Βραζιλία- Σκάνδαλο διαφθοράς στην Petrobras

Ο γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας αναμένεται να ασκήσει τις επόμενες ημέρες διώξεις σε βάρος πολλών πολιτικών οι οποίοι ενέχονται στο σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει την δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της χώρας, την Petrobras, κάτι που θα μπορούσε να έχει τεράστιες πολιτικές συνέπειες καθώς πιθανόν ανάμεσα στους κατηγορουμένους θα είναι μέλη του Κογκρέσου αλλά και της κυβέρνησης υπό την πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ.

Βάσει του νόμου στη Βραζιλία βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης μπορούν να δικαστούν μόνον από το Ανώτατο Δικαστήριο. Ο εισαγγελέας Ροντρίγκου Ζανό έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να ασκήσει διώξεις ως τα τέλη του μήνα εναντίον πολιτικών οι οποίοι ενέχονται στην υπόθεση.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές διεφθαρμένα στελέχη της Petroleo Brasileiro SA, όπως είναι η επίσημη ονομασία της επιχείρησης, συνωμότησαν με συμβασιούχους της επιχείρησης με σκοπό τη διασπάθιση ποσών ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μέρος των κεφαλαίων αυτών διοχετεύθηκε σε πολιτικούς και σε πολιτικά κόμματα, τονίζουν οι εισαγγελείς.

Το ερώτημα ποιοι θα είναι στη λίστα του Ζανό απασχολεί την όλο και πιο νευρική το τελευταίο διάστημα πολιτική τάξη της Βραζιλίας.

«Οι πολιτικοί είναι ανάστατοι. Προετοιμάζουν την υπεράσπισή τους», σχολίασε ο Τιάγκου ντε Αραγκάου, εταίρος στην εταιρεία Arko Advice, η οποία ειδικεύεται στις πολιτικές αναλύσεις και εδρεύει στην Μπραζίλια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ