Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικό χτύπημα στα σύνορα με τη Μολδαβία – Ζημιές σε γέφυρα στον ποταμό Δνείστερο

Τη στιγμή που η Μολδαβία είναι σε εγρήγορση, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας και αποφάσισε την ενίσχυση των ελέγχων στις μεταφορές και των περιπολιών στα σύνορα, ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν πλήγμα σε γέφυρα στρατηγικής σημασίας στον ποταμό Δνείστερο.

Συγκεκριμένα, ρωσικός πύραυλος έπληξε τη γέφυρα στις εκβολές του Δνείστερου. Αυτή η γέφυρα είναι μια ζωτικής σημασίας αρτηρία που συνδέει την Οδησσό με τα ρουμανικά σύνορα. Επίσης, είναι σχεδόν η μόνη οδική και σιδηροδρομική επικοινωνία μεταξύ τριών περιοχών της περιφέρειας της Οδησσού. Με τις ζημιές που υπέστη,  και αποκόπτεται  η περιοχή από την υπόλοιπη Ουκρανία.

Χρήστες των social media ανεβάζουν φωτογραφίες και βίντεο από τις ζημιές που υπέστη η στρατηγικής σημασίας γέφυρα Zatoka. Είναι η μόνη γέφυρα που συνδέει το Budjak με την υπόλοιπη Ουκρανία.

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι θέλει να «αποσταθεροποιήσει» την αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας

Το Κίεβο κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα ότι επιδιώκει να “αποσταθεροποιήσει” τη μολδαβική αποσχισθείσα φιλορωσική περιοχή της Υπερδνειστερίας, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία. Η επίθεση που εκδηλώθηκε στη γέφυρα, εγείρει φόβους για διάχυση του πολέμου στην περιοχή. “Η Ρωσία θέλει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή της Υπερδνειστερίας, κάτι που υποδηλώνει ότι η Μολδαβία θα πρέπει να αναμένει να δεχθεί “καλεσμένους”, δήλωσε, μέσω Twitte,r ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντολιάκ, υπονοώντας τους Ρώσους στρατιώτες που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία, από τις 24 Φεβρουαρίου.

“Εάν η Ουκρανία πέσει αύριο, τα ρωσικά στρατεύματα θα βρίσκονται στις πύλες του Κισινάου. Καλά νέα: η Ουκρανία θα διασφαλίσει οπωσδήποτε τη στρατηγική ασφάλεια της περιοχής. Ωστόσο πρέπει να εργαστούμε ως ομάδα”, έγραψε ο Ποντολιάκ στο Twitter.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ απεύχεται μια επέμβαση στην περιοχή

Το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην αποσχισθείσα από τη Μολδαβία φιλορωσική περιοχή της Υπερδνειστερίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι τα νέα που έρχονται από την περιοχή συνιστούν λόγο σοβαρής ανησυχίας.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα ήθελε να αποφύγει ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα θα έπρεπε να επέμβει στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο RIA.

Στην Μολδαβία συνήλθε εκτάκτως σήμερα το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας, μετά τα περιστατικά που σημειώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, την επίθεση δηλαδή στο υπουργείο Εσωτερικών της Υπερδνειστερίας και την καταστροφή των δύο κεραιών μέσω των οποίων εκπέμπει το ρωσικό ραδιόφωνο.

Λόιντ Όστιν: Η Ουάσινγκτον δεν είναι σίγουρη για τα αίτια της βίας στην Υπερδνειστερία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν τα αίτια των πρόσφατων περιστατικών βίας που σημειώθηκαν στην αποσχισθείσα από την Μολδαβία και υποστηριζόμενη από την Ρωσία περιοχή της Υπερδνειστερίας, δήλωσε σήμερα Τρίτη ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

«Δεν είμαστε πράγματι βέβαιοι τι σημαίνουν όλα αυτά, αλλά είναι κάτι το οποίο στο οποίο θα εστιάσουμε», δήλωσε ο Όστιν.

Στην Υπερδνειστερία πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τις τοπικές αρχές αρκετές επιθέσεις το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Αρχικά έγινε στόχος μια στρατιωτική μονάδα, εν συνεχεία εκρήξεις σημειώθηκαν στο αρχηγείο της κρατικής ασφάλειας της Υπερδνειστερίας, ενώ δύο εκρήξεις προκάλεσαν ζημιές σε δύο παλιές ραδιοφωνικές κεραίες, σοβιετικής εποχής, μέσω των οποίων εκπέμπει ο ρωσικός σταθμός.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ