Συρία: Σιιτικές ταξιαρχίες από το Ιράκ μπαίνουν στην μάχη για το Χαλέπι στο πλευρό του στρατού

Μαχητές οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν εισήλθαν στη διάρκεια της νύχτας στο συριακό έδαφος από το Ιράκ και κατευθύνονται στη βόρεια Συρία για να ενισχύσουν τις δυνάμεις του συριακού στρατού που πολεμούν με τζιχαντιστές και τους συμμάχους τους, σύμφωνα με δύο πηγές του συριακού στρατού.

Κοινή ανακοίνωση ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας: Έκκληση για αποκλιμάκωση στη Συρία

Δεκάδες μαχητές της στρατιωτικής ομάδας Χασντ αλ Σαάμπι εισήλθαν επίσης στο συριακό έδαφος μέσω στρατιωτικής αρτηρίας κοντά στο μεθοριακό πέρασμα του Αλ Μπουκάμαλ, δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμη πηγή του συριακού στρατού. Οι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης είναι μία σιιτική στρατιωτική ομάδας που ανήκει στις Ένοπλες Δυνάμεις του Ιράκ και λογοδοτεί απευθείας στον πρωθυπουργό του Ιράκ.

«Αυτές είναι νέες ενισχύσεις που στέλνονται για να βοηθήσουν τους συναδέλφους μας στις γραμμές του μετώπου στον βορρά», σημείωσε η πηγή αυτή του συριακού στρατού, προσθέτοντας ότι στους μαχητές περιλαμβάνονται μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης του Ιράν, Κατιάμπ Χεζμπολάχ, γνωστή και ως «Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ» και της σιιτικής Ταξιαρχίας Φατεμιγιούν από το Αφγανιστάν.

Το Ιράν απέστειλε χιλιάδες μαχητές σιιτικών οργανώσεων στη Συρία στη διάρκεια του πολέμου στη χώρα και, μαζί με τη Ρωσία και την αεροπορική της δύναμη, κατέστησε δυνατό ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ να συντρίψει τους αντάρτες και να ξαναθέσει υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που είχαν χάσει.

Η έλλειψη αυτών των δυνάμεων για να βοηθήσουν στην αποτροπή επίθεσης που εξαπέλυσαν τις τελευταίες ημέρες τζιχαντιστές μαζί με οργανώσεις που έχουν συμμαχήσει μαζί τους συνέβαλε στη γρήγορη υποχώρηση των δυνάμεων του συριακού στρατού και στην απόσυρσή του από το Χαλέπι, σύμφωνα με δύο άλλες πηγές του συριακού στρατού. Οργανώσεις που στηρίζονται από το Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ, είχαν ισχυρή παρουσία στο Χαλέπι.

Το Ισραήλ επίσης τους τελευταίους μήνες ενέτεινε τα πλήγματά του σε ιρανικές βάσεις στη Συρία, παράλληλα με τον πόλεμο στον Λίβανο, κάτι το οποίο όπως δηλώνει αποδυνάμωσε την Χεζμπολάχ και τις στρατιωτικές της δυνατότητες.

Την περασμένη Τετάρτη, η Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), οργάνωση στην οποία κυρίαρχος είναι ο άλλοτε συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα, και οργανώσεις Σύρων ανταρτών, κάποιες υποστηριζόμενες από την Τουρκία, εξαπέλυσαν έφοδο με ορμητήριο την επαρχία Ιντλίμπ, το οχυρό των αντικαθεστωτικών, και κατέλαβαν δεκάδες κοινότητες στις επαρχίες του Χαλεπίου, της Ιντλίμπ και της Χάμα, νοτιότερα. Το Σάββατο κατέλαβαν επίσης το μεγαλύτερο μέρος της πόλης του Χαλεπίου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε άλλο μέτωπο, οργανώσεις ανταρτών προσκείμενες στην Άγκυρα απέσπασαν χθες από τις κουρδικές δυνάμεις την πόλη Ταλ Ριφάατ (βόρεια), κοντά στη μεθόριο Συρίας-Τουρκίας, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Απομάκρυνση Κούρδων αμάχων από το Χαλέπι

Οι δυνάμεις των Κούρδων ανακοίνωσαν σήμερα ότι καταβάλλουν προσπάθειες για την απομάκρυνση Κούρδων αμάχων από πολλούς τομείς της επαρχίας του Χαλεπιού μετά την επίθεση ανταρτών και την κατάληψη από φιλοτουρκικές οργανώσεις πόλης στην οποία ζουν δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι.

«Συντονιζόμαστε ενεργά με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη Συρία για να εγγυηθούμε την ασφάλεια του λαού μας και να διευκολύνουμε τη μεταφορά του με κάθε ασφάλεια από την περιοχή Ταλ Ριφάατ (…) προς τις ασφαλείς μας ζώνες στο βόρειο τμήμα της χώρας», δήλωσε ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων Μαζλούμ Άμπντι.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK