Τουρκικές εκλογές LIVE – Νικητής ο Ερντογάν: «Αυτή η αγάπη δεν θα τελειώσει εδώ – Αντίο Κεμάλ»

Νικητής των προεδρικών εκλογών της Τουρκίας αναδείχθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται μπροστά με 52,18% των ψήφων και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο 47,82%. Το αποτέλεσμα είναι στο 97,12% της ενσωμάτωσης.

Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών όπως μεταδίδονται από το πρακτορείο Anadolu:

20:30 Δείτε ζωντανά την ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν σε οπαδούς του αμέσως μετά την νίκη του. «Θα σας βγάλουμε ασπροπρόσωπους. Μέχρι τον τάφο θα είμαστε εδώ. Αυτή η αγάπη δεν θα τελειώσει εδώ. Λέμε: Αντίο Κεμάλ», είπε ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στον αντίπαλο του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

19:41 Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ απάντησε σε επιθετικούς τόνους στο κόμμα του Κιλιτσντάρογλου. Ανέφερε ότι η αντιπολίτευση είναι αυτή που προσπαθεί «να θολώσει» τα νερά καθώς δίνει δικά της εκλογικά αποτελέσματα. «Θα περιμένουμε μέχρι να καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος», είπε ο Ομέρ Τσελίκ απαντώντας στον εκπρόσωπο του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

19:35 Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας ανέφερε ότι ο Ερντογάν έλαβε το 54,47% των ψήφων και ο Κιλιτσντάρογλου το 45,53% στο 54,6% της ενσωμάτωσης. Μέχρι στιγμής οι ψήφοι που έχουν καταμετρηθεί φτάνουν τα 26 εκατομμύρια.

19:21 Το πρακτορείο ΑΝΚΑ μεταδίδει ότι στο 90,57% της ενσωμάτωσης ο Ταγίπ Ερντογάν πέρασε μπροστά με 50,76% και ακολουθεί ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με 49,24%.

19:16 Για σκληρή μάχη στην κούρσα της προεδρίας έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Φαϊκ Οζτράκ που κάλεσε τους πάντες να μην προσπαθήσουν «να θολώσουν τα νερά με ομιλίες από το μπαλκόνι».

19:10 Διαφωνούν κυβερνητικά και αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ για τον νικητή. Το πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΚΑ, που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση μεταδίδει ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι μπροστά με 50,99% έναντι 49,01% του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

18:56 Πρώτος με μικρή διαφορά είναι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα  που δίνουν τα ΜΜΕ, τα οποία πρόσκεινται στην τουρκική αντιπολίτευση. Σύμφωνα με το HALK TV, στο 62,62% της ενσωμάτωσης ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κερδίζει το 51,04% των ψήφων ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 48,96% των ψήφων.

18:23 Αναμένεται δήλωση από την αντιπολίτευση στις 19:00, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Φαϊκ Οζτρακ, ο οποίος ζήτησε από όλους να περιμένουν για τα τελικά αποτελέσματα.

18:15 Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Άγκυρα, Πολ Κίρμπι τα πρώτα αποτελέσματα δεν είναι ενδεικτικά, καθώς προέρχονται από παραδοσιακά «προπύργια» του Ταγίπ Ερντογάν.

18:15 Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται μπροστά με 60,66% των ψήφων και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο 39,34%. Το αποτέλεσμα είναι στο 21,5% της ενσωμάτωσης, όπως μεταδίδεται από το TV100 το οποίο «έσπασε» την απαγόρευση μετάδοσης αποτελεσμάτων.

18:02 Υπό κράτηση από τις αστυνομικές αρχές τέθηκε ένας άνδρας, ο οποίος πήγε ένοπλος σε εκλογικό κέντρο στην Ριζούντα.

17:45 Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας συνεδριάζει προκειμένου να επιτρέψει την μετάδοση αποτελεσμάτων νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

17:31 Να υπερασπιστούν τις κάλπες μέχρι τα τελικά αποτελέσματα, κάλεσε τους εκλογικούς αντιπροσώπους του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ανάρτηση στο twitter.

17:19 Αρκετοί επέλεξαν να πάνε μέχρι το εκλογικό κέντρο με παραδοσιακές στολές και τα κατοικίδια τους, όπως αρνιά και παπαγάλους.

17:10 Ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων στα εκλογικά τμήματα.

16:49 Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, απαγορεύει την ανακοίνωση αποτελεσμάτων και εκτιμήσεων μέχρι τις 18:00 το απόγευμα. Από τις 18:00 έως τις 21:00 αναμένεται να δοθούν αποτελέσματα και στοιχεία από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, το χρονοδιάγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί από τα μέλη του Συμβουλίου. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, τα πρώτα συνολικά αποτελέσματα που θα δίνουν μία εικόνα του τελικού αποτελέσματος ενδέχεται να ανακοινωθούν νωρίς το απόγευμα.

16:45 Όσοι πολίτες δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν οι κάλπες εστάλησαν στο σπίτι τους προκειμένου να ασκήσουν κανονικά το εκλογικό δικαίωμα τους. Σε άλλες περιπτώσεις ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν ακόμη και με νοσοκομειακά φορεία στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν. Τα ευτράπελα των τουρκικών εκλογών

16:42 Ένταση επικράτησε σε εκλογικό κέντρο στην Άγκυρα όταν πολίτες που φέρονται να είναι οπαδοί του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκαν σε αστυνομικό.

16:30 Αμηχανία επικράτησε στο εκλογικό κέντρο, όπου ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, όταν η σύζυγος του αργούσε να ψηφίσει.

Ερντογάν: Μοίρασε παιχνίδια και λεφτά σε παιδιά

Χρήματα και παιχνίδια μοίρασε σε παιδιά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εκλογών στην Τουρκία.

Ο υποψήφιος πρόεδρος, όπως συνηθίζει να κάνει συχνά, έδωσε χρήματα σε παιδιά που τον πλησίασαν την ώρα που έμπαινε σε εκλογικό κέντρο στην περιοχή Ουσκουντάρ της Κωνσταντινούπολης για να ψηφίσει μαζί με την σύζυγο του, Εμινέ.

Η κάμερα τον κατέγραψε να δίνει τουρκικές λίρες στα παιδιά αλλά και να μοιράζει παιχνίδια. Πριν από λίγο καιρό σε συγκέντρωση στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν είχε επικριθεί έντονα επειδή άρχισε να μοιράζει χρήματα σε παιδιά σεισμόπληκτων οικογενειών.

Ο φωτογραφικός φακός τον έχει εντοπίσει αρκετές φορές να δίνει δώρο και κούκλες και παιχνίδια, τα οποία πετάει από το πούλμαν που τον μεταφέρει σε ομιλίες.

 Χαμογελαστός ο Ερντογάν ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη – Στην Άγκυρα ο Κιλιτσντάρογλου

Μπροστά στις κάμερες οι δύο διεκδικητές της τουρκικής προεδρίας έριξαν την ψήφο τους στην κάλπη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόμενος από την σύζυγο του Εμινέ, έφτασε σε σχολείο στην περιοχή Ουσκουντάρ της Κωνσταντινούπολης για να ψηφίσει για τις εκλογές. Τα πλήθη χειροκροτούσαν που είδαν τον Ερντογάν να μπαίνει στο σχολείο στην περιοχή, όπου βρίσκεται και η κατοικία του στην Κωνσταντινούπολη. Ο ίδιος φάνηκε ευδιάθετος και χαμογελαστός, ενώ η σύζυγος του συνομιλούσε με τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής.

«Νομίζω ότι η καταμέτρηση των ψήφων θα είναι πολύ γρήγορη σήμερα. Είναι σημαντικό να βλέπουμε τέτοιες εκλογές για την προεδρία της τουρκικής Δημοκρατίας. Η συμμετοχή στο 90% είναι τυπικός (σ.σ. αριθμός) για τον πρώτο γύρο», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ταυτόχρονα έκανε έκκληση στους ψηφοφόρους να συμμετέχουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών. «Η Τουρκία επιβεβαίωσε την προσήλωση της στην Δημοκρατία με μία συμμετοχή στο 90% στις εκλογές. Ελπίζω ότι τα αποτελέσματα των εκλογών θα είναι καλά για την Τουρκία. Κάνουμε έκκληση στους ψηφοφόρους να πάνε στις κάλπες και να ακολουθήσουν πιστά τη Δημοκρατία», υπογράμμισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην Άγκυρα ο Κιλιτσντάρογλου

Σε αυτό τον γύρο των εκλογών ο υποψήφιος πρόεδρος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προτίμησε να βρίσκεται στην τουρκική πρωτεύουσα.

Ο αντίπαλος του Ερντογάν ψήφισε σε δημοτικό σχολείο της Άγκυρας και στη συνέχεια έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. «Για να ξεφορτωθούμε αυτό το τυραννικό καθεστώς και για να εγκαθιδρύσουμε πραγματική δημοκρατία κάνω έκκληση σε όλους τους πολίτες να πάνε στα εκλογικά κέντρα», είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Και συνέχισε: «Αυτές οι εκλογές λαμβάνουν χώρα υπό δύσκολες συνθήκες εξαιτίας των προσπαθειών για απάτη. Αλλά πιστεύω ότι οι πολίτες είναι ελεύθεροι και πρόθυμοι να πάνε στις κάλπες».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ