Bryan Johnson: Ο γκουρού της αντιγήρανσης σταμάτησε το φάρμακο που λάμβανε για χρόνια λόγω… ρυτίδων

Ο γκουρού της αντιγήρανσης Bryan Johnson, ο οποίος παίρνει 54 χάπια για πρωινό, πρόσφατα ανακάλυψε μια ρυτίδα παρά την σχολαστική ρουτίνα του για την αποφυγή της γήρανσης.

Bryan Johnson: Υποβάλλεται σε νέα πειραματική γονιδιακή θεραπεία για να νικήσει τον χρόνο – «Θα ζήσω μέχρι τα 200»

Κάθε δύο εβδομάδες, ο 47χρονος εκατομμυριούχος καταναλώνει 13 χιλιοστόγραμμα του ανοσοκατασταλτικού ραπαμυκίνη, το οποίο λαμβάνουν οι ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση για να αποτρέψουν την απόρριψη οργάνων.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δεν έχει εγκρίνει τη ραπαμυκίνη για θεραπεία κατά της γήρανσης, αλλά οι γιατροί τη συνταγογραφούν επειδή έχει αποδειχθεί ότι παρατείνει την υγιή διάρκεια ζωής των ποντικών.

Σε ένα νέο ντοκιμαντέρ του Netflix για αυτόν, “Don’t Die: The Man Who Wants to Live Forever“, ο Johnson αποκάλεσε τη ρουτίνα του “το πιο επιθετικό πρωτόκολλο ραπαμυκίνης από οποιονδήποτε στον κλάδο”. Αλλά λίγο καιρό μετά το γύρισμα, ομολόγησε ότι είχε σταματήσει να παίρνει ραπαμυκίνη — και ότι μπορεί να είχε κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

«Το δέχομαι γιατί υπάρχουν πιθανώς κάποια οφέλη μακροζωίας», λέει ο Τζόνσον στην ταινία.

«Είναι το είδος του πράγματος στην κοινότητα μακροζωίας για το οποίο οι άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι», συνέχισε. «Έξω από την κοινότητα της μακροζωίας, είναι ακόμα κάπως τρελό, όπως αν πείτε, “Ναι, παίρνω ένα ανοσοκατασταλτικό φάρμακο”. Ο κόσμος αντιδρά… “Λοιπόν, αυτό είναι παράξενο και γιατί θα το έκανες ποτέ αυτό;”».

Ο Τζόνσον είπε ότι πειραματίστηκε με τη ραπαμυκίνη για σχεδόν πέντε χρόνια, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Παραδέχτηκε τον Νοέμβριο ότι απέρριψε το αντικαρκινικό φάρμακο από την αυστηρή ρουτίνα του.

«Έχω δοκιμάσει διάφορα πρωτόκολλα ραπαμυκίνης, συμπεριλαμβανομένων εβδομαδιαίων (5, 6 και 10 mg δόσεων), ανά δύο (13 mg) και εναλλασσόμενα εβδομαδιαία (6/13 mg) για τη βελτιστοποίηση της αναζωογόνησης και τον περιορισμό των παρενεργειών», δήλωσε ο Johnson στο X.

«Παρά τις τεράστιες δυνατότητες από τις προκλινικές δοκιμές, η ομάδα μου και εγώ καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη από τη δια βίου δόση της ραπαμυκίνης δεν δικαιολογούν τις έντονες παρενέργειες», πρόσθεσε.

Ο Bryan Johnson είπε ότι παρουσίασε περιστασιακές λοιμώξεις του δέρματος και των μαλακών ιστών, μη φυσιολογικά επίπεδα λίπους στο αίμα του, αυξημένο σάκχαρο στο αίμα και υψηλότερο καρδιακό ρυθμό ηρεμίας.

«Χωρίς να εντοπίσουμε άλλες υποκείμενες αιτίες, υποπτευόμασταν τη ραπαμυκίνη και επειδή οι προσαρμογές της δοσολογίας δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, αποφασίσαμε να τη διακόψουμε εντελώς», εξήγησε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Bryan Johnson (@bryanjohnson_)

Οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ του Netflix μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους σχετικά με το ότι οι άνθρωποι παίρνουν το συστατικό αυτό – που απομονώθηκε για πρώτη φορά σε χώμα που συλλέχτηκε από το Νησί του Πάσχα τη δεκαετία του 1960 – για μακροζωία. Επειδή η ραπαμυκίνη καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, «παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν πολύ επικίνδυνες βακτηριακές λοιμώξεις, όπως πνευμονία ή φαρυγγίτιδα», είπε ο Δρ Oliver Zolman , γιατρός μακροζωίας που συνεργάζεται με τον Johnson.

Ο Δρ. Vadim Gladyshev , καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, είπε ότι πρέπει να γίνουν «σωστά σχεδιασμένα πειράματα» για να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα της ραπαμυκίνης στην επιβράδυνση της γήρανσης του ανθρώπου.

Bryan Johnson
Ο Τζόνσον είναι σε μια προσπάθεια να καθυστερήσει τον θάνατο όσο το δυνατόν περισσότερο.
Bryan Johnson/instagram

«Τότε θα μπορούσαμε να βγάλουμε επιστημονικά συμπεράσματα», λέει ο Gladyshev στο ντοκιμαντέρ. «Αυτό που κάνει ο Μπράιαν, δεν είναι μια επιστημονική προσέγγιση».

Εξηγώντας γιατί εγκατέλειψε τη ραπαμυκίνη, ο Johnson επεσήμανε μια πρόσφατη μελέτη που «έδειξε ότι η ραπαμυκίνη αύξησε τη βιολογική γήρανση, ενώ ήταν αναποτελεσματική σύμφωνα με τα άλλα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ