Μητσοτάκης: Ό,τι είχα να πω στον Ερντογάν, του το είπα κατά πρόσωπο

Η ένταση που επικράτησε στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα και η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στα «πηγαδάκια» στη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ.

Μιλώντας σε Ευρωπαίους ηγέτες και παρουσία της προέδρου της Κομισιόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός καταγράφεται να τους περιγράφει την αντίδρασή του στους ισχυρισμούς του Τούρκου προέδρου.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στα social media, ακούγεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να λέει «σηκώθηκα όρθιος και του είπα πως ό,τι έχω να σου πω, θα στο πω κατά πρόσωπο».

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο Ερντογάν πήρε τον λόγο στο χθεσινό δείπνο των ηγετών και στο τέλος της παρέμβασής του κατηγόρησε απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί.

Άμεσα πήρε τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Και ότι αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Νέο ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε νέο ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία από την Πράγα. Προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο τόνισε ότι η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί αλλά απαντά πάντα με αυτοπεποίθηση.

Κλείνουμε την πόρτα στις προκλήσεις, ανοίγουμε παράθυρο στον διάλογο, επανέλαβε ο Πρωθυπουργός.

«Είχα την ευκαιρία ενώπιον των 43 ηγετών που βρέθηκαν σε αυτή την πρώτη σύναξη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας να επαναλάβω αυτά τα οποία είπα και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Ότι δεν νοείται σήμερα να κατηγορείται η Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο, όταν η Τουρκία είναι αυτή η οποία θέτει ευθέως ζητήματα που αφορούν μέχρι και την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Κι ότι είναι αδύνατον να προχωρήσουμε σε μία εκτόνωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Δηλώνω, όμως, για ακόμη μία φορά ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτή η οποία κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Αισθανόμαστε απόλυτη αυτοπεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι έχουμε το δίκιο και το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι ήταν μία πρώτης τάξης ευκαιρία μέσα από αυτόν τον διάλογο, ο οποίος έγινε μπροστά σε όλους τους ηγέτες, να αντιληφθούν και ενδεχομένως συνάδελφοί μου οι οποίοι δεν έχουν βαθιά γνώση των ζητημάτων αυτών, ποιος είναι αυτός ο οποίος προκαλεί, ποιος είναι αυτός ο οποίος υψώνει τους τόνους και ποια είναι εκείνη η χώρα η οποία με αυτοπεποίθηση υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα χωρίς ποτέ, όμως, να κλείνει την πόρτα του διαλόγου».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ