Αχτσιόγλου: Δύο επιπλέον συντάξεις, κύριες και επικουρικές, στους πληγέντες συνταξιούχους – ΒΙΝΤΕΟ

“Είναι προτεραιότητά μας η στήριξη των πληγέντων και των ανθρώπων που υπέστησαν ζημιές, πρωτίστως των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους σε αυτή την καταστροφική πυρκαγιά” δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνική Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου στην εκπομπή “Ξυπνάμε Μαζί” στο Espilon.

“Η ελληνική κυβέρνηση σχεδίασε συνολικά ένα, νομίζω, ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων και την αντιμετώπιση των άμεσων υλικών πιεστικών τους αναγκών. Έχουμε πέντε κατηγορίες μέτρων, είναι μέτρα άμεσης οικονομικής ενίσχυσης, μέτρα φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων, ειδικά μέτρα για τους συγγενείς των θανόντων, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης και αποκατάστασης των ιδιωτικών περιουσιών που καταστράφηκαν, αλλά και των δημόσιων υποδομών και μια σειρά από άλλα μέτρα για την διευκόλυνση των πληγέντων” ανέφερε.

“Θα δωθούν 5000 ευρώ εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε κάθε φυσικό πρόσωπο ή οικογένεια που επλήγη από τις καταστροφές, το ποσό θα είναι 6000 για τρίτεκνες οικογένειες ή πολύτεκνες οικογένειες και 8000 αν μιλάμε για επιχειρήσεις. Επίσης, αν κάποιος έχασε τη δουλειά του διότι πχ καταστράφηκε η επιχείρηση, δικαιούται επίδομα ανεργίας και επιπλέον εφάπαξ βοήθημα 650 ευρώ. Για τους συνταξιούχους των περιοχών που επλήγησαν θα δωθούν δύο επιπλέον συντάξεις, τόσο από τον ΕΦΚΑ, κύριες δηλαδή συντάξεις, όσο και από το ΕΤΕΑΕΠ επικουρικές συντάξεις, αλλά και από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, μερίσματα” τόνισε.

“Σήμερα 27 του μηνός θα γίνει η καταβολή των συντάξεων του Αυγούστου νωρίτερα, σε αυτές δεν θα δουν τις δύο επιπλέον συντάξεις οι πληγέντες, θα τις δούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα” συμπλήρωσε.

“Θα δωθεί και ένα εφάπαξ βοήθημα ύψους 10.000 ευρώ στις οικογένειες που έχασαν άνθρωπο στην πυρκαγιά” είπε η υπουργός Εργασίας.

“Θα δίδονται 1000 ευρώ μηνιαίως σε κάθε παιδί που έχασε ένα γονιό στην πυρκαγιά μέχρι την ενηλικίωση του ή μέχρι τα 24 χρόνια του εφόσον σπουδάζει. Άρα μιλάμε για ένα μέτρο διαρκείας” ανέφερε.

“Οι πληγέντες ασφαλισμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να μην καταβάλλουν τρέχουσες εισφορές αλλά και οφειλές που έχουν για έξι μήνες από τώρα και θα μπορούν να τις καταβάλλουν από 1-1-2019 και σε δόσεις” συμπλήρωσε.

“Όλα τα μέτρα είναι πλήρως προϋπολογισμένα. Όλα αυτά τα μέτρα είναι πρόσθετα των μέτρων που ήδη ισχύουν. Αν κάποια οικογένεια έχει χάσει άνθρωπο δικαιούται τη σύνταξη του θανόντος η οικογένεια. Αυτά που ανέφερα είναι πρόσθετα πχ των συντάξεων θανόντων που δικαιούνται να λαμβάνουν. Η εθνική τραγωδία με τους συνανθρώπους που χάσαμε και με την καταστροφή που έγινε δεν συνδέεται με την υπόλοιπη πολιτική που εφαρμόζεται. Είναι μια ειδική συνθήκη, που λάβαμε τα μέτρα που αναφέραμε πριν, σε σχέση με την απομείωση της προσωπικής διαφοράς από το 2019, έχουμε πει ότι από την πλευρά μας είχαμε υποστηρίξει ότι το μέτρο αυτό και δημοσιονομικά δεν είναι αναγκαίο. Θα το δούμε στην ώρα του, πιστεύω κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού θα είμαστε σε θέση να το δούμε” τόνισε.

Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ