Πώς να καθαρίσετε το μπρόκολο με 2 απλούς τρόπους

Ίσως είναι δελεαστικό μόλις φέρετε τα φρέσκα προϊόντα στο σπίτι να ξεκινήσετε αμέσως το μαγείρεμα, αλλά κάντε μια παύση. Το να βεβαιωθείτε ότι κάθε συνταγή ξεκινάει σε έναν καθαρό χώρο, ο οποίος περιλαμβάνει και καθαρά προϊόντα, είναι το πρώτο βήμα για μαγειρέψετε με ασφάλεια στην κουζίνα.

Όπως και τα άλλα λαχανικά, έτσι και το μπρόκολο μπορεί να φιλοξενήσει διάφορους ρύπους. Η πιστοποιημένη διαιτολόγος Chelsea Edwards αναφέρει: «Είναι σημαντικό να πλένετε όλα τα λαχανικά, καθώς μπορεί να μεταφέρουν σαλμονέλα, E. coli και Listeria. Το να μην πλένετε τα προϊόντα σας αυξάνει τον κίνδυνο για ασθένειες από τα τρόφιμα».

Πώς να καθαρίσετε σωστά το μπρόκολο

Το μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια των λάχανων και διαθέτει μια μεγάλη πράσινη κεφαλή που τελικά ανθίζει. Θα πρέπει να το πλένετε μόνο πριν το μαγειρέψετε και το σερβίρετε, για να διατηρηθεί φρέσκο για περισσότερο.

Υπάρχουν δύο απλοί τρόποι για να το κάνετε αυτό:

  • Ξεπλύνετε το μπρόκολο κάτω από τρεχούμενο νερό
  • Μουλιάστε το μπρόκολο σε νερό

Ξεπλύνετε το μπρόκολο κάτω από τρεχούμενο νερό

Σύμφωνα με την Edwards, ο καλύτερος τρόπος για να πλύνετε το μπρόκολο είναι να το βάλετε κάτω από κρύο νερό αφού κόψετε το κοτσάνι και να χωρίσετε την κεφαλή σε μπουκίτσες. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα τοποθετώντας τα άνθη μπρόκολου σε ένα σουρωτήρι.

Μουλιάστε το μπρόκολο σε νερό

Δεν είστε σίγουροι ότι έχετε αφαιρέσει τη βρωμιά και τους ρύπους από το μπρόκολο; Κανένα πρόβλημα! Βυθίστε το μπρόκολο σε ένα μπολ με νερό, φροντίζοντας το νερό να καλύπτει ολόκληρο το μπρόκολο και αφήστε το για 2 έως 4 λεπτά.

«Μετά το μούλιασμα, ξεπλύνετε τα άνθη κάτω από τρεχούμενο νερό για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα από ρύπους και βρωμιά», λέει η Edwards.

Πείτε όχι στα χημικά καθαριστικά φρούτων και λαχανικών

Όποια μέθοδο κι αν επιλέξετε για το πλύσιμο των φρούτων και λαχανικών σας, είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε ποτέ απορρυπαντικά ή χλωρίνη. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλά είδη φρέσκων προϊόντων είναι πορώδη και μπορούν να απορροφήσουν αυτά τα χημικά.

Ένας οδηγός πλυσίματος προϊόντων από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο σε συνεργασία με το USDA αναφέρει: «Ο FDA συμβουλεύει να μην χρησιμοποιείτε καθαριστικά προϊόντα του εμπορίου για το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών επειδή η ασφάλεια των υπολειμμάτων τους δεν έχει αξιολογηθεί και η αποτελεσματικότητά τους δεν έχει ελεγχθεί ή τυποποιηθεί».

Ο οδηγός επίσης επισημαίνει ότι «το νερό πλύσης δεν πρέπει να είναι πάνω από 10 βαθμούς πιο κρύο από τα υλικά για να αποφευχθεί η είσοδος μικροοργανισμών στο κοτσάνι ή το άνθος του λαχανικού».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ