Μπρόκολο: Πώς να απαλλαγείτε γρήγορα από την άσχημη μυρωδιά στην κουζίνα σας

Για πολλούς, η χαρακτηριστική μυρωδιά του μπρόκολου κατά το μαγείρεμα είναι αφόρητη. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα χειρότερο όταν ζεσταίνουμε ξανά το φαγητό στα μικροκύματα. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να περιορίσετε τη δυσάρεστη οσμή κατά το μαγείρεμα και να απαλλαγείτε από αυτή γρήγορα.

Πώς να καταλάβετε αν το μπρόκολο έχει χαλάσει

Γιατί μυρίζει το μπρόκολο

Όπως όλα τα σταυρανθή λαχανικά (κουνουπίδι, λάχανο), το μπρόκολο περιέχει θειούχες ενώσεις που απελευθερώνονται με τη θερμότητα. Η χαρακτηριστική μυρωδιά γίνεται πιο αισθητή όσο περισσότερο μαγειρεύετε το μπρόκολο.

Μέθοδοι μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο στον φούρνο, προσθέτουν άλλες αρωματικές νότες που ενδεχομένως την καλύπτουν. Πολλοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στη μυρωδιά του μπρόκολου, του κουνουπιδιού και του λάχανου, ανεξάρτητα από τη μέθοδο μαγειρέματος.

Πώς να αποθηκεύσετε σωστά το μπρόκολο

Πώς να περιορίσετε τη δυσάρεστη μυρωδιά του μπρόκολου

Αν και δεν μπορείτε να αλλάξετε τη χημική σύσταση του μπρόκολου, υπάρχουν μερικές συμβουλές για να περιορίσετε τη μυρωδιά:

Μαγειρέψτε το αμέσως

Επιλέξτε το πιο φρέσκο μπρόκολο. Αποθηκεύστε το σωστά στο ψυγείο και μαγειρέψτε το όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Το μπρόκολο μυρίζει περισσότερο όσο παλιώνει.

Προσθέστε οξύ

Τα όξινα συστατικά όπως το ξύδι και το λεμόνι βοηθούν στην εξουδετέρωση και την κάλυψη των οσμών, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν τη γεύση του μπρόκολου.

  • Για βράσιμο/άτμισμα: Κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και ρίξτε το στο νερό, ή προσθέστε μια γενναία δόση ξυδιού.
  • Για ψήσιμο/σοτάρισμα: Επιλέξτε μια συνταγή που χρησιμοποιεί χυμό λεμονιού, ξύδι ρυζιού ή ξύδι βαλσαμικό.

Αλλάξτε τη μέθοδο μαγειρέματος

Όπως προαναφέρθηκε, το ψήσιμο προσθέτει ευχάριστες, καπνιστές μυρωδιές. Μπορείτε να προσθέσετε συστατικά που καλύπτουν καλύτερα τις οσμές, όπως ζεστά μπαχαρικά. Μπορείτε επίσης να μαγειρέψετε το μπρόκολο για μικρότερο χρονικό διάστημα ή παραλείψτε εντελώς το μαγείρεμα και να το καταναλώσετε ωμό.

Πώς να διώξετε τη μυρωδιά του μπρόκολου από την κουζίνα

Εάν η δυσάρεστη οσμή σας ενοχλεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, δοκιμάστε αυτές τις γρήγορες συμβουλές για την απομάκρυνση της:

  • Χρησιμοποιήστε τον απορροφητήρα
  • Χρησιμοποιήστε έναν καθαριστή αέρα
  • Καθαρίστε αμέσως την κουζίνα
  • Φτιάξτε καφέ
  • Σιγοβράστε ποτ-πουρί

Χρησιμοποιήστε τον απορροφητήρα

Ενεργοποιήστε τον απορροφητήρα στην υψηλότερη ρύθμιση για να απομακρύνετε τις οσμές γρήγορα. Εάν το θυμηθείτε, ανάψτε τον πριν αρχίσετε να μαγειρεύετε. Βελτιώστε τη ροή του αέρα ανοίγοντας ένα παράθυρο (σε άλλο σημείο του δωματίου, για να μην ξαναβάζετε τους καπνούς μέσα).

Συμβουλή: Εάν ο απορροφητήρας σας έχει φίλτρο άνθρακα για την απομάκρυνση των οσμών, βεβαιωθείτε ότι το αλλάζετε τακτικά.

Χρησιμοποιήστε έναν καθαριστή αέρα

Οι καθαριστές αέρα είναι σχεδιασμένοι για να αφαιρούν σωματίδια από τον αέρα, αλλά αυτοί που διαθέτουν φίλτρο άνθρακα μπορούν επίσης να απορροφήσουν τις οσμές. Μετακινήστε τον στην κουζίνα πριν αρχίσετε το μαγείρεμα.

Καθαρίστε αμέσως την κουζίνα

Μην αφήνετε το νερό που βράσατε το μπρόκολο πάνω στην εστία για ώρες. Αδειάστε το αμέσως και πλύντε την κατσαρόλα, καθώς η οσμή μπορεί να προσκολληθεί. Επίσης, βγάλτε τα σκουπίδια, καθώς τα πεταμένα κοτσάνια μπρόκολου μπορούν να εντείνουν τη δυσοσμία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Φτιάξτε καφέ

Εάν δεν μπορείτε να νικήσετε τη μυρωδιά του μπρόκολου, καλύψτε την. Γεμίστε μια κατσαρόλα με σκούρο καβουρδισμένο καφέ για να κάνει την κουζίνα σας να μυρίζει ευχάριστα.

Σιγοβράστε ποτ-πουρί 

Σιγοβράστε στην εστία φλούδες εσπεριδοειδών, κανέλα, γαρίφαλο ή οτιδήποτε άλλο αρωματικό έχετε στην κουζίνα, για να δημιουργήσετε μια ζεστή ατμόσφαιρα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK