Al Arabiya: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ έδωσε το «πράσινο φως» για συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, φέρεται να ενημέρωσε μυστικά τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ ότι ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, αγιατολάχ Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, έδωσε την έγκρισή του για τη διεξαγωγή συνομιλιών με στόχο μια πιθανή συμφωνία.

LIVE – 25η ημέρα πολέμου ΗΠΑ – Ισραήλ με Ιράν – Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Την είδηση μετέδωσε την Τρίτη το δίκτυο Al Arabiya, επικαλούμενο δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth.


Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, ο νέος Ανώτατος Ηγέτης —ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μετά τον θάνατο του πατέρα του, Αλί Χαμενεΐ, στο εναρκτήριο πλήγμα του πολέμου ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν τον περασμένο μήνα— συμφώνησε στον τερματισμό του πολέμου υπό την προϋπόθεση ότι αυτός θα γίνει γρήγορα και σύμφωνα με τους όρους του Ιράν.

Η παρέμβαση Τραμπ και η «παύση» των πληγμάτων

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια στιγμή ακραίας έντασης. Ενώ είχε δοθεί τελεσίγραφο 48 ωρών στο Ιράν για το εκ νέου άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε απροσδόκητα τη Δευτέρα ότι διέταξε πενθήμερη αναστολή οποιουδήποτε στρατιωτικού πλήγματος κατά των ιρανικών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας και των ενεργειακών υποδομών.

Ο Τραμπ ανέφερε ότι οι συνομιλίες —τις οποίες το Ιράν επισήμως αρνείται ότι λαμβάνουν χώρα— διεξάγονται με ένα «κορυφαίο πρόσωπο», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται για τον Ανώτατο Ηγέτη της χώρας.

Συμφωνία εντός 5 ημερών

Σε μετέπειτα δηλώσεις του στο δίκτυο Fox Bussiness, ο Αμερικανός Πρόεδρος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι μια συμφωνία με το Ιράν θα μπορούσε να επιτευχθεί εντός πέντε ημερών ή και λιγότερο, προσθέτοντας ότι το Ιράν επιθυμεί να καταλήξει σε συμφωνία «απεγνωσμένα».

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ίδιος: «Τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά».

Παρά τη διαφαινόμενη κινητικότητα, το κλίμα παραμένει εύθραυστο, καθώς η Τεχεράνη επιμένει στη δημόσια άρνηση των διαπραγματεύσεων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK