Κριμαία: Ο Πούτιν σχεδιάζει εκδίκηση για την έκρηξη στη γέφυρα

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει σήμερα, Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, σύσκεψη με τους αρχηγούς ασφαλείας για να σχεδιάσει εκδίκηση για την έκρηξη στη γέφυρας της Κριμαίας, αφού την χαρακτήρισε «τρομοκρατική επίθεση» από την Ουκρανία. Οι υποστηρικτές του Ρώσου προέδρου τον καλούν να «σταματήσει να μιλάει» και να «χτυπήσει επώδυνα» το Κίεβο – αλλά το Κρεμλίνο αρνείται ότι σχεδιάζει πυρηνικά αντίποινα.

Ενόψει της σημερινής του συνεδρίασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι διεθνείς αναλυτές ανησυχούν παρά το γεγονός ότι το Κρεμλίνο υποβαθμίζει τους φόβους για πυρηνική απάντηση.

Οι Ουκρανοί πολίτες προειδοποιήθηκαν νωρίτερα από τον αναπληρωτή κυβερνήτη της νότιας περιφέρειας Σταυρούπολης της Ρωσίας Βαλέρι Τσερνίτσοφ να περιμένουν μια κρίσιμη απάντηση. Σε ένα απειλητικό βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter, είπε: «Ουκρανοί, αφήστε τις πόλεις σας, ειδικά τις μεγάλες. Γιατί μια μεγάλη έκπληξη σας περιμένει. Οι πύραυλοι Sarmat είναι έτοιμοι να χτυπήσουν».


Ωστόσο, ήταν ο πρώην σύμβουλος του Πούτιν, Σεργκέι Μάρκοφ, που προέτρεψε τον πρώην αρχηγό του να «τιμωρήσει» την Ουκρανία καθώς και τους συμμάχους της, μετά την καταστροφή της γέφυρας Κερτς στην Κριμαία, αναφέρει η Telegraph.

«Ήρθε η ώρα για τη Ρωσία να σταματήσει να μιλάει και αντ ‘αυτού να αρχίσει να τους χτυπά σιωπηλά και οδυνηρά», είπε, πυροδοτώντας φόβους για το πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανταπέδωσε τους ισχυρισμούς του ομολόγου του για τρομοκρατία, τονίζοντας τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στη Ζαπορίζια, οι οποίες, όπως λέει, έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 43 ανθρώπους μόνο αυτή την εβδομάδα.

Σε ένα βίντεο απευθυνόμενο στον κόσμο, ο ηγέτης του Κιέβου είπε: «Ο συνεχής τρόμος κατά του άμαχου πληθυσμού είναι μια προφανής άρνηση της Ρωσίας να συμμετάσχει σε πραγματικές διαπραγματεύσεις.

«Η τρομοκρατία είναι ένα έγκλημα που πρέπει να τιμωρηθεί. Η τρομοκρατία σε κρατικό επίπεδο είναι ένα από τα πιο αποτρόπαια διεθνή εγκλήματα, που απειλεί όχι μόνο κάποιον στον κόσμο, αλλά ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα» πρόσθεσε.

Οι αλλαγές που έκανε ο Πούτιν

Ο Πούτιν φαίνεται να σκέφτεται να αλλάξει τον τρόπο που διοικείται το καθεστώς του καθώς απαντά στην ταπεινωτική αντεπίθεση των δυνάμεων του Κιέβου.

Αφού αντικατέστησε αμέσως τον ανώτατο διοικητή του με τον διαβόητο Σεργκέι Σουροκιβίν, υπάρχουν εικασίες ότι θα μπορούσε τώρα να απολύσει τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον Βαλέρι Γκερασίμοφ, τον αρχηγό του επιτελείου, παρά το ότι παρέμειναν στο πλευρό του την τελευταία δεκαετία.

Είναι ένα επικίνδυνο σημάδι ότι ο κ. Σουροκιβίν κλήθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο, λαμβάνοντας υπόψη τις βάναυσες τακτικές του στη Συρία καθώς και την ιστορία του στην απόλυση διαδηλωτών για τη δημοκρατία τη δεκαετία του ’90.

Ρώσοι αξιωματούχοι αναμένουν τώρα αντίποινα της υψηλότερης βαθμίδας μετά την επίθεση στη γέφυρα. Ο Alexander Baskin, ένας Ρώσος γερουσιαστής, πρότεινε με βεβαιότητα ότι η απάντηση του Κρεμλίνου θα είναι «επαρκής, συνειδητή και πιθανώς ασύμμετρη», αναφέρει η Mirror.

Και πρόσθεσε: «Αυτή ήταν μια κήρυξη πολέμου χωρίς κανόνες».

Ένας κατακόκκινος Πούτιν κατηγόρησε χθες τις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις για την έκρηξη που κατέστρεψε σοβαρά τον βασικό σύνδεσμο με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ