Αποθηκεύετε λάθος τα κρεμμύδια και τα σκόρδα – Το Νο1 κόλπο για να διατηρηθούν φρέσκα

Τα κρεμμύδια και τα σκόρδα ανήκουν στην οικογένεια allium, γι’ αυτό και έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Αυτό ισχύει και για τον τρόπο αποθήκευσής τους, καθώς η σωστή μέθοδος μπορεί να διασφαλίσει μακρά διάρκεια ζωής και να αποτρέψει την πρόωρη αλλοίωση των λαχανικών.

Κρεμμύδια με φύτρες: Αυτό είναι το μόνο πράγμα που δεν πρέπει να κάνετε ποτέ

Το μυστικό για να διατηρηθούν φρέσκα για περισσότερο καιρό είναι η αποθήκευσή τους σε χάρτινη σακούλα. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε καθυστερήσετε την αλλοίωσή τους και να διατηρηθούν φρέσκα από 3 έως 6 μήνες ή και περισσότερο.

Η κυκλοφορία του αέρα είναι σημαντικός παράγοντας για να μην αλλοιωθούν γρήγορα τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Γι’ αυτό προτιμάται η χάρτινη σακούλα από την πλαστική, καθώς το πλαστικό εμποδίζει τη σωστή ροή του αέρα πάνω από τα λαχανικά ενώ συγκρατεί και την υγρασία.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε κρεμμύδια

Το Νο1 κόλπο για να διατηρείτε φρέσκα τα κρεμμύδια και τα σκόρδα:

 • Χαρτί vs Πλαστικό: Η χάρτινη σακούλα επιτρέπει την κυκλοφορία του αέρα και είναι απαραίτητη για την πρόληψη της μούχλας και της σήψης. Το πλαστικό εμποδίζει την κυκλοφορία του αέρα και συγκρατεί την υγρασία, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για αλλοίωση.
 • Τρύπες στη σακούλα αποθήκευσης: Δημιουργήστε μερικές τρύπες στη σακούλα για να ενισχύσετε ακόμα περισσότερο την κυκλοφορία του αέρα.
 • Διάρκεια ζωής: Με σωστή αποθήκευση σε χάρτινη σακούλα, κρεμμύδια και σκόρδο μπορούν να διατηρηθούν φρέσκα για 3 έως 6 μήνες, ή και περισσότερο.

Πού να τοποθετήσετε τις σακούλες με τα κρεμμύδια και τα σκόρδα:

 • Σε σκοτεινό και δροσερό μέρος: Ιδανικά σε ένα ντουλάπι με θερμοκρασία 10-15°C.
 • Μακριά από πηγές θερμότητας: Αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως και τις εστίες θέρμανσης.
 • Σε χώρο που αερίζεται καλά: Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επαρκής κυκλοφορία αέρα στο χώρο αποθήκευσης.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να διατηρήσετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σας φρέσκα και γευστικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πού να αποθηκεύσετε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα για να διατηρηθούν φρέσκα

Όλοι αγαπάμε την πλούσια γεύση που χαρίζουν τα κρεμμύδια και το σκόρδο στα πιάτα μας. Αλλά ποτέ δεν είναι ευχάριστο να ανακαλύπτουμε χαλασμένα, μουχλιασμένα λαχανικά στο ντουλάπι μας. Για να τα διατηρήσετε φρέσκα για μεγαλύτερο διάστημα, χρειάζεται να τα αποθηκεύσετε σωστά.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την διάρκεια ζωής αυτών των λαχανικών είναι οι εξής:

 • Θερμοκρασία: Για αρχή, θυμηθείτε ότι η ζέστη είναι εχθρός των κρεμμυδιών και του σκόρδου. Αποθηκεύστε τα σε χώρο με θερμοκρασία μεταξύ 12 και 13°C, μακριά από πηγές θερμότητας όπως ο φούρνος ή ο εξαερισμός. Το άμεσο ηλιακό φως επίσης δεν τους κάνει καλό, οπότε προτιμήστε να τα διατηρήσετε σε ένα ντουλάπι ή σε μια αποθήκη μακριά από παράθυρα.
 • Υγρασία: Ο δεύτερος μεγάλος εχθρός είναι η υγρασία, που ευνοεί την ανάπτυξη μούχλας. Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος αποθήκευσης είναι δροσερός και στεγνός. Προτιμήστε χάρτινη σακούλα αντί για καλάθι ή τσάντα από δίχτυ, καθώς το χαρτί προστατεύει τα λαχανικά καλύτερα από την υγρασία και το φως.
 • Τοποθέτηση: Τοποθετήστε την σακούλα με τα λαχανικά στη μέση ενός ραφιού, μακριά από τοίχους, για να εξασφαλίσετε καλό αερισμό. Αποφύγετε να αποθηκεύσετε κρεμμύδια και σκόρδα δίπλα σε άλλα φρούτα και λαχανικά, καθώς ορισμένα μπορούν να επιταχύνουν την αλλοίωσή τους.

Επιπλέον Συμβουλές:

 • Μην πλένετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο πριν τα αποθηκεύσετε. Η υγρασία από το πλύσιμο μπορεί να επιταχύνει την αλλοίωση.
 • Αφαιρέστε τυχόν φύτρες ή κατεστραμμένα κομμάτια πριν τα αποθηκεύσετε.
 • Χωρίστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε διαφορετικές σακούλες, καθώς εκπέμπουν αέρια που μπορούν να επηρεάσουν το ένα το άλλο.

Ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα, μπορείτε να διατηρήσετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σας φρέσκα και νόστιμα για μεγαλύτερο διάστημα, απολαμβάνοντας τη μοναδική τους γεύση στα μαγειρικά σας αριστουργήματα!

Οι πατάτες και τα κρεμμύδια δεν είναι και τόσο «καλοί φίλοι»

Μπορεί οι συνταγές με κρεμμύδια και πατάτες να είναι απολαυστικές, αλλά δεν πρέπει να τα αποθηκεύετε ποτέ μαζί. Οι πατάτες περιέχουν αρκετή υγρασία, η οποία μπορεί να τροποποιήσει τις συνθήκες αποθήκευσης και να οδηγήσει στην ανάπτυξη μούχλας στα κρεμμύδια σας.

Καλό είναι να κρατάτε τα κρεμμύδια μακριά και από τα εσπεριδοειδή και τα μήλα, καθώς εκπέμπουν αιθένιο, ένα αέριο που ωριμάζει τα τρόφιμα γρήγορα. Όταν τα κρεμμύδια ωριμάζουν πολύ γρήγορα, χαλάνε και πιο γρήγορα.

Σε αντίθεση με τις πατάτες, το σκόρδο “συμβιώνει” καλύτερα με τα κρεμμύδια. Αν και τα κρεμμύδια εκπέμπουν αιθένιο, το σκόρδο δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα, οπότε η κοινή αποθήκευσή τους δεν αποτελεί πρόβλημα. Επίσης, το σκόρδο δεν εκπέμπει πολύ αιθένιο, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την αλλοίωση άλλων λαχανικών.

Με τις σωστές συνθήκες αποθήκευσης, μπορείτε να διατηρήσετε φρέσκα τα κρεμμύδια και τα σκόρδα για περισσότερο καιρό.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ