Τουρκικές εκλογές: Συγχαρητήρια από ξένους ηγέτες στον Ερντογάν – «Φυσικό αποτέλεσμα η νίκη», λέει ο Πούτιν

Τα συγχαρητήρια τους έδωσαν σήμερα το βράδυ(28/5) ξένοι ηγέτες στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , ο οποίος είναι ο νικητής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Τουρκία. «Φυσικό αποτέλεσμα του ανιδιοτελούς έργου σας ως επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τουρκίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η νίκη στις εκλογές ήταν φυσικό αποτέλεσμα του ανιδιοτελούς έργου σας ως επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τουρκίας, σαφής απόδειξη της υποστήριξης του τουρκικού λαού στις προσπάθειές σας να ενισχύετε την κρατική κυριαρχία και να ασκείτε μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική», δήλωσε συγκεκριμένα ο Πούτιν στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Ερντογάν, σύμφωνα με  ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Εκτιμάμε ιδιαιτέρως την προσωπική σας συμβολή στην ενίσχυση των φιλικών ρωσοτουρκικών σχέσεων και της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς», συμπλήρωσε ο Πούτιν.

«Η Γαλλία και η Τουρκία έχουν πολύ μεγάλες προκλήσεις να αντιμετωπίσουν μαζί»

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας σήμερα, εκτιμώντας ότι «η Γαλλία και η Τουρκία έχουν πολύ μεγάλες προκλήσεις να αντιμετωπίσουν μαζί».

Ανάμεσα στις «προκλήσεις» αυτές, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει, στο μήνυμά του στο twitter, την «επιστροφή της ειρήνης στην Ευρώπη, το μέλλον της Ευρωατλαντικής μας Συμμαχίας, τη Μεσόγειο Θάλασσα».

«Με τον πρόεδρο Ερντογάν, τον οποίο συγχαίρω, θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά», πρόσθεσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

 

«Ελπίζουμε σε περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας», λέει ο Ζελένσκι

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχάρη σήμερα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας, προσβλέποντας στην «ενίσχυση» των σχέσεων μεταξύ των χωρών τους και στη «συνεργασία τους για ασφάλεια και σταθερότητα» στην Ευρώπη.

«Ελπίζουμε σε περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας για το καλό των δύο χωρών μας καθώς και στην ενίσχυση της συνεργασίας μας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ευρώπης», δήλωσε ο Ζελένσκι στο συγχαρητήριο μήνυμά του στο twitter.

To μήνυμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Τα συγχαρητήριά της στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στην Τουρκία χθες Κυριακή εξέφρασε το βράδυ η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μέσω twitter.

«Συγχαίρω τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την νίκη του στις εκλογές. Αναμένω να συνεχίσουμε την οικοδόμηση της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας. Είναι στρατηγικής σημασίας τόσο για την ΕΕ, όσο και για την Τουρκία να εργαστούμε για την προώθηση αυτής της σχέσης προς όφελος των λαών μας», ανέφερε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Σαρλ Μισέλ συγχαίρει τον Ερντογάν

Τα συγχαρητήριά του στον Ταγίπ Ερντογάν για την εκλογή εξέφρασε μέσω twitter ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Συγχαρητήρια Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκλογή σου ως Πρόεδρος της Τουρκίας. Αναμένω να συνεργαστώ ξανά μαζί σου για την εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας τα χρόνια που έρχονται» ανέφερε.

Το συγχαρητήριο μήνυμα του Όλαφ Σολτς

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συνεχάρη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Κυριακής για την επανεκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία και τη Γερμανία «στενούς συμμάχους», των οποίων οι «λαοί και οι οικονομίες είναι βαθιά συνδεδεμένοι».

«Συγχαρητήρια στον πρόεδρο Ερντογάν. Μαζί, θέλουμε να προωθήσουμε την κοινή μας ατζέντα με νέα ώθηση», έγραψε ο καγκελάριος Σολτς στο συγχαρητήριο μήνυμα του στο Twitter.

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε,ακόμη, συγχαρητήρια για την εκλογική του νίκη από τον τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Σ. Σαρίφ, τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν, τον Eμίρη Tοιυ Κατάρ , τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Αλίεφ κ.α.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ