UEFA και Europol ενώνουν δυνάμεις κατά της διαφθοράς

Η UEFA και η Europol ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να βρουν νέους τρόπους για την καταπολέμηση της διαφθοράς και των στημένων αγώνων του ποδοσφαίρου, σύμφωνα με κοινή τους ανακοίνωση.

Αρκετοί εκπρόσωποι της Europol, από τις δικαστικές Aρχές και τις εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες από 49 χώρες συμμετείχαν σε κοινή διάσκεψη στη Χάγη την Τρίτη, όπου έθεσαν επί τάπητος σχέδια για την προστασία της ακεραιότητας του αθλήματος.

«Το οργανωμένο έγκλημα κατάλαβε γρήγορα ότι πολλοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι υπέστησαν οικονομικές απώλειες λόγω της πανδημίας του COVID-19», δήλωσε ο Μπούρκχαρντ Μιούελ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Χρηματοοικονομικού Κέντρου και Οικονομικού Εγκλήματος (EFECC).

«Και όταν υπάρχουν λιγότερα χρήματα, οι παίκτες, οι προπονητές, οι διαιτητές, ακόμη και οι διοικούντες ενός συλλόγους είναι πιο ευάλωτοι στις μηχανορραφίες των στημένων αγώνων».

Μελέτη της UEFA νωρίτερα μέσα στο 2022 έδειξε ότι η πανδημία COVID-19 κόστισε στους ευρωπαϊκούς συλλόγους 7 δισεκατομμύρια ευρώ (7.91 δισεκατομμύρια δολάρια) σε δύο σεζόν, κυρίως λόγω των άδειων γηπέδων και της πτώσης των εσόδων από μεταγραφές.

Οι εμπειρογνώμονες της EFECC συνεργάζονται με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και διερευνούν τις σχέσεις μεταξύ παιχνιδιών υψηλής σημασίας και υπόπτων.

«Τα τεράστια κέρδη γίνονται κάνοντας το απρόβλεπτο προβλέψιμο. Συσσωρεύονται υποθέσεις στημένων αγώνων και ύποπτα αποτελέσματα. Η συνεργασία μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και των αθλητικών οργανώσεων είναι ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό και τη διερεύνηση ύποπτων υποθέσεων στο ποδόσφαιρο», πρόσθεσε ο Μιούελ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ