«Είμαι διαβητική και αυτά είναι τα 3 ποτά που αποφεύγω για να μην εκτοξεύονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα» – Οι φαινομενικά υγιεινές επιλογές που κρύβουν κινδύνους

Για όσους ζουν με διαβήτη, η διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι μια καθημερινή πρόκληση. Ενώ πολλά τρόφιμα και ποτά παρουσιάζονται ως «υγιεινά», κάποια από αυτά μπορεί να κρύβουν παγίδες. Γυναίκα που πάσχει από διαβήτη αποκαλύπτει ποια φαινομενικά αθώα ροφήματα μπορεί να εκτοξεύσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Διαβήτης: Το Νο1 μπαχαρικό που μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και βοηθά στην πρόληψη, σύμφωνα με ειδικό – Δεν είναι η κανέλα

«Τα ζαχαρούχα ροφήματα εισέρχονται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος και ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα»

Η Millie Bull, η οποία έχει διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη μίλησε για την προσωπική της εμπειρία και εξήγησε ποια είναι τα τρία ποτά που θεωρούνται υγιεινά, αλλά εκείνη αποφεύγει προκειμένου να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

«Όταν διαγνώστηκα με διαβήτη τύπου 1, το 2006, το θεραπευτικό μου πλάνο ήταν πολύ αυστηρό. Σε κάθε γεύμα, δεν μπορούσα να καταναλώσω περισσότερα από 10 γραμμάρια ζάχαρης. Αυτό σήμαινε ότι τα φρούτα, η σοκολάτα, τα μπισκότα, τα γιαούρτια, ακόμη και το ψωμί, ήταν εκτός μενού, για σχεδόν ένα χρόνο.

Διαβήτης τύπου 2: Η ομάδα αίματος που συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο, σύμφωνα με μελέτη

Ευτυχώς, οι εξελίξεις στη φροντίδα του διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων των αντλιών ινσουλίνης και των συσκευών παρακολούθησης γλυκόζης (CGM), μου έχουν προσφέρει έκτοτε μια πιο επιεική προσέγγιση στο φαγητό.

Ωστόσο, παραμένω επιφυλακτική, αποφεύγοντας σκόπιμα ορισμένες τροφές για να μην αντιμετωπίσω αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία). Τα γλυκά μπορούν να αποτελέσουν μια γρήγορη λύση όταν παλεύω με τα συμπτώματα της απότομης πτώσης του σακχάρου στο αίμα — μια κατάσταση που ονομάζεται υπογλυκαιμία.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζάχαρη αποτελεί παράγοντα κινδύνου, αλλά τα ζαχαρούχα ροφήματα είναι εκείνα που έχουν σχεδόν άμεση επίδραση, καθώς εισέρχονται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος και ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Έτσι, τείνω να αποφεύγω τα αναψυκτικά με ζάχαρη, τις πλούσιες ζεστές σοκολάτες και διάφορα αλκοολούχα ποτά, ενώ ακόμη και τις «υγιεινές» επιλογές τις προσεγγίζω με προσοχή.

Πολλά ποτά που συχνά χαρακτηρίζονται ως «υγιεινά» είναι ένοχα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες και σάκχαρα, οδηγώντας σε πιθανές αιχμές σακχάρου, εάν δεν χορηγηθεί η σωστή δόση ινσουλίνης», αναφέρει η γυναίκα.

Τα 3 “υγιεινά” ποτά που μπορεί να αυξήσουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Η Millie Bull αποκαλύπτει ότι 3 ποτά που αποφεύγει, για την αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη, είναι τα εξής:

  • Smoothies
  • Χυμοί
  • Γάλα βρώμης

Smoothies

Τα smoothies, τα οποία συχνά παρουσιάζονται ως «υγιεινές» επιλογές, μπορούν πράγματι να συμπληρώσουν μια ισορροπημένη διατροφή. Συνήθως είναι γεμάτα με φρούτα, λαχανικά και επιπλέον συστατικά όπως γιαούρτι και ξηροί καρποί, κανένα από τα οποία δεν είναι εγγενώς ανθυγιεινό. Μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε την πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και φυτικών ινών καταναλώνοντας πέντε μερίδες την ημέρα.

Ωστόσο, η διαδικασία παρασκευής των smoothies συνεπάγεται τη διάσπαση των κυτταρικών τοιχωμάτων των φρούτων, απελευθερώνοντας φυσικά σάκχαρα που μετατρέπονται σε «ελεύθερα σάκχαρα» — το είδος των σακχάρων που έχουν αποκοπεί από τα αρχικά τους κύτταρα. Αυτά τα ελεύθερα σάκχαρα όχι μόνο προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, αλλά συμβάλλουν επίσης σε οδοντικά προβλήματα, παχυσαρκία και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Για να μετριάσετε την κατανάλωση, συνιστάται να πίνετε smoothies με ένα γεύμα, για να αποφύγετε την υπερβολική πρόσληψη. Να θυμάστε επίσης ότι τα smoothies και οι χυμοί μετρούν ως μία μόνο μερίδα για τις πέντε μερίδες την ημέρα, ανεξάρτητα από το πόσο καταναλώνετε.

Χυμοί

«Όπως τα smoothies, οι χυμοί είναι ένας σίγουρος τρόπος για να εκτοξευτούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και είναι συχνά η πρώτη μου επιλογή όταν χρειάζεται να ανεβάσω το σάκχαρό μου σε περίπτωση που πέσει πολύ χαμηλά», αναφέρει η Millie.

Οι χυμοί μπορεί να είναι γεμάτοι με απαραίτητες βιταμίνες, αλλά τους λείπουν οι φυτικές ίνες και είναι πλούσιοι με ζάχαρη που εισέρχεται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Παράδειγμα: Ένα μπουκάλι 250 ml χυμού πορτοκαλιού μπορεί να περιέχει 24,5 γραμμάρια ζάχαρης, σχεδόν όσο μια κόλα (27 γραμμάρια). Ακόμα κι αν η ζάχαρη είναι φυσική, εξακολουθεί να είναι “ελεύθερη ζάχαρη”. Η νόστιμη γεύση τους κάνει εύκολη την υπερκατανάλωση, οδηγώντας σε τερηδόνα και ανεπιθύμητη αύξηση βάρους.

Γάλα βρώμης

Τα φυτικά γάλατα συχνά προτιμούνται έναντι του αγελαδινού γάλατος λόγω χαμηλότερων επιπέδων κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης, ενώ είναι εμπλουτισμένα με θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, βιταμίνη D και B12. Ωστόσο, το γάλα βρώμης, παρόλο που είναι νόστιμο στον καφέ, περιέχει μαλτόζη με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Λόγω της περιεκτικότητας σε άμυλο, το γάλα βρώμης βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ανάμεσα στα φυτικά γάλατα. Ακόμη και οι “χωρίς ζάχαρη” εκδοχές μπορεί να είναι φορτωμένες με φυσικά σάκχαρα και υδατάνθρακες, καθώς τα ένζυμα διασπούν το άμυλο της βρώμης σε απλά σάκχαρα.

Για άτομα με διαβήτη τύπου 1, η ποσότητα των υδατανθράκων απαιτεί προσεκτική διαχείριση της ινσουλίνης. Για παράδειγμα, 150 ml γάλα βρώμης μπορεί να περιέχουν σχεδόν 10 γραμμάρια υδατανθράκων και 5,7 γραμμάρια ζάχαρης.

Είναι ζωτικής σημασίας να διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες και να είστε ενήμεροι για την κρυφή ζάχαρη και τους υδατάνθρακες σε προϊόντα που θεωρούνται “υγιεινά”. Η αντίδραση του οργανισμού σε κάθε τρόφιμο είναι μοναδική, γι’ αυτό η εξατομικευμένη προσέγγιση στη διατροφή είναι το κλειδί για τη διαχείριση του διαβήτη.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK