Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα επιστρέφει στη διαδικασία ομαλοποίησης στη Λιβύη

Ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται στη Λιβύη όπου συμμετέχει στην υπουργική σύνοδο «Πρωτοβουλία για Σταθερότητα στη Λιβύη» («Libya Stabilization Initiative»). Με ανάρτησή του στο twitter, πριν από τη σύνοδο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «η Ελλάδα είναι παρούσα και πάλι στη Λιβύη».

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα: «Ελληνική σημαία στους δρόμους της Τρίπολης, όπου θα συμμετάσχω σε λίγο στην Υπουργική Σύνοδο “Πρωτοβουλία για Σταθερότητα στη Λιβύη” (“Libya Stabilization Initiative”). Η Ελλάδα είναι παρούσα και πάλι στη Λιβύη», ανέφερε.

 

Σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους μετά την υπουργική σύνοδο ο Νίκος Δένδιας είπε: «Η Ελλάδα σήμερα, παρά τις «φιλότιμες», πρέπει να πω, προσπάθειες της Τουρκίας, επιστρέφει στη διαδικασία ομαλοποίησης στη Λιβύη. Η Ελλάδα επιστρέφει σε αυτήν τη διαδικασία για να βοηθήσει, χωρίς την παραμικρή υστεροβουλία.

Να βοηθήσει να δημιουργηθεί μια κατάσταση η οποία να βελτιώνει την καθημερινότητα του λιβυκού λαού, της λιβυκής κοινωνίας, την επιστροφή στην ομαλότητα. Γι’ αυτό υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα, με απαραίτητες ενέργειες: τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών και, δεύτερον, την αποχώρηση των μισθοφόρων και των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη. Υπάρχει μπροστά μας ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος, αλλά σήμερα έγινε ένα βήμα».

Η εν λόγω σύνοδος είναι λιβυκή πρωτοβουλία και έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν, κυρίως, γειτονικές προς τη Λιβύη χώρες, καθώς και οι χώρες που συμμετέχουν στη Διαδικασία του Βερολίνου.

Η σύνοδος αναμένεται να επικεντρωθεί σε δύο βασικούς τομείς: Στην ασφάλεια και την οικονομία/ανάπτυξη.

Ο κ. Δένδιας είναι προσκεκλημένος από τη Λίβυα ομόλογό του, Νάιλα ελ Μάνγκους (Najla El Mangoush), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Νίκος Δένδιας Λιβύη

Ξεκίνησε η διάσκεψη για τη σταθεροποίηση της χώρας

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά στήριξε τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών στη χώρα στις 24 Δεκεμβρίου, όπως προβλέπει ο οδικός χάρτης του ΟΗΕ για την έξοδο της χώρας από την κρίση, μιλώντας στη Διάσκεψη Σταθεροποίησης της Λιβύης που ξεκίνησε σήμερα στην Τρίπολη.

Ο Ντμπεϊμπά δήλωσε επίσης ότι είναι εφικτό να τερματιστεί η κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Πριν από την έναρξη της διάσκεψης ο Λίβυος μεταβατικός πρωθυπουργός είχε υπογραμμίσει την ανάγκη να υπάρξει βιώσιμη σταθερότητα στη χώρα προκειμένου να ανοικοδομηθούν οι θεσμοί της.

Λιβύη υπουργική σύνοδος

«Οι Λίβυοι επιλέγουν σήμερα την ειρήνη και τη σταθερότητα. Η Τρίπολη επούλωσε τις πληγές της για να γίνει μια ενοποιημένη πρωτεύουσα», έγραψε στο Twitter ο Ντμπεϊμπά.

«Η σταθερότητα της Λιβύης είναι ο μόνος δρόμος προς την ανοικοδόμηση των πολιτικών και στρατιωτικών υποδομών μας καθώς και των υποδομών ασφαλείας», πρόσθεσε.

Οι σημαίες περίπου 30 χωρών που συμμετέχουν στη «Διάσκεψη Σταθεροποίησης της Λιβύης» έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος του παραλιακού δρόμου της Τρίπολης, που παραμένει κλειστός λόγω του γεγονότος.

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο και ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη Γιαν Κούμπις συμμετέχουν στη διάσκεψη αυτή, που πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η χώρα της βόρειας Αφρικής προσπαθεί να γυρίσει σελίδα, έπειτα από μια δεκαετία χάους και συγκρούσεων.

Παράλληλα πολλοί υπουργοί Εξωτερικών αναμένονται στην Τρίπολη, ενώ τις ΗΠΑ θα εκπροσωπεί ο Γιάελ Λέμπερτ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Λιβύη διάσκεψη

Έπειτα από χρόνια ένοπλων συγκρούσεων και διχασμού μεταξύ δύσης και ανατολής, στις αρχές του έτους διορίστηκε νέα, μεταβατική κυβέρνηση στη Λιβύη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Για τη διεθνή κοινότητα προτεραιότητα είναι η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, που είναι προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου, οι οποίες όμως απειλούνται από αβεβαιότητα λόγω των έντονων εσωτερικών διαφωνιών.

Καθώς η σύγκρουση στη Λιβύη τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από εξωτερικές δυνάμεις, η Τρίπολη «θέλει να δώσει έμφαση στην ανάγκη να γίνει σεβαστή η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της» χώρας, είχε τονίσει η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών Νάζλα αλ Μάνγκους πριν από την έναρξη της διάσκεψης.

Ένα ακόμη ζήτημα το οποίο θα συζητηθεί στη διάρκεια της διάσκεψης είναι αυτό των μισθοφόρων. Τον Δεκέμβριο του 2020 ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι περίπου 20.000 μισθοφόροι και ξένοι μαχητές βρίσκονται στη Λιβύη: Ρώσοι του ομίλου Βάγκνερ, πολίτες του Τσαντ, Σουδανοί, Σύροι, αλλά και πολλές εκατοντάδες Τούρκοι στρατιωτικοί βάσει της διμερούς συμφωνίας που είχε υπογράψει η πρώην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με την Άγκυρα.

Έκτοτε κάποιοι έχουν αποχωρήσει, σύμφωνα με την Τρίπολη. Στις αρχές του μήνα οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες των δύο αντίπαλων λιβυκών πλευρών είχαν συμφωνήσει σε ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης» για την απομάκρυνσή τους, χωρίς να θέσουν σαφές χρονοδιάγραμμα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ