Κριμαία: Ρώσοι δύτες θα επιθεωρήσουν τη γέφυρα – Ο κυβερνήτης προειδοποιεί για «επιθυμία εκδίκησης»

Ρώσοι δύτες πρόκειται να εξετάσουν την έκταση της ζημιάς που προκλήθηκε από την ισχυρή έκρηξη στην οδική και σιδηροδρομική γέφυρα της Ρωσίας προς την Κριμαία, ένα μισητό σύμβολο της ρωσικής κατοχής και βασικός σύνδεσμος ανεφοδιασμού για τα ρωσικά στρατεύματα στη νότια Ουκρανία.

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλέστηκαν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Marat Khusnullin, να λέει ότι οι δύτες θα ξεκινήσουν δουλειά την Κυριακή στις 6 π.μ. (03:00 GMT), ενώ μια πιο λεπτομερής έρευνα πάνω από την ίσαλο γραμμή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της ημέρας.

«Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη – είναι δυσάρεστη, αλλά όχι θανατηφόρα», δήλωσε ο κυβερνήτης της Κριμαίας, τον οποίο εγκατέστησε το Κρεμλίνο, Σεργκέι Ακσιόνοφ. «Φυσικά, τα συναισθήματα έχουν πυροδοτηθεί και υπάρχει μια υγιής επιθυμία για εκδίκηση».

Κριμαία
Καμένες δεξαμενές καυσίμων σε τμήμα της γέφυρας Κερτς της Κριμαίας υπέστησαν ζημιές μετά την έκρηξη φορτηγού το Σάββατο. Φωτογραφία: AP

Πανηγυρισμοί για την καταστροφή της γέφυρας

Η Ρωσία είχε προηγουμένως απειλήσει με αντίποινα για οποιαδήποτε επίθεση στη γέφυρα. Οι εορτασμοί στην Ουκρανία σχετικά με τη ζημιά – η οποία είναι πιθανό να δυσκολέψει τις προμήθειες και τις ενισχύσεις στα κατοχικά στρατεύματα στο νότο – ήταν ανάμεικτοι με ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση.

Η Ουκρανία δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη για την επίθεση, η οποία σύμφωνα με τη Ρωσία έγινε από παγιδευμένο φορτηγό. Ωστόσο, ένας ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος δημοσίευσε ένα μήνυμα για «χρόνια πολλά» στον Πούτιν – ο οποίος είχε γενέθλια την προηγούμενη ημέρα – με εικόνες καταστροφής.


Επίσης το ουκρανικό ταχυδρομείο αποκάλυψε –μέσα σε λίγες ώρες– σχέδια για ένα αναμνηστικό γραμματόσημο, που έδειχνε τη γέφυρα να φλέγεται, εγείροντας ερωτήματα για το αν η έκρηξη είχε προβλεφθεί.


Η χερσόνησος είχε καύσιμα αξίας ενός μήνα και τρόφιμα άνω των δύο μηνών, είπε ο Aksyonov. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις της στη νότια Ουκρανία θα μπορούσαν να «τροφοδοτηθούν πλήρως» μέσω των υφιστάμενων χερσαίων και θαλάσσιων οδών.

«Να είστε ήρεμοι, μην πανικοβάλλεστε»

Στην Κριμαία, η περιορισμένη οδική κυκλοφορία επανήλθε περίπου 10 ώρες μετά την έκρηξη του Σαββάτου και το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας απελευθέρωσε τη σιδηροδρομική κυκλοφορία για να ξεκινήσει ξανά.

Η γέφυρα είναι μια σημαντική αρτηρία για τις ρωσικές δυνάμεις που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας και για το ρωσικό ναυτικό λιμάνι της Σεβαστούπολης, του οποίου ο κυβερνήτης είπε στους ντόπιους: «Να είστε ήρεμοι, μην πανικοβάλλεστε».

Η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014 και η γέφυρα της Κριμαίας μήκους 19 χιλιομέτρων που συνδέει την περιοχή με το δίκτυο μεταφορών της Ρωσίας άνοιξε τέσσερα χρόνια αργότερα από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Το Κίεβο απαιτεί από τις ρωσικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και το ουκρανικό έδαφος που κατέλαβαν στην εισβολή που εξαπέλυσε ο Πούτιν τον Φεβρουάριο.

Δεν ήταν ακόμη σαφές εάν η έκρηξη της γέφυρας του Κερτς ήταν σκόπιμη επίθεση, αλλά η ζημιά σε μια τέτοια δομή υψηλού προφίλ προήλθε εν μέσω πολλών ήττων για τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης και θα μπορούσε να θολώσει περαιτέρω τις διαβεβαιώσεις του Κρεμλίνου ότι η σύγκρουση πάει βάση προγράμματος.

Δείτε δορυφορικές εικόνες από την γέφυρα του Κερτς

Ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα το Σάββατο με το οποίο έθεσε αυστηρότερα τα μέτρα ασφαλείας για τη γέφυρα καθώς και την υποδομή που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο στην Κριμαία και διέταξε έρευνα.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις στην Ουκρανία

Το βράδυ του Σαββάτου στην πόλη Ζαπορίζια, στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με πυραύλους τη νύχτα, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος την Κυριακή. Πολυκατοικίες και δρόμοι σε κατοικημένη περιοχή υπέστησαν ζημιές, είπε ο Ανατόλι Κούρτεφ στο Telegram.


Ο Anton Gerashchenko, ανώτερος προεδρικός σύμβουλος του Ζελέσκι, είπε ότι 40 τραυματίστηκαν, αλλά ότι τα στοιχεία ήταν μόνο προκαταρκτικά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ