ΕΕ: Υπηρεσία “μίας στάσης” για τη στήριξη ερευνητών από την Ουκρανία

Η EE στηρίζει τους ερευνητές που εγκαταλείπουν την Ουκρανία λόγω πολέμου δημιουργώντας την πύλη ERA4Ukraine.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε την πύλη «Ευρωπαϊκός Χώρος Έρευνας για την Ουκρανία» (ERA4Ukraine), μια υπηρεσία “μίας στάσης” για υπηρεσίες πληροφόρησης και στήριξης σε ερευνητές με έδρα την Ουκρανία και ερευνητές που εγκαταλείπουν την Ουκρανία.

Η πύλη συγκεντρώνει πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ, ανά χώρα και από μη κυβερνητικές ομάδες. Στόχος της είναι να βοηθά ερευνητές που πλήττονται να βρίσκουν στέγαση και ευκαιρίες απασχόλησης, να διευκολύνει την αναγνώριση των πτυχίων τους και να προσφέρει άλλες υπηρεσίες.

Η πύλη ERA4Ukraine εγκαινιάστηκε στο υφιστάμενο δίκτυο EURAXESS, το οποίο στηρίζει ερευνητές μέσω της σύνδεσης πάνω από 600 κέντρων και 43 εθνικών πυλών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και σε χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα “Ορίζων Ευρώπη”. Όλες οι πληροφορίες θα είναι σύντομα διαθέσιμες τόσο στα αγγλικά όσο και στα ουκρανικά. Κάθε κράτος μέλος και συνδεδεμένη χώρα διαθέτει εθνική πύλη στην οποία απαριθμούνται υπηρεσίες στήριξης με δομημένο τρόπο. Μέχρι στιγμής, είναι διαθέσιμες 30 πύλες χωρών.

Την περασμένη εβδομάδα, η δρ Μαρία Λέπτιν, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), ζήτησε από τους 5.600 υπότροφους του ERC να παράσχουν προσωρινή απασχόληση σε πρόσφυγες ερευνητές και υποστηρικτικό προσωπικό από την Ουκρανία. Αυτή η νέα πρωτοβουλία περιλαμβάνεται στην πύλη ERA4Ukraine. Μέχρι στιγμής, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, έχουν ληφθεί 380 προσφορές.

Άλλες πρωτοβουλίες της ΕΕ περιλαμβάνουν την πρόσβαση στο Science4Refugees, μια υφιστάμενη πρωτοβουλία του δικτύου EURAXESS που παρέχει θέσεις πρακτικής άσκησης, θέσεις εργασίας μερικής και πλήρους απασχόλησης σε πρόσφυγες, καθώς και πρόσβαση σε μια Ευρωπαϊκή Κοινότητα Έρευνας, την Αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία και τη δράση Marie Sklodowska-Curie (MSCA) – Ερευνητές σε κίνδυνο.

Η πύλη ERA4Ukraine συνδέει επίσης τη #Science4Ukraine, μια κοινοτική ομάδα εθελοντών φοιτητών και επιστημόνων ερευνητών από ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι εθελοντές συλλέγουν και διαδίδουν πληροφορίες σχετικά με τις ευκαιρίες στήριξης σε πανεπιστημιακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο για μεταπτυχιακούς φοιτητές και ερευνητές που συνδέονται άμεσα με ουκρανικό ακαδημαϊκό ίδρυμα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ