LIVE – 76η ημέρα πολέμου ΗΠΑ – Ισραήλ με Ιράν – Όλες οι εξελίξεις

Προσθέστε το enikos.gr στην Google

Συμπληρώνοντας πλέον 76 ημέρες από την έναρξη των εχθροπραξιών, οι διπλωματικές και στρατιωτικές εξελίξεις στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής παραμένουν καταιγιστικές, με το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας να στρέφεται τώρα στο Πεκίνο, όπου η επικείμενη συνάντηση Τραμπ – Σι αναμένεται να καθορίσει την πορεία του πολέμου.

Οι τελευταίες εξελίξεις
  • 11:11 14/05/26

    Ένταση στον Κόλπο: Κατάληψη πλοίου στα ανοιχτά των ΗΑΕ – «Η Αμερική ευθύνεται για τον αποκλεισμό» διαμηνύει η Τεχεράνη

    – Σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε την Πέμπτη στα ανοιχτά των ΗΑΕ, με την UKMTO να αναφέρει την κατάληψη πλοίου από μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό. Το πλοίο κατευθύνεται προς τα ιρανικά χωρικά ύδατα.

    – Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί απέρριψε τις κατηγορίες περί παρεμπόδισης της ναυσιπλοΐας, επιρρίπτοντας την ευθύνη στις ΗΠΑ. Δήλωσε ότι «Η Αμερική είναι εκείνη που δημιούργησε τον αποκλεισμό».

    – Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν εμποδίζει τη διέλευση, υπό τον όρο ότι τα πλοία θα συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ιρανικών δυνάμεων.

  • 09:22 14/05/26

    Ισραήλ – Λίβανος: Νέος γύρος συνομιλιών την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον υπό τη σκιά των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών

    – Αξιωματούχοι από το Ισραήλ και τον Λίβανο αναμένεται να συναντηθούν στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη για έναν τρίτο γύρο συνομιλιών μετά την κήρυξη της εκεχειρίας. Ο Λίβανος πιέζει για μόνιμη ανακωχή και αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, ενώ το Ισραήλ επιμένει ότι δεν θα συζητήσει καμία αποχώρηση όσο η Χεζμπολάχ παραμένει απειλή.

    – Η εκεχειρία, η οποία έχει παραταθεί έως την Κυριακή, τέθηκε αρχικά σε ισχύ στις 17 Απριλίου. Έκτοτε, τα ισραηλινά πλήγματα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 400 ανθρώπους, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP.

    – Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον της Χεζμπολάχ παρά την εκεχειρία. Η Τεχεράνη απαιτεί μια καθολική κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο πριν από οποιαδήποτε συμφωνία για τον τερματισμό του ευρύτερου πολέμου, προκαλώντας εκνευρισμό στον Τραμπ.

Μια ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων

  • Λίγο πριν την αναχώρησή του για το Πεκίνο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε συγκεχυμένες απαντήσεις για τον ρόλο της Κίνας. «Δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε οποιαδήποτε βοήθεια με το Ιράν», δήλωσε αρχικά, για να προσθέσει λίγα λεπτά αργότερα πως θα καλωσόριζε οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να προσφέρει ο Σι Τζινπίνγκ για την αναβίωση της εκεχειρίας. Στο Πεκίνο τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, με την ατζέντα της συνάντησης να επικεντρώνεται στο εμπόριο, την τεχνητή νοημοσύνη και τον πόλεμο.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, επεσήμανε πως η Κίνα έχει κάθε λόγο να παρέμβει για την άρση του αδιέξοδου στα Στενά του Ορμούζ, καθώς η εξαγωγική της οικονομία πλήττεται και πλοία της παραμένουν εγκλωβισμένα.
  • Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, δήλωσε πως «σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν για τον τερματισμό των εχθροπραξιών», παρά το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε πρόσφατα την τελευταία πρόταση της Τεχεράνης ως «απολύτως απαράδεκτη».
  • Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν, Μοχαμάντ Ρεζά Αρέφ, ξεκαθάρισε πως η κυριαρχία στα Στενά δεν είναι διαπραγματεύσιμη: «Το δικαίωμα του Ιράν στα Στενά του Ορμούζ είναι εδραιωμένο και το θέμα έχει κλείσει».
  • Σύμφωνα με αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, το Ιράν διατηρεί σημαντική ικανότητα εκτόξευσης και πρόσβαση στο πυραυλικό του απόθεμα. Την ίδια στιγμή, το κόστος του πολέμου για τις ΗΠΑ εκτοξεύτηκε στα 29 δισεκατομμύρια δολάρια, με το Πεντάγωνο να αποδίδει τη ραγδαία αύξηση κυρίως στο κόστος των πυρομαχικών.
  • Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί, απέδωσε την αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών στην «έλλειψη καλής θέλησης και την ανειλικρίνεια της Αμερικής».
  • Ενώ το Ισραήλ αποκάλυψε «μυστική επίσκεψη» του Νετανιάχου στα ΗΑΕ και συνάντηση με τον Πρόεδρό τους που οδήγησε σε «ιστορική πρόοδο», τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέψευσαν κατηγορηματικά τις αναφορές ως «αβάσιμες».
  • Το Ιράν, ισχυριζόμενο ότι γνώριζε για την επίσκεψη Νετανιάχου, προειδοποίησε το Άμπου Ντάμπι μέσω του Αραγτσί πως «η εχθρότητα απέναντι στον μεγάλο λαό του Ιράν είναι ένα ανόητο στοίχημα» και η σύμπραξη με το Ισραήλ «είναι ασυγχώρητη».
  • Παρά τη συμφωνηθείσα εκεχειρία, ο ισραηλινός στρατός (IDF) ανακοίνωσε ότι έπληξε τουλάχιστον 40 στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο το τελευταίο 24ωρο.
  • Έπειτα από πολύμηνο εγκλωβισμό, ένα ιαπωνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο με σημαία Παναμά και ένα κινεζικό σούπερ τάνκερ με ιρακινό αργό πετρέλαιο κατάφεραν να διασχίσουν τα Στενά, δίνοντας μια μικρή «ανάσα» στην ενεργειακή τροφοδοσία.

Μοιράσου το:

Προσθέστε το enikos.gr στην Google
σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK