ΕΣΠΑσε… ο χρηματοδοτικός πάγος – ΒΙΝΤΕΟ

Αρχίζει να χαλαρώνει η θηλιά της χρηματοδοτικής ασφυξίας που είχε επιβληθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα παραλύοντας την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Αυτό διαμηνύει το υπουργείο Οικονομίας μετά την έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο της πρότασης της Κομισιόν για “εμπροσθοβαρή” απορρόφηση των 35 δισ. ευρώ που έχουν ενταχθεί στα κονδύλια (ΕΣΠΑ) για την Ελλάδα έως το 2020, και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους.

Η κοινοτική συμμετοχή για τα βαλτωμένα προγράμματα της περιόδου 2007-13 θα φτάσει το 100%, ενώ οι προκαταβολές για την περίοδο 2014-20 αυξάνονται από 7% σε 14%.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης είπε στη βουλή πως εντός του 2015 θα απορροφηθούν 4,5 δισ. ευρώ.

«Μ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε πρόσθετη ρευστότητα άνω των 2 δισ. ευρώ για τους αμέσως επόμενους μήνες. Έτσι θα επιτύχουμε τον φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό, κατά τη γνώμη μας, στόχο να διοχετευθούν στην οικονομία μέσω των προγραμμάτων διαρθρωτικών ταμείων 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου», δήλωσε.

Πρόκειται για “αντιστάθμισμα στην ύφεση και μοχλό για απασχόληση και ανάπτυξη” δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας υποδεχόμενος στην Αθήνα την αρμόδια επίτροπο Κ. Κρέτσου.

«Τα προγράμματα πλέον βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και ήδη έχει ξεκινήσει η έκδοση προσκλήσεων γι’ αυτά τα νέα προγράμματα», είπε ο Α. Χαρίτσης. «Ταυτόχρονα, εντατικοποιήσαμε τη ροή πληρωμών ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας, με αποτέλεσμα να κλείσουμε στο τέλος Σεπτεμβρίου με δαπάνες για το δίμηνο Αύγουστο-Σεπτέμβριο, οι οποίες υπερέβησαν το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ».

Επίσης τόνισε: «Δεν θεωρούμε την υψηλή απορροφητικότητα αυτοσκοπό, αλλά ένα σημαντικό εργαλείο για την εφαρμογή της αναπτυξιακής στρατηγικής μας και την παραγωγή ισχυρού οικονομικού και κοινωνικού αποτελέσματος. Σημασία, όμως, έχει το πώς προχωράμε από εδώ και πέρα. Για την κυβέρνησή μας –και αυτό πρέπει να είναι σαφές- ο αναπτυξιακός σχεδιασμός δεν εξαντλείται στα όρια του ΕΣΠΑ. Αντιθέτως, εμείς αντιμετωπίζουμε τα προγράμματα του ΕΣΠΑ ως ένα υποσύνολο του συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου», επισήμανε.

«Για την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού, βεβαίως, θα πρέπει να υπάρξουν πρόσθετοι πόροι. Παράλληλα, λοιπόν, με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας. Πρωτίστως, πρέπει να επαναλειτουργήσει ο δίαυλος χρηματοδότησης από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Αυτό, βεβαίως, θα διασφαλιστεί με την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία θα γίνει το επόμενο διάστημα. Θα πρέπει, επίσης, να εκμεταλλευτούμε πλήρως το διεθνές ιδιωτικό και δημόσιο πιστωτικό σύστημα», είπε.

«Κεντρική θέση, όμως, στον δικό μας αναπτυξιακό σχεδιασμό κατέχει η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, με σταθερό γνώμονα πάντα την ταχεία αύξηση της απασχόλησης, την αναβάθμιση της εργασίας και τον σεβασμό για το ιστορικό και φυσικό περιβάλλον. Απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί η ανάσχεση της τάσης φυγής στο εξωτερικό του πλέον δυναμικού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, των νέων επιστημόνων», δήλωσε.

«Ο σχεδιασμός μας έχει μία σημαντική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν. Δεν επικεντρώνεται σε μεγάλα φαραωνικά έργα, αλλά στην ενίσχυση ήπιων και κοινωνικά χρήσιμων υποδομών. Μιλάμε για μικρά και μεσαία καλοσχεδιασμένα έργα υποδομής που αλλάζουν δραστικά την αναπτυξιακή μοίρα ενός τόπου».

 

Δείτε το βίντεο:

 

Δείτε επίσης:

Έτοιμα 20 δισ. της ΕΕ για την Ελλάδα – Άμεσα 2 δισ. με μοχλό το ΕΣΠΑ – ΒΙΝΤΕΟ

Έρχεται το νέο ΕΣΠΑ με επιδότηση ανά τομέα – Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ