Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατάρριψη ρωσικών μαχητικών πάνω από το Κίεβο – BINTEO

Στην κατάρριψη ρωσικών μαχητικών πάνω από το Κίεβο προχώρησε το βράδυ της Δευτέρας ο στρατός της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, πρόκειται για δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη που καταρρίφθηκαν από την πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας. Το πρώτο καταρρίφθηκε στις 20.30 τη Δευτέρα πάνω από το Κίεβο, ενώ το δεύτερο περίπου στις 21.00 στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Μάλιστα οι Ουκρανοί έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο, στα οποία φαίνονται οι Ουκρανοί στρατιώτες να πανηγυρίζουν για την κατάρριψη των ρωσικών μαχητικών.

Πόλεμος στην Ουκρανία: 13 νεκροί από βομβαρδισμοί φούρνου

Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή του και ακόμη 12 αγνοούνται  έπειτα από βομβαρδισμό φούρνου σε περιφέρεια του Κιέβου. Την ώρα του βομβαρδισμού μέσα στον φούρνο βρίσκονται περίπου 30 άνθρωποι.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατάπαυση του πυρός από το πρωί της Τρίτης για να φύγουν οι άμαχοι

Κατάπαυση του πυρός από αύριο 09:00 ώρα Ελλάδας σε περιοχές στην Ουκρανία για διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων ανακοίνωσε η Μόσχα, ώρες μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου διαπραγματεύσεων με την ουκρανική αντιπροσωπεία.

Συγκεκριμένα, η Μόσχα ανακοίνωσε εκεχειρία σε συγκεκριμένες περιοχές στην Ουκρανία από αύριο Τρίτη 09:00 ώρα Ελλάδας και Ουκρανίας για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ώστε να φύγουν οι άμαχοι.

Νωρίτερα, οι Ρώσοι διαπραγματευτές δήλωσαν ότι ο επόμενος γύρος των συνομιλιών με τους Ουκρανούς συναδέλφους τους θα γίνει πολύ σύντομα στη Λευκορωσία.

«Ο επόμενος, τέταρτος γύρος, θα διεξαχθεί πολύ-πολύ σύντομα», είπε ο Λεονίντ Σλούτσκι μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση. «Δεν θα ανακοινώσω την ακριβή ημερομηνία ακόμη. Θα καθοριστεί πιθανότατα αύριο», πρόσθεσε.

Ένας άλλος Ρώσος διαπραγματευτής, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, είπε ότι ο σημερινός, τρίτος γύρος των ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών «δεν στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών» της Μόσχας. «Ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά θα μπορέσουμε να επιτύχουμε σημαντικότερη πρόοδο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντολιάκ, δήλωσε πως Ρωσία και Ουκρανία θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για κατάπαυση του πυρός. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ποντολιάκ ανέφερε ότι στις σημερινές συνομιλίες επιτεύχθηκε «μικρή πρόοδος» όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή για την απομάκρυνση των αμάχων. Δεν υπήρξε όμως κάποια συμφωνία που να βελτιώνει σημαντικά την ευρύτερη κατάσταση.

Ωστόσο ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είπε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για οτιδήποτε θετικό μετά τον τρίτο γύρο των συνομιλιών. Ο Λεονίντ Σλούτσκι από την πλευρά του είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε ψευδαίσθηση το επόμενο βήμα (των διαπραγματεύσεων) θα φέρει ένα οριστικό αποτέλεσμα.

«Ελπίζουμε ότι θα αναληφθούν σύντομα οι επόμενες προσπάθειες για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων», πρόσθεσε ο Σλούτσκι.

φωτογραφία αρχείου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ