Στο Κάιρο ο αρχηγός της CIA – Ισραήλ και Χαμάς κοντά σε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων;

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση πυρός στην Γάζα και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων. Συγκρατημένη είναι η αισιοδοξία στην Ουάσινγκτον ενώ στο Ισραήλ υποβαθμίζεται η πρόοδος των συνομιλιών.

Ο αρχηγός της CIA, Μπιλ Μπερνς αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στο Κάιρο με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι σε μία προσπάθεια να «γεφυρώσουν» τις διαφορές που παραμένουν μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Θα συζητήσουν την πρόοδο στην κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και τη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων, ανέφερε μία από τις πηγές. Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει την συνάντηση, η οποία έρχεται μετά από τις χθεσινές συνομιλίες στο Κατάρ, τις οποίες η Χαμάς χαρακτήρισε «σοβαρές και θετικές». Τη Δευτέρα, αντιπροσωπεία των Ισραηλινών μετέβη στην Ντόχα για να συναντηθεί με διαμεσολαβητές.

«Η Χαμάς επιβεβαιώνει ότι, υπό το φως των σοβαρών και θετικών συζητήσεων που διεξάγονται σήμερα στη Ντόχα υπό την αιγίδα των αδελφών μας από το Κατάρ και την Αίγυπτο, η επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή κρατουμένων είναι δυνατή, εάν οι δυνάμεις κατοχής πάψουν να επιβάλουν νέους όρους», ανέφερε η Χαμάς.

Παράλληλα με τις συνομιλίες στη Ντόχα, διαπραγματεύσεις διεξάγονται και στο Κάιρο, όπου πηγές που ενημερώθηκαν για τη συνάντηση δήλωσαν στο Reuters ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες. Ο Μοχάμεντ αλ-Χιντ, το νούμερο δύο της Ισλαμικής Τζιχάντ, η οποία εκτιμάται ότι έχει κάποιους από τους Ισραηλινούς ομήρους, συναντήθηκε με Αιγύπτιους αξιωματούχους για να συζητήσουν την προτεινόμενη συμφωνία.

Ο απεσταλμένος του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τους ομήρους, ο Άνταμ Μπόλερ, ήταν επίσης στο Κάιρο την Τρίτη για να συναντηθεί με Αιγύπτιους αξιωματούχους σχετικά με τις προσπάθειες για την εξασφάλιση μιας συμφωνίας, δήλωσε πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Ο Άνταμ Μπόλερ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου την Δευτέρα και αναμένεται να ταξιδέψει στη Ντόχα για παρόμοιες συνομιλίες, δήλωσε η πηγή.

Ισραηλινά ΜΜΕ: Υποβαθμίζουν το θέμα – Συγκρατημένη αισιοδοξία στις ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταβάλει εντατικές προσπάθειες τις τελευταίες ημέρες για την προώθηση των συνομιλιών εκεχειρίας. Η ισραηλινή ιστοσελίδα Times of Israel ανέφερε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεργάζεται με την ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ για να προσπαθήσει να κλείσει την συμφωνία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ πριν την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.

Η πρωτοβουλία έχει σημειώσει πρόοδο, αν και παραμένουν σημαντικά εμπόδια, είπαν Αμερικανοί, Ισραηλινοί και Άραβες αξιωματούχοι. Αραβικά ΜΜΕ που επικαλούνται παλαιστινιακές πηγές κάνουν λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

«Πιστεύουμε – και οι Ισραηλινοί το έχουν πει αυτό – ότι πλησιάζουμε, και χωρίς αμφιβολία, το πιστεύουμε αυτό, αλλά είμαστε επίσης προσεκτικοί στην αισιοδοξία μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι σε συνέντευξή του στο Fox News. Και συνέχισε: «Έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση και στο παρελθόν, όπου δεν καταφέραμε να το περάσουμε πέρα από τη γραμμή του τερματισμού».

Εβραϊκά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ισραηλινές πηγές είναι πιο επιφυλακτικές και λένε ότι μία συμφωνία με την Χαμάς έχει μπροστά τις εβδομάδας καθώς εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Walla, επικαλούμενος τρεις ανώνυμες ανώτερες ισραηλινές πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες, δήλωσε ότι αν και έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα κενά μεταξύ των πλευρών, κυρίως όσον αφορά την επιμονή της Χαμάς ότι οποιαδήποτε συμφωνία για τους ομήρους θα πρέπει να οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου.

Μια άλλη πηγή επέκρινε τις αισιόδοξες δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων, όπως ο υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατζ, ο οποίος φέρεται να δήλωσε σε μέλη της Κνεσέτ τη Δευτέρα ότι η συμφωνία είναι «πιο κοντά από ποτέ». «Δεν βοηθά τις διαπραγματεύσεις και επίσης παραπλανά το κοινό και δίνει ψεύτικες ελπίδες», δήλωσε η πηγή.

Το δελτίο ειδήσεων του ισραηλινού καναλιού 12 επικαλέστηκε ανώνυμες ανώτερες ισραηλινές πηγές και μετέδωσε ότι η Χαμάς έχει δείξει προθυμία να καταλήξει σε συμφωνία αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες σε βασικά ζητήματα που θα χρειαστούν χρόνο για να ξεπεραστούν.

Επιπλέον, παλαιστινιακή πηγή που επικαλείται το κρατικό κανάλι Kan δήλωσε ότι οι αναφορές για επικείμενη συμφωνία ήταν «υπερβολικές και υπερβολικά αισιόδοξες».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK