Τα νεότερα για τον κορονοϊό σε όλο τον κόσμο

Σε 83 ανέρχονται οι νεκροί στη χώρα μας από επιπλοκές του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς το τελευταίο 24ωρο δύο ακόμη συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων ήταν τα 74 έτη και οι ήταν 23 γυναίκες. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 52 νέα κρούσματα κορονοϊού και ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων έχει ανέλθει σε 1.884. Τα 509 εξ’ αυτών σχετίζεται με ταξίδι στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, 84 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 32.528 δείγματα, όπως είπε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Σαρωτικοί έλεγχοι και 300 ευρώ πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση

Νέα μέτρα σχετικά με τις μετακινήσεις των πολιτών, ενόψει του Πάσχα, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, από σήμερα στις 6 το απόγευμα στα διόδια σε όλη την επικράτεια και σε όλες τις διαδρομές που αφορούν σε εθνικές οδούς και στους παράδρομους, σε εθνικούς περιφερειακούς δρόμους και σε συνδετήριους δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα, η Ελληνική Αστυνομία καθιστά σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσεως οχημάτων, αλλά και κάθε οχήματος σε 24ωρη βάση. Αντίστοιχα ενημέρωσε πως το Λιμενικό Σώμα έχει πάρει ήδη εντολή και προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς. Στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα ΚΤΕΛ θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς τη φερόμενη βάση της Ε1 δήλωση της μόνιμης κατοικίας και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των γενικών μέτρων. Εξαιρούνται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφλείας καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του κράτους. Στις περιπτώσεις που θα διαπιστώνεται άσκοπη μετακίνηση, εκτός του νομού κατοικίας, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες και το όχημα θα επιστρέφει από εκεί όπου ξεκίνησε.

Γαλλικό Πρακτορείο: Περισσότεροι από 60.000 θάνατοι στην Ευρώπη

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει σκοτώσει περισσότερους από 60.000 ανθρώπους στην Ευρώπη, αριθμός που αντιστοιχεί στο 70% των θανάτων σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία.

Έως τις 19.15 σήμερα (ώρα Ελλάδας), οι νεκροί στην Ευρώπη ανέρχονταν στους 60.325 (σε σύνολο 762.625 κρουσμάτων). Σε παγκόσμιο επίπεδο, από την ασθένεια Covid-19 έχουν χάσει τη ζωή τους 84.435 άνθρωποι.

Η Ιταλία (17.669 θάνατοι) και η Ισπανία (14.555) είναι οι δύο χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο και ακολουθούν η Γαλλία (10.328) και η Βρετανία (7.097), που σήμερα κατέγραψε ρεκόρ θανάτων μέσα σε ένα 24ωρο.

Επιπλέον μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση – Πότε θα ξεκινήσει η σταδιακή χαλάρωση

Μια σειρά από έκτακτα ενισχυτικά μέτρα παραμένει προς εφαρμογή στο πρωθυπουργικό γραφείο για άλλες τρεις εβδομάδες, δεδομένου ότι έως τις 27 Απριλίου ισχύουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις. Από την Κυριακή του Θωμά αναμένεται η πρώτη σε βάθος αξιολόγηση της κατάστασης και ανανεωμένες προτάσεις των ειδικών, με αξιολόγηση μέρα-μέρα έως τις 3 Μάιου. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μόνο εφόσον κερδίζεται ξεκάθαρα το στοίχημα της πτωτικής καμπύλης κρουσμάτων είναι πιθανό η 4η Μαΐου να συνοδευτεί από τις πρώτες ανακοινώσεις σταδιακής και στοχευμένης απόσυρσης περιορισμών. Προς το παρόν, επιτελείς της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν «ρεαλιστικό» τον στόχο για πρώτες προσεκτικές κινήσεις αποκλιμάκωσης στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου ο οποίος συνολικά θα αποτελέσει μεταβατικό μήνα.

Πάντως, στην κυβέρνηση, μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα για τη λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών των εκκλησιών το Πάσχα, εξακολουθούν να εξετάζουν την εφαρμογή επιπλέον μέτρων τα επόμενα 24ωρα. Μέχρι στιγμής, όπως όλα δείχνουν, μένουν στην άκρη ως plan b, οι οριζόντιοι περιορισμοί στην κυκλοφορία, είτε αφορούν στον χρονικό όριο ανά τύπο μετακίνησης, είτε τον αριθμητικό περιορισμό εξόδων (στα sms ) , ωστόσο υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για άλλες διορθωτικές κινήσεις.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, ο σχεδιασμός εστιάζει στους εξής άξονες:

-Πρόστιμα . Εφόσον κριθεί απαραίτητο με βάση και τα στοιχεία της αστυνομίας για τις παραβάσεις, θα αυξηθεί το ισχύον πρόστιμο των 150 ευρώ, με κεντρικό στόχο να αποτραπούν τα … εκτός έδρας ταξίδια ενόψει Πάσχα. Επιπλέον εξετάζεται ο διπλασιασμός ή τριπλασιασμός της χρηματικής ποινής για κατ΄εξακολούθηση παραβάτες.

-Καραντίνα. Επιχειρησιακά, η χώρα είναι χωρισμένη στις 13 Περιφέρειες και είναι δεδομένοι ανά πάσα στιγμή περαιτέρω γεωγραφικοί περιορισμοί. Όπου εντοπίζονται εστίες της νόσου θα εφαρμόζονται απαγορεύσεις, όπως έγινε στη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

-Πτήσεις. Η κυβέρνηση διατηρεί ανοιχτή την επιλογή για περαιτέρω διακοπή αεροπορικών συνδέσεων ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος «εισερχόμενων» κρουσμάτων.

-Δημόσιοι χώροι. Σε κατάρτιση ειδικών πλάνων διαχείρισης έχουν κληθεί οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες, ώστε να προχωρούν σε προληπτικό αποκλεισμό χώρων, ιδίως στις ημέρες του Πάσχα που μπορεί να υπάρξει συγχρωτισμός.

-Μπλόκα. Εκτεταμένοι και πιο στοχευμένοι έλεγχοι ξεκινούν τόσο εντός των αστικών κέντρων όσο και με αστυνομικά μπλόκα στις εθνικές οδούς, παραδρόμους και επαρχιακό δίκτυο. Και αν χρειαστεί να κλείσουν τα διόδια.

-Νησιά. Εξετάζεται η απαγόρευση μετακίνησης των μόνιμων κατοίκων από νησί σε νησί. Υπενθυμίζεται ότι αρκετοί δήμαρχοι νησιών έχουν ζητήσει την πλήρη απαγόρευση ακτοπλοϊκών μετακινήσεων.

Ξεκίνησαν τα τεστ κατ’ οίκον

Από σήμερα βρίσκονται επίσημα στη δικαιοδοσία του ΕΟΔΥ οι Κινητές Ομάδες Υγείας Ειδικού Σκοπού (ΚΟΜΥ), οι οποίες θα είναι επιφορτισμένες με το έργο να παρέχουν νοσηλεία και να λαμβάνουν δείγματα από πιθανά κρούσματα. Οι κατ’οίκον λήψεις δειγμάτων βιολογικού υλικού γίνοται από υπαλλήλους ιδιωτικού μικροβιολογικού εργαστηρίου. Το προσωπικό πραγματοποιεί δειγματοληψία σε σπίτια πιθανών κρουσμάτων κορονοϊού με ειδικές στολές και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, δημιουργούνται Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), αποτελούμενες από νοσηλευτή/τρια και οδηγό, ως πρωτοβάθμιες μονάδες παροχής φροντίδας υγείας, που θα επισκέπτονται ασθενείς με συμπτώματα στην οικία τους προκειμένου να λάβουν δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο, και σε περιοχές που θα προσδιορίσει ο ΕΟΔΥ, ανάλογα με τις ανάγκες κατά την εξέλιξη της επιδημίας.

Για τη στελέχωση των ΚΟΜΥ προβλέπεται η πρόσληψη 1.100 ατόμων με fast track διαδικασίες (500 θέσεις Δ.Ε. νοσηλευτών, 500 θέσεις Δ.Ε. φυσικών προσώπων με δίπλωμα οδήγησης και 100 θέσεις Π.Ε. διοικητικού), με τρίμηνες συμβάσεις και δυνατότητα παράτασης αυτών για 3 μήνες. Οι ΚΟΜΥ θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και στην επόμενη φάση της επιδημίας όπου αναμένεται να γίνει και μαζικός εργαστηριακός έλεγχος του πληθυσμού στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων περιορισμού.

Κομισιόν: Ζητεί την παράταση των ταξιδιωτικών περιορισμών έως τις 15 Μαΐου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα τις χώρες μέλη να παρατείνουν μέχρι και τις 15 Μαΐου τους περιορισμούς για τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια προς την Ευρώπη. Η απαγόρευση αυτή είχε αποφασιστεί στις 17 Μαρτίου και είχε ισχύ ενός μήνα, με σκοπό να αναχαιτιστεί η πανδημία του νέου κορονοϊού.«Η εμπειρία των χωρών μελών και άλλων κρατών που έχουν εκτεθεί στην πανδημία δείχνει ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται για την καταπολέμηση της διάδοσης του ιού απαιτούν περισσότερες από 30 ημέρες για να είναι αποτελεσματικά», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Brussels Airlines, η βελγική θυγατρική της Lufthansa, έχουν ήδη αποφασίσει να παρατείνουν το μέτρο, καθώς έχουν διακόψει τις πτήσεις τους έως και τη 15η Μαΐου. Η πρόταση της Κομισιόν είχε ως στόχο να μην κλείσουν τα εσωτερικά σύνορα στην ΕΕ, όμως στην πράξη οι χώρες ακολουθούν τη δική τους κρίση στο θέμα αυτό. Ως αποτέλεσμα, σε κάποιες περιπτώσεις σχηματίζονται μεγάλες ουρές στα εσωτερικά σύνορα και παρατηρείται ένταση μεταξύ των πρωτευουσών – ένα από τα πολλά παραδείγματα του πώς η πανδημία δοκιμάζει την ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη.

Αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε πως ανέπτυξε νέο εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Η βιομηχανία σκευασμάτων βιοτεχνολογίας Novavax Inc ανακοίνωσε σήμερα πως έχει αναπτύξει ένα νέο υποψήφιο εμβόλιο για τον κορονοϊό και θα ξεκινήσει τις δοκιμές σε ανθρώπους στα μέσα Μαΐου. Η εταιρεία με έδρα το Μέριλαντ των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως το υποβοηθητικό ανοσοενισχυτικό της σκεύασμα Matrix-M μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το υποψήφιο εμβόλιό της NVX-CoV2373 για να ενισχύσει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.Τα ανοσοενισχυτικά χρησιμοποιούνται κυρίως για να διευκολύνουν τα εμβόλια να προκαλέσουν μία ισχυρότερη ανοσοποιητική αντίδραση, περιλμβανομένης και της παραγωγής αντισωμάτων και την ακόμη πιο μακρά διάρκεια της προστασίας απέναντι σε προσβολές από ιούς και βακτήρια. Η Novavax ανακοίνωσε πως τα πρώτα αποτελέσματα για την ανοσογονικότητα και την ασφάλεια από τις δοκιμές του εμβολίου αναμένονται γύρω στον Ιούλιο.

Οι προσπάθειες της Novavax έρχονται να προστεθούν στα εγχειρήματα που έχουν ξεκινήσει και δεκάδες άλλες φαρμακοβιομηχανίες στην κούρσα για την ανάπτυξη ενός επαρκούς εμβολίου ή αποτελεσματικών αντιϊκών φαρμάκων, ενάντια στον νέο κορονοϊό. Μέσα στον τρέχοντα μήνα αναμένονται τα αποτελέσματα ενός πολυαναμενόμενου αντιϊκού σκευάσματος της εταιρείας Gilead Sciences Inc, όπως επίσης και των ήδη αδειοδοτημένων προϊόντων των Roche Holding και Regeneron Pharmaceuticals Inc. Πάνω από 1, 34 εκατ. άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και 76.043 ασθενείς έχουν πεθάνει έως τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου Reuters.

Γιατί η COVID-19 είναι γένους θηλυκού – Τα πιο συχνά λάθη στις ορολογίες

Παρόλο που έχει περάσει τόσος καιρός από την εμφάνιση του κορονοϊού, συνεχίζουν να γίνονται ορισμένα λάθη και συγχύσεις ορολογίας, όχι μόνο από το κοινό αλλά και από τα μέσα ενημέρωσης, ακόμη και από ορισμένους επιστήμονες.

Η συχνότερη παρανόηση αφορά στον όρο Covid-19 (σύντμηση της φράσης «Coronavirus Disease 2019», δηλαδή «Νόσος από κορονοϊό που εμφανίστηκε το 2019»). Η ορθή αναφορά είναι «η Covid-19» και όχι «ο Covid-19», εφόσον πρόκειται για τη -θηλυκού γένους- νόσο και όχι για το όνομα του κορονοϊού που είναι διαφορετικό. Ο -αρσενικού γένους- ιός λέγεται SARS-CoV-2.

Μία δεύτερη συχνή σύγχυση γίνεται ανάμεσα στους όρους θνητότητα (fatality) και θνησιμότητα (mortality) σχετικά με την Covid-19. Ο δείκτης θνητότητας (fatality rate) αφορά το ποσοστό των θανατηφόρων περιστατικών, με άλλα λόγια την αναλογία των θανάτων σε σχέση με τους νοσούντες. Εδώ πρέπει να γίνει μία διάκριση στη θνητότητα με βάση τους διαγνωσμένους με τεστ νοσούντες (δηλαδή με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα), ένα ποσοστό που στην Ελλάδα είναι σήμερα περίπου 3%, και στην πραγματική θνητότητα με βάση το σύνολο των νοσούντων, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τους ήπιους και ασυμπτωματικούς ασθενείς που δεν έχουν διαγνωσθεί με τεστ. Αυτό το ποσοστό θνητότητας στην Ελλάδα και σε κάθε άλλη χώρα θα παραμείνει άγνωστο, μέχρι να γίνουν στον πληθυσμό εκτεταμένα τεστ αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού. Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης θνησιμότητας (mortality rate) αφορά το ποσοστό των θανάτων από ένα νόσημα στο σύνολο ενός πληθυσμού σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, π.χ. ενός έτους. Στην Ελλάδα και σε όποια άλλη χώρα είναι, επίσης, νωρίς ακόμη για να υπολογιστεί η θνησιμότητα της Covid-19.

Μία άλλη βασική επιδημιολογική έννοια είναι ο επιπολασμός (prevalence), δηλαδή ο αριθμός των περιστατικών ή κρουσμάτων που ήδη υπάρχουν στον πληθυσμό (ο πραγματικός αριθμός στην περίπτωση της Covid-19 παραμένει άγνωστος για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες). Ο επιπολασμός διαφέρει από την επίπτωση (incidence), που μετρά πόσο γρήγορα εμφανίζονται τα νέα περιστατικά στον πληθυσμό. Όσο μεγαλύτερη είναι η επίπτωση και η διάρκεια μίας νόσου τόσο μεγαλώνει ο επιπολασμός. Διάκριση μπορεί, επίσης, να γίνει ανάμεσα στη νόσο και στο νόσημα. Η νόσος είναι η νοσηρή διαδικασία, ενώ το νόσημα είναι το αποτέλεσμα της νοσηρής διαδικασίας.

Ο νέος χάρτης της πανδημίας στην Ελλάδα – Ποιες περιοχές έχουν τα περισσότερα κρούσματα

Την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα αποτυπώνει η νέα “Ημερήσια έκθεση” του ΕΟΔΥ. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί έως τις 07 Απριλίου 2020 (ώρα 15:00).

Τα νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα της νόσου είναι 77. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.832 (ημερήσια μεταβολή +4.4%), εκ των οποίων 55.0% άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι δύο, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 81 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 74 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 90 (78.9% άνδρες).

Από το σύνολο των 1832 κρουσμάτων, 501 (27.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 679 (37.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 49 έτη (εύρος 0 έως 101 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 74 έτη (εύρος 39 έως 95 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά: Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Με βάση τον παραπάνω χάρτη, οι νομοί στους οποίους δεν υπάρχει επισήμως επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι οι εξής: Γρεβενών, Καρδίτσας, Ευρυτανίας, Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας. Με βάση τον ίδιο χάρτη, οι περιοχές που έχουν -αναλογικά με τον πληθυσμό τους- πληγεί περισσότερο (απεικονίζονται με σκούρο πράσινο χρώμα) είναι: Καστοριάς, η Χερσόνησος του Αθω, Έβρου, Ξάνθης, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Αχαΐας. Ηλείας, Ζακύνθου, Αττική.

ΠΟΥ: Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι ανησυχητική, χρειάζεται προσοχή

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητική» την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη και κάλεσε τις κυβερνήσεις να εξετάσουν «πολύ προσεκτικά» την κατάσταση πριν χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν λάβει για τον έλεγχο της διάδοσης του ιού.

«Μία δραματική αύξηση των κρουσμάτων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αμβλύνει την πολύ ανησυχητική εικόνα της Ευρώπης», δήλωσε ο δρ. Χανς Κλούγκε. «Εχουμε ακόμη πολύ δρόμο στον μαραθώνιο».

Όταν ερωτήθηκε για τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ περί «σινοκεντρικού ΠΟΥ» και τις απειλές για διακοπή της χρηματοδότησης, ο Χανς Κλούγκε απάντησε ότι ήταν σημαντικό ο Οργανισμός να συνεργασθεί με τους Κινέζους για να έχει εικόνα της επιδημίας στις πρώτες της φάσεις και πρόσθεσε ότι στην οξεία φάση της πανδημίας δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για περικοπή χρηματοδότησης.

Από την πλευρά του, ο δρ Μπρους Έιλουορντ, ανώτατος σύμβουλος του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ, ο οποίος επέστρεψε από ταξίδι στην Ισπανία, δήλωσε ότι είναι πολύ πρόωρο να γίνει λόγος για αισιοδοξία. Ωστόσο, η εξάπλωση «είναι σαφές ότι επιβραδύνεται».

Τα ισπανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για το ελληνικό “θαύμα” στη μάχη κατά του κορονοϊού

Το εγκώμιο της Ελλάδας πλέκουν μέσα μαζικής ενημέρωσης και ενημερωτικά σάιτ της Ισπανίας αναφερόμενα στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας από την Ελλάδα σε σύγκριση με την Ισπανία. Η ιστοσελίδα Libertad Digital, δημοσιεύεται άρθρο της Cristina Losada, με τίτλο: «Τo ελληνικό “ θαύμα” στη μάχη κατά του κορονοϊού».

Στο άρθρο σημειώνονται τα ακόλουθα: «Αξίζει να ρίξει κάποιος μια ματιά σε αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα (…) Θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να αξιολογηθεί η εμπειρία άλλων χωρών, και θα πρέπει να δούμε τι έγινε σωστά και τι έγινε λάθος. Ως προς αυτό, η ελληνική περίπτωση είναι αξιοπρόσεκτη. Η Ελλάδα, παράδειγμα προς αποφυγή στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, με ένα υγειονομικό σύστημα πιο αποδυναμωμένο από το ισπανικό, με σημαντικές προσφυγικές ροές, και όλα τα προγνωστικά εναντίον της, κατάφερε να συγκρατήσει με εκπληκτικό τρόπο την εξάπλωση του κορονοϊού στον πληθυσμό της. Ο επίσημος αριθμός θανάτων λόγω κορονοϊού, ανά εκατομμύριο κατοίκων στην Ισπανία ανέρχεται περίπου σε 279, στην Ιταλία σε 273 και στην Ελλάδα σε 8. Ο χαμηλός αριθμός θνησιμότητας, όπως και ο μικρός αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα δεν εξηγείται λόγω ηλικιακά νεότερου πληθυσμού, αφού η Ελλάδα έχει ποσοστό πληθυσμού άνω των 65 ετών μεγαλύτερο σε σχέση με την Ισπανία (όχι πολύ μεγαλύτερο, αλλά μεγαλύτερο), ενώ η Ιταλία είναι η χώρα με τον πιο γηρασμένο πληθυσμό, μεταξύ των τριών χωρών. Συγκρίνοντας την Ισπανία με την Ελλάδα, ο παράγοντας της ηλικίας δείχνει ότι οι Έλληνες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ωστόσο, παρά τις χειρότερες συνθήκες, στην Ελλάδα σημειώνονται, κατ’ αναλογία, σαφώς λιγότεροι θάνατοι και κρούσματα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία για την Ισπανία και την Ιταλία.

Η Ιταλία και η Ισπανία άργησαν περίπου 30 ημέρες να αποφασίσουν τον περιορισμό κυκλοφορίας από τότε που σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος λόγω Covid-19 σε κάθε χώρα, ενώ η Ελλάδα χρειάστηκε μόλις 11 ημέρες. Επιπλέον, η Ελλάδα ενήργησε άμεσα, χωρίς να καθυστερήσει ούτε για μία ημέρα, ως προς το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων και την απαγόρευση μεγάλων συναθροίσεων. Η Ελλάδα έλαβε αυτά τα δύο τελευταία μέτρα πριν καν σημειωθεί ο πρώτος θάνατος λόγω του ιού και με αριθμό κρουσμάτων που δεν είχε ακόμη φθάσει τα εκατό.

Το είδος κυβέρνησης είναι σημαντικό, σημειώνεται στο άρθρο και επισημαίνεται ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχουν περιφερειακές κυβερνήσεις, ούτε ένας κυβερνητικός συνασπισμός με εσωτερικές διαμάχες. Ούτε εντός της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχουν κόμματα – όπως οι Podemos στην Ισπανία – τα οποία τείνουν να αντιτίθενται στους τεχνοκράτες και στο κριτήριο των ειδικών. Επίσης, υπάρχει άλλος ένας παράγοντας: Η ελληνική κυβέρνηση είχε σίγουρα επίγνωση του πόσο εύθραυστο ήταν το σύστημα υγείας της χώρας, ενώ οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας είχαν υπερβολική εμπιστοσύνη στα δικά τους συστήματα υγείας».

«Η ελληνική κυβέρνηση ενήργησε με ταχύτητα και προληπτικά, ενώ οι κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας ακολουθούσαν το ανεξέλεγκτο σπιράλ της πανδημίας… Ας υπενθυμίσουμε τους αριθμούς: στην Ελλάδα, 8 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων, και 279 θάνατοι αντίστοιχα στην Ισπανία»

Στην ενημερωτική ιστοσελίδα Ok Diario δημοσιεύεται άρθρο του Pelayo Barro, που κάνει τη σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Ισπανία στον τρόπο αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Αρχικά, στο άρθρο, αναφέρεται ότι Ισπανία και Ελλάδα έχουν κοινωνίες με παρόμοια έθιμα, μεσογειακό κλίμα και παρόμοιες πληθυσμιακές πυραμίδες, αλλά στην Ισπανία καταγράφονται πλέον πάνω από 13.000 θάνατοι λόγω του κορονοϊού, ενώ στην Ελλάδα είχαν καταγραφεί μόνον 68 μέχρι πριν από λίγες μέρες. Η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, από τον πρώτο κιόλας θάνατο, υπήρξε κομβικής σημασίας: ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, περιόρισε την κυκλοφορία των πολιτών ενώ είχαν σημειωθεί 13 θάνατοι.

Τέλος, στο συγκεκριμένο άρθρο σημειώνεται ότι η Ισπανία και Ελλάδα – εκτός από τις διαφορές σε γεωγραφική έκταση και πληθυσμό (45,6 εκατ. και 10,7 εκατ. αντίστοιχα) – είναι δύο χώρες που μοιάζουν πολύ ως προς την κοινωνική τους δομή, το προσδόκιμο ζωής (83 έτη και 80 έτη αντίστοιχα), το κλίμα και τις κοινωνικές συνήθειές τους. Ωστόσο, ο χρόνος αντίδρασης κάθε χώρας στην πανδημία του κορονοϊού ήταν διαφορετικός, όπως και τα αποτελέσματα αυτής της αντίδρασης: 135.032 κρούσματα στην Ισπανία έναντι 1.673 στη Ελλάδα, και 13.055 θάνατοι έναντι 68 πριν από λίγες ημέρες.ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν σήμερα τα 400.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με την καταμέτρηση που κάνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, η οποία ανανεώνεται συνεχώς.

Μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 12.912 άνθρωποι και οι ΗΠΑ οδεύουν να γίνουν το νέο επίκεντρο της πανδημίας. Το Σάββατο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν 300.000 ενώ σήμερα ανέρχονται στις 401.166. Παρά τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που εφαρμόζονται σταδιακά, ανά Πολιτεία, από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας αναφέρονται σε καθημερινή βάση περίπου 1.000 νεκροί σε όλη τη χώρα. Οι Αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι συνολικά, ακόμη και αν τηρηθούν οι οδηγίες περί κοινωνικής αποστασιοποίησης, μπορεί να πεθάνουν στις ΗΠΑ 100.000-240.000 άνθρωποι.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ θανάτων από τον νέο κορονοϊό, με 779 νεκρούς σε διάστημα 24 ωρών, όμως η εξέλιξη της πανδημίας σταθεροποιείται, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο. Τα μέτρα της απομόνωσης, της διακοπής των μη αναγκαίων δραστηριοτήτων και της κοινωνικής αποστασιοποίησης «λειτουργούν», διαβεβαίωσε ο κυβερνήτης.

«Η καμπύλη» της εξέλιξης του αριθμού των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία «επιπεδοποιείται», εξήγησε ο ίδιος, κατά την τακτική συνέντευξη τύπου που παραχωρεί καθημερινά. Πεντακόσιοι ογδόντα έξι άνθρωποι εισήχθησαν σε νοσοκομεία τις τελευταίες 24 ώρες, ένας αριθμός κοντά σε εκείνον που καταγράφηκε τις τρεις προηγούμενες ημέρες, όμως μικρότερος από εκείνον που είχε καταγραφεί το διάστημα από την 25η Μαρτίου έως την 3η Απριλίου με περισσότερες από 1.000 νέες εισαγωγές (εκτός της 27ης Απριλίου). «Ας μην αρχίσουμε να αναπολούμε σαν να έχει τελειώσει» επισήμανε ο Κουόμο, προτρέποντας τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους όσο το δυνατόν περισσότερο. «Δεν το έχουμε ξεπεράσει. Δεν έχει τελειώσει» υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι ο απολογισμός για την πολιτεία της Νέας Υόρκης ανέρχεται ήδη σε 6.268 θανάτους από τον νέο κορονοϊό.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Τους 938 έφτασαν οι θάνατοι από τον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο στη Βρετανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Ο συνολικός αριθμός θανάτων από την πανδημία στη χώρα είναι τώρα 7.097. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί μέσα σε ένα 24ωρο, καθώς χθες ο συνολικός αριθμός ήταν 6.159.

Η κυβέρνηση της Ουαλίας ανακοίνωσε ότι το καθολικό lockdown στην περιοχή αυτή της Βρετανίας θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός της Ουαλίας, Μαρκ Ντρέικφορντ, δήλωσε στην εικονική συνεδρίαση της τοπικής βουλής ότι δεν πρέπει να χαθούν οι μέχρι στιγμής κόποι, τη στιγμή που μόλις άρχισαν να αποδίδουν οι προσπάθειες.Η Ουαλία αποτελεί τουριστικό προορισμό για τους Βρετανούς, και καθώς πλησιάζει η Κυριακή του Πάσχα, υπάρχουν ανησυχίες για αφίξεις ή μετακινήσεις πολιτών, τις επόμενες μέρες.

ΙΤΑΛΙΑ

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 139.422 Οι νεκροί έφτασαν τους 17.669. Παράλληλα, 26.491 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 135.586 και είχαν χάσει την ζωή τους 17.127 άνθρωποι ενώ 24.392 είχαν θεραπευθεί. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν τη ζωή τους 542 ασθενείς και καταγράφηκαν 3.856 νέα κρούσματα. 2.099 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. 3.693 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.485 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 63.084 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στη Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 53.414 και οι νεκροί 9.722. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 18.234 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 2.234. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 12.410, με 736 νεκρούς. Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με χθες ( 817 περισσότερα κρούσματα σε σχέση με χθες) ενώ και οι νεκροί είναι 62 λιγότεροι από το προηγούμενο εικοσιτετράωρο. Και οι εισαγωγές στη μονάδα εντατικής θεραπείας, συνεχίζουν να μειώνονται αισθητά. Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, είναι πιθανό να αποφασιστεί μια μερική επαναλειτουργία των επιχειρήσεων στις 17 Απριλίου και έξοδος των κατοίκων από τα σπίτια στις 3 Μαίου. Υπό τον όρο να συνεχιστεί μια συνολική, μείωση των κρουσμάτων και του αριθμού των νεκρών.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ- Μπόρις Τζόνσον

Η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, που έχει προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό και μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας τη Δευτέρα, “βελτιώνεται”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, κατά τη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί η κυβέρνηση.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών παραμένει στην εντατική, όμως η κατάστασή του “βελτιώνεται”, μπορεί να “κάθεται στο κρεβάτι του” και να “μιλάει” με γιατρούς και νοσηλευτές, είπε ο υπουργός Ρίσι Σούνακ.

ΓΑΛΛΙΑ

Η επιδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή 10.869 ανθρώπων συνολικά στη Γαλλία, με 541 επιπλέον θανάτους να καταγράφονται τις τελευταίες 24 ώρες σε νοσοκομεία, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής Υγείας της χώρας Ζερόμ Σαλμόν. Ο αριθμός των θανάτων στα νοσοκομεία αυξήθηκε κατά 8% από χθες, δήλωσε ο αξιωματούχος υγείας.

Αυτός ο νέος απολογισμός δεν συμπεριλαμβάνει νέα στοιχεία από οίκους ευγηρίας και από άλλα ιατρικοκοινωνικά ιδρύματα στη χώρα, που δεν μπόρεσαν να καταγραφούν σήμερα εξαιτίας ενός «τεχνικού προβλήματος», διευκρίνισε ο Σαλμόν. Αυτά τα στοιχεία αντιστοιχούν σε πάνω από 30% των συνολικών θανάτων, είπε.

ΙΑΠΩΝΙΑ

Το Τόκιο κατέγραψε 144 κρούσματα κορονοϊού σήμερα, που είναι η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από την έναρξη της πανδημίας, δήλωσε η κυβερνήτις της πόλης Γιουρίκο Κόικε, στην πρώτη ημέρα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην ιαπωνική πρωτεύουσα έφθασαν τα 1.339, δήλωσε η Κόικε, μια αύξηση που ανέβασε τον συνολικό αριθμό των περιστατικών σε όλη τη χώρα σε 4.768, σύμφωνα με το εθνικό δίκτυο NHK.

Οι θάνατοι στην Ιαπωνία έφθασαν σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) τους 98, σύμφωνα με το NHK. Ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, αλλά η σταθερή αύξηση σε κάποιες περιοχές οδήγησε τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε να θέσει σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης το Τόκιο, την Οσάκα και πέντε ακόμα πληγείσες περιφέρειες.

Μία ημέρα αφού κηρύχθηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι εργαζόμενοι που μετακινούνταν προς τη δουλειά τους γέμισαν και πάλι τα τρένα του Τόκιο, με κάποιους εξ αυτών να εμφανίζονται μπερδεμένοι για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος περιορισμού των μετακινήσεων.

«Αναπόφευκτα ο κόσμος πρέπει να βγαίνει έξω για να πάει στη δουλειά του», δήλωσε η υπάλληλος γραφείου Ρίσα Τανάκα, που συνήθως προσπαθεί να εργάζεται από το σπίτι αλλά αναγκάστηκε να βγει για να παραδώσει κάποια έγγραφα. «Δεν ξέρω εάν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επαρκεί».

Οι εικόνες στο Τόκιο έρχονται σε αντίθεση με τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ευρώπη, όπου οι αστυνομικοί περιπολούν στους δρόμους ενώ σε κάποιες χώρες, όπως η Βρετανία και η Γαλλία, οι αρχές χρησιμοποίησαν ακόμα και drones.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα ισχύσει για ένα μήνα στην Ιαπωνία δίνει στους κυβερνήτες των επαρχιών περισσότερες εξουσίες για να πιέσουν τις επιχειρήσεις να κλείσουν, αλλά παράλληλα εντείνει τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου από την αναταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

ΚΙΝΑ

Η Γουχάν, η κινεζική πόλη απ’ όπου ξεκίνησε ο νέος κορονοϊός, έθεσε τέλος στο καθεστώς lockdown που ίσχυε εδώ και πάνω από δύομισι μήνες, παρ’ όλο που σε μια μικρότερη πόλη στο βόρειο τμήμα της χώρας επιβλήθηκαν περιορισμοί στους κατοίκους εν μέσω ανησυχιών για δεύτερο κύμα κρουσμάτων. Η Κίνα “σφράγισε” τη Γουχάν, μια πόλη στο κέντρο της χώρας με 11 εκατ. κατοίκους, στις 23 Ιανουαρίου, λαμβάνοντας δραστικά μέτρα που ήταν ενδεικτικά του επιθετικού τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε τον ιό.

Πάνω από 50.000 άνθρωποι στη Γουχάν βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και πάνω 2.500 εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους, περίπου το 80% όλων των θανάτων στην Κίνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ο ιός έκτοτε εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, μολύνοντας πάνω από 1,4 εκατ. ανθρώπους, οδηγώντας στο θάνατο 82.000 από αυτούς και προκαλώντας χάος στην παγκόσμια οικονομία καθώς οι κυβερνήσεις επέβαλαν αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων και της οικονομικής δραστηριότητας προκειμένου να ανακόψουν την εξάπλωση της επιδημίας.

Ενώ η Κίνα κατάφερε να περιορίσει τον κορονοϊό, τα μέτρα που έλαβε είχαν βαρύ οικονομικό και κοινωνικό τίμημα, με πολλούς κατοίκους τις τελευταίες ημέρες να εκφράζουν ανακούφιση αλλά και αβεβαιότητα και ανησυχίες για τον κίνδυνο μολύνσεων που ελλοχεύει.

Κάποιοι ταξιδιώτες φορούσαν ολόσωμες προστατευτικές φόρμες, μακριά αδιάβροχα ή προστατευτικά προσώπου. Η Γουχάν επανέρχεται με αργούς ρυθμούς στην κανονικότητα, καθώς επιτρέπεται η είσοδος στην πόλη από τις 28 Μαρτίου, αν και συνεχίζουν να ισχύουν κάποιοι περιορισμοί. Οι κάτοικοι είχαν κληθεί να μην μετακινηθούν εκτός της Γουχάν ή της επαρχίας Χουμπέι, ακόμα ούτε έξω από την ίδια τη γειτονιά τους, εάν δεν ήταν απολύτως απαραίτητο. Τα εμπορικά κέντρα και η μεγαλύτερη εμπορική ζώνη της πόλης άνοιξαν και πάλι στις 30 Μάρτιου. Ωστόσο στα σούπερ μάρκετ σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές -λόγω των περιορισμών για απόσταση ενός μέτρου μεταξύ των πελατών- ενώ κάποιοι κάτοικοι εκμεταλλεύθηκαν τον καλό καιρό για να βγουν σε εξωτερικούς χώρους και να αθληθούν. Η Γουχάν έχει ανακοινώσει μόλις τρία νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις τελευταίες 21 ημέρες και μόλις δύο τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες.

ΡΩΣΙΑ

Ο αριθμός των κρουσμάτων στη Ρωσία αυξήθηκε κατά 1.175 το τελευταίο εικοσιτετράωρο, καταγράφοντας αύξηση 15,7%, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε 81 περιφέρειες της χώρας να φθάσει τα 8.672 κρούσματα. Μέχρι στιγμής έχουν αναρρώσει συνολικά 580 άτομα, ενώ έχουν καταγραφεί 63 θάνατοι.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανέρρωσαν 86 άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 5 θάνατοι. Στη Μόσχα το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 660 νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη ρωσική πρωτεύουσα να φθάσει 5.841. Τα νέα κρούσματα του τελευταίου εικοσιτετραώρου καταγράφηκαν σε 51 περιφέρειες της χώρας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ