλίου στο Λονδίνο, για την αντιμετώπιση της έξαρσης βίας μετά από τις ταραχές που ξέσπασαν με επιθέσεις σε ξενοδοχεία που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο.
Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν αρμόδιοι υπουργοί και εκπρόσωποι της αστυνομίας, οι οποίοι θα συζητήσουν για το επιχειρησιακό πλάνο που θα μπορέσει να διασφαλίσει ότι οι ανεξέλεγκτες διαδηλώσεις δεν θα επαναληφθούν. Όπως σημειώνει το BBC, στις αίθουσες COBRA η επιτροπή που συνεδριάζει συγκαλείται για την αντιμετώπιση κρίσεων εκτάκτου ανάγκης.
Η Υπουργός Εσωτερικών, Ιβέτ Κούπερ δήλωσε ότι οι θέσεις στις φυλακές «είναι έτοιμες» για να υποδεχθούν την «επιθετική μειοψηφία των εγκληματιών» που έχουν προκαλέσει τις ταραχές σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με τον Guardian, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί περισσότερα από 140 άτομα σε ολόκληρη τη χώρα. Μόνο στο Μίντλεσμπρο, οι αστυνομικοί συνέλαβαν 43 άτομα.
Η Κούπερ δήλωσε στο Sky News ότι οι δράστες, οι οποίοι έχουν τραυματίσει αστυνομικούς, στόχευσαν σε τζαμιά και προκάλεσαν ζημιές. «Έχουμε ξεκαθαρίσει στην αστυνομία ότι έχουν την πλήρη στήριξή μας για να προχωρήσουν με όλες τις νομικές διαδικασίες και ποινές, συμπεριλαμβανομένων των σοβαρών ποινών φυλάκισης, των μακροχρόνιων ηλεκτρονικών επισημάνσεων, των ταξιδιωτικών περιορισμών και άλλων».
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ προειδοποίησε χθες ότι οι δράστες των ταραχών που πλήττουν το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και πολλές ημέρες «θα μετανιώσουν» που συμμετείχαν σε αυτές, ενώ οι αντιμεταναστευτικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε διάφορες πόλεις. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να οδηγήσει αυτούς τους αλήτες στη δικαιοσύνη».
🚨 BREAKING: Prime Minister Keir Starmer’s full address to the nation about the riots on Britain’s streets pic.twitter.com/kluETspjXT
— Politics UK (@PolitlcsUK) August 4, 2024
Η θέση της αντιπολίτευσης
Χθες το βράδυ, ο Ρίσι Σούνακ εστίασε στους ταραξίες αντί για τον Πρωθυπουργό της χώρας, καταγγέλλοντας τις «σοκαριστικές σκηνές» που είπε ότι «δεν έχουν καμία σχέση με την τραγωδία στο Σάουθπορτ».
Σε ανάρτησή του στο X, δήλωσε: «Οι σοκαριστικές σκηνές που βλέπουμε στους δρόμους της Βρετανίας δεν έχουν καμία σχέση με την τραγωδία στο Σάουθπορτ. Αυτή είναι βίαιη, εγκληματική συμπεριφορά που δεν έχει θέση στην κοινωνία μας. Η αστυνομία έχει την πλήρη υποστήριξή μας για να αντιμετωπίσει αυτούς τους εγκληματίες άμεσα και πρέπει να υποστούν το πλήρες βάρος του νόμου.»
The shocking scenes we’re seeing on the streets of Britain have nothing to do with the tragedy in Southport.
This is violent, criminal behaviour that has no place in our society.
The police have our full support to deal with these criminals swiftly and they must face the full…
— Rishi Sunak (@RishiSunak) August 4, 2024
Ο Τζέιμς Κλέβερλι, πρώην Υπουργός Εσωτερικών, καταδίκασε επίσης τους ταραξίες και δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία» για τη συμπεριφορά τους.
Η πρώην Υπουργός Εσωτερικών μέλος του Συντηρητικού Κόμματος, Πρίτι Πατέλ δήλωσε στο Times Radio ότι «αυτό που βλέπουμε σε όλη τη χώρα αυτή τη στιγμή είναι απλώς εξαιρετική εγκληματικότητα», και πρόσθεσε: «Καλώ για την αναστολή του Κοινοβουλίου αυτή τη στιγμή, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα με παρόμοιο τρόπο… το 2011 είχαν γίνει τέτοιες συζητήσεις και στην πραγματικότητα αγκαλιάσαμε τις κοινότητες που επηρεάστηκαν εκείνη την εποχή. Και νομίζω ότι αυτό είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα.»
Η Σάρα Καν, η οποία υπηρέτησε ως ανεξάρτητη σύμβουλος στο Συντηρητικό Κόμμα για τη κοινωνική συνοχή και την ανθεκτικότητα, υπό τους Τερέζα Μέι, Μπόρις Τζόνσον και Ρίσι Σούνακ, δήλωσε ότι οι πρόσφατες διοικήσεις απέτυχαν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του βρετανικού λαού. «Η πολιτική ηγεσία είναι πραγματικά σημαντική και το πώς συμπεριφέρονται οι πολιτικοί είναι πραγματικά κρίσιμο, γιατί έχω δει, και είμαι σίγουρη ότι άλλοι έχουν δει, πολιτικούς που έχουν έμμεσα ή άμεσα υπονομεύσει την κοινωνική συνοχή γιατί έχουν χρησιμοποιήσει εμπρηστική γλώσσα.»
Η Καν, η οποία έχει επικρίνει προηγουμένως όσους περιέγραψαν τις διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης ως «πορείες μίσους», είπε ότι η ρητορική που χρησιμοποίησαν ορισμένοι ανώτεροι πολιτικοί τα τελευταία χρόνια έχει δώσει το πράσινο φως σε εκείνους που έχουν ρατσιστικές απόψεις. «Γι’ αυτό έχουμε δει νόμιμες φασιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις σε αυτή τη χώρα που κάνουν ακριβώς αυτό» είπε η Καν. «Υπάρχουν ισχυρισμοί για λευκή γενοκτονία και γίνεται προώθηση επικίνδυνων αφηγήσεων, που στοχεύουν στο να προκαλέσουν μίσος κατά μιας φυλετικής και θρησκευτικής ομάδας.»
Τριήμερο χάους, με ταραχές και επιθέσεις σε ξενοδοχεία μεταναστών
Χθες το βράδυ, ένα δεύτερο ξενοδοχείο που είναι γνωστό για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο έγινε στόχος βίαιων επεισοδίων κοντά στο Μπέρμιγχαμ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας. Οι βίαιες κινητοποιήσεις ακροδεξιών οργανώσεων εναντίον μεταναστών έχουν συνταράξει τη χώρα εδώ και μέρες. Νωρίτερα, σκηνές χάους σημειώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο Holiday Inn Express στο Ρόδερχαμ, που επίσης φιλοξενούσε αιτούντες άσυλο, όταν ακροδεξιοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν με ανθρώπους από αντιρατσιστικές οργανώσεις.
Tamworth is the second migrant hotel to be in flames today. The first was Rotherham.
This weekend, Britain has been completely up in flames. pic.twitter.com/SVKnEK1bJg
— Sydney Jones 🇬🇧 (@JournoJones05) August 4, 2024
🚨 BREAKING: Rioters have now set fire to the hotel housing illegal migrants in Rotherham https://t.co/JkpY63w33k pic.twitter.com/L3l4xQ9XP9
— Politics UK (@PolitlcsUK) August 4, 2024
Εντάσεις σημειώθηκαν και κοντά στο Άλντερσοτ, όπου οι διαδηλωτές της οργάνωσης «Stand Up to Racism» αποχώρησαν, αλλά εκατοντάδες αντίθετοι στη μεταναστευτική πολιτική παρέμειναν στην περιοχή. Η ημέρα ξεκίνησε ειρηνικά με τις δύο αντιτιθέμενες ομάδες να φωνάζουν συνθήματα η μία στην άλλη. Ωστόσο, οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να παρέμβουν καθώς οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν σε πολλές πόλεις, από το Πόρτσμουθ και το Στόουκ μέχρι το Λίβερπουλ, το Μάντσεστερ και το Χαλ.
Στο Σάντερλαντ, το βράδυ της Παρασκευής, η Βρετανία είδε βίαια επεισόδια με αυτοκίνητα και καταστήματα να τυλίγονται στις φλόγες. Στο Χαλ, σοκαριστικές εικόνες έδειχναν οχήματα και ελαστικά να καίγονται στους δρόμους, ενώ στο Λίβερπουλ πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν από καρέκλες, τούβλα, μπουκάλια και φωτοβολίδες που εκτοξεύτηκαν εναντίον τους.
Επιπλέον, πολλά καταστήματα στο νότιο Μπέλφαστ υπέστησαν ζημιές από φωτιά μετά από αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις.
Heartbreaking scene in south Belfast this morning👇
🔥This supermarket was targeted during yesterday’s protests.
🎙️More on air @newsoncool @newsondowntown pic.twitter.com/N9tRr0jXdl
— Hannah Patterson (@hannahpattJ) August 4, 2024
Τι είχε συμβεί στις ταραχές του 2011
Στις ταραχές του 2011, που συχνά αναφέρονται ως οι «ταραχές του Λονδίνου», ήταν μια σειρά πολιτικών διαδηλώσεων που σημειώθηκαν από τις 6 Αυγούστου έως τις 11 Αυγούστου 2011. Οι ταραχές ξεκίνησαν στο Τότεναμ, μετά τη δολοφονία του 29χρονου Mark Duggan από την αστυνομία στις 4 Αυγούστου. Οι αρχικές διαμαρτυρίες για τον θάνατό του κλιμακώθηκε σε ευρείας κλίμακας περιστατικά βίας, λεηλασίες και εμπρησμούς σε διάφορες πόλεις της Βρετανίας.
Οι ταραχές είχαν ως αποτέλεσμα 5 θανάτους και πάνω από 200 τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων τραυματισμών αστυνομικών. Πάνω από 3.000 άτομα συνελήφθησαν, με πολλούς να αντιμετωπίζουν κατηγορίες σχετικές με τις ταραχές.
Η κυβέρνηση κάλεσε πάνω από 16.000 αστυνομικούς για να διαχειριστεί την κατάσταση, ενώ οι ζημιές σε περιουσίες εκτιμώνται περίπου στις 200 εκατομμύρια λίρες, με χιλιάδες επιχειρήσεις να έχουν υποστεί βανδαλισμούς ή καταστροφές.