Bloomberg: Ο Τσίπρας μάχεται σε όλα τα μέτωπα, καθώς η Ελλάδα επανέρχεται στο προσκήνιο

«Σκεφθείτε τι αντιμετωπίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας. Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται, μετά από οκτώ χρόνια, να αποδεσμευθεί από τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης, ο 43χρονος πρωθυπουργός αντιμετωπίζει προκλήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό», εκτιμά το πρακτορείο Bloomberg και προσθέτει: «Στο εσωτερικό μέτωπο, οι προετοιμασίες για τη μεταμνημονιακή οικονομική ζωή και οι πρώτες εκλογές μετά την λήξη του προγράμματος, που συνοδεύονται από διαπληκτισμούς με συμμάχους και αντιπάλους.

Στο εξωτερικό μέτωπο, οι αυξανόμενες εντάσεις με την παραδοσιακή αντίπαλο Τουρκία και η περιφερειακή αστάθεια που πηγάζει από την διένεξη για την ονομασία γειτονικής χώρας. Η ικανότητα του Τσίπρα να ελιχθεί εν μέσω όλων αυτών θα καθορίσει τον βαθμό της σταθερότητας της χώρας του και της περιοχής για τα προσεχή χρόνια, όπως αναφέρουν αναλυτές, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ παρακολουθούν με ενδιαφέρον.

«Το χειρότερο πρόβλημα για τον Τσίπρα, την κυβέρνηση, αλλά και για την Ελλάδα είναι η εξελισσόμενη “ασυδοσία” της Τουρκίας. Η συρρίκνωση της αμερικανικής επιρροής στην περιοχή συνιστά αποσταθεροποιητικό παράγοντα και το διακύβευμα είναι εξαιρετικά υψηλό», δήλωσε ο Α. Χατζής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι πρωταρχικό μέλημα για την Τουρκία, αλλά μέρος ενός συνολικού σχεδίου του T. Ερντογάν για την εγκαθίδρυση ηγεμονίας στην περιοχή.

Η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κλιμακώθηκε τον Μάρτιο, μετά τη σύλληψη σε τουρκικό έδαφος δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Η Ελλάδα έχει απαιτήσει την επιστροφή τους. Ηγέτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών έχουν καταδικάσει την κράτηση πολιτών της ΕΕ από την Τουρκία. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ανέκαθεν τεταμένες, επιδεινώθηκαν μετά την απόφαση ελληνικού δικαστηρίου να απορρίψει το αίτημα έκδοσης οκτώ τούρκων στρατιωτικών που φέρονται αναμεμειγμένοι στο αποτυχόν πραξικόπημα του 2016.

Τα ελληνικά και τα τουρκικά πολεμικά σκάφη και μαχητικά αεροσκάφη πάντα επιχειρούν πολύ κοντά, ωστόσο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν απογυμνωθεί από έμπειρα στελέχη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και η μειωμένη επιρροή των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα κάνει πιο αβέβαιη την εξωτερική μεσολάβηση σε περίπτωση επεισοδίου, είπε.

Συμφωνα με το Bloomberg «οι πολιτικές αβεβαιότητες συμπίπτουν με ανοικτά οικονομικά ζητήματα. Μετά τη λήξη του προγράμματος, Ελλάδα και διεθνείς πιστωτές θα πρέπει να αποφασίσουν για την σκοπιμότητα ενός είδους προγράμματος μετά το πρόγραμμα. Και ενώ ο Τσίπρας επιμένει ότι η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης τον Ιούλιο, συνδυαζόμενη με κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους, θα επιτρέψει “καθαρή έξοδο” από το πρόγραμμα, οι επικριτές του δεν είναι και τόσο βέβαιοι για τη θετική απήχηση που θα έχει στους ψηφοφόρους. «Η κυβέρνηση έκανε το μεγάλο λάθος να παίξει από πολύ νωρίς το χαρτί της “καθαρής εξόδου”, παρά την έλλειψη μεταμνημονιακού σχεδίου για την ελληνική οικονομία», υποστήριξε ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence στο Λονδίνο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ