Μουντιάλ: Όλα τα σενάρια πρόκρισης στους οκτώ ομίλους

Οι δύο πρώτες αγωνιστικές της φάσης των ομίλων του Μουντιάλ ανήκουν στο παρελθόν και τα πάντα θα κριθούν το επόμενο τετραήμερο, όταν και θα γίνονται την ίδια ώρα οι αγώνες της 3ης αγωνιστικής, όπου θα προκύψουν οι 16 ομάδες που συνεχίζουν στην διοργάνωση και τα σταυρώματα στην επόμενη φάση του κορυφαίου ποδοσφαιρικού γεγονότος στον πλανήτη.

ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ Η ΡΩΣΙΑ

Στον πρώτο όμιλο, η Ρωσία και η Ουρουγουάη έχουν προκριθεί στον επόμενο γύρο και θα παλέψουν για την πρωτιά. Αμφότερες μετρούν από έξι πόντους, με τη Ρωσία όμως να υπερέχει στην ισοβαθμία, διότι στα γκολ είναι στο +7 και η ομάδα του Όσκαρ Ταμπάρες στο +2. Επομένως, η Ουρουγουάη θέλει μόνο νίκη, αν στοχεύει στην πρώτη θέση στον όμιλο, ενώ η οικοδέσποινα βολεύεται και με την ισοπαλία. Το Αίγυπτος – Σαουδική Αραβία είναι ματς για το γόητρο και την αποφυγή της τελευταίας θέσης.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΙΘΕΙ ΣΤΙΣ… ΚΑΡΤΕΣ

Στον δεύτερο όμιλο τα πάντα είναι ανοικτά, αφού η Ισπανία και η Πορτογαλία ισοβαθμούν στους τέσσερις βαθμούς, ενώ στο κόλπο είναι και το Ιράν, το οποίο μετράει τρεις πόντους. Οι Ίβηρες έχουν την απόλυτη ισορροπία μετά από τις δύο πρώτες αγωνιστικές και το μόνο που τις χωρίζει, είναι μία… κίτρινη κάρτα. Εφόσον φέρουν το ίδιο αποτέλεσμα όσον αφορά στα γκολ την τελευταία αγωνιστική, τότε θα είναι ισόπαλες στα πρώτα 6 κριτήρια της FIFA. Θα έχουν ίδιους βαθμούς, ίδια διαφορά τερμάτων, ίδια γκολ υπέρ, ίδιους βαθμούς στα μεταξύ τους παιχνίδια, ίδια διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια, ίδια γκολ υπέρ στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Το 7ο κατά σειρά κριτήριο είναι η κατάταξη fair play που αφορά στις κίτρινες και κόκκινες κάρτες και που αυτήν τη στιγμή είναι το κριτήριο που χωρίζει τις δύο ομάδες. Η Ισπανία έχει μία κίτρινη κάρτα λιγότερη και γι’ αυτό εμφανίζεται στην 1η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Αν, όμως, και το σύνολο των καρτών στον όμιλο είναι ίδιο για τις δύο ομάδες μετά από το πέρας της 3ης αγωνιστικής (στο σενάριο που όλα τα προηγούμενα κριτήρια παραμείνουν κι αυτά ίδια), τότε το 8ο και τελευταίο κριτήριο που θα τις χωρίσει οριστικά θα είναι η… κλήρωση της FIFA.

Η Ισπανία θα παίξει με το αποκλεισμένο Μαρόκο και η Πορτογαλία με το Ιράν, το οποίο με νίκη επί του Κριστιάνο Ρονάλντο και της παρέας του, προκρίνεται στον επόμενο γύρο και αφήνει εκτός την πρωταθλήτρια Ευρώπης. Μύλος η κατάσταση σε αυτόν τον όμιλο, τα πάντα είναι ανοιχτά και αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι δυο αγώνες.

ΦΑΒΟΡΙ Η ΓΑΛΛΙΑ, ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ

Στον τρίτο όμιλο, η Γαλλία μετράει έξι βαθμούς, έπεται με τέσσερις η Δανία, έναν έχει η Αυστραλία και δίχως πόντο παραμένει το Περού. Οι τρικολόρ παίζουν με τους πρωταθλητές Ευρώπης το 1992 στη μάχη της πρωτιάς, αλλά οι Δανοί δεν έχουν εξασφαλίσει καν την πρόκρισή τους. Αν ηττηθούν από την ομάδα του Ντεσάμπ και τα “καγκουρό” επικρατήσουν του απογοητευμένου Περού, τότε οι δυο ομάδες ισοβαθμούν με τέσσερις πόντους. Αυτή την στιγμή, η Δανία είναι στο +1 στα γκολ υπέρ – κατά και η Αυστραλία στο -1. Βέβαια, αυτά θα αλλάξουν εφόσον οι Σκανδιναβοί χάσουν και οι “aussies” νικήσουν, άρα θα μετρήσει η διαφορά τερμάτων και η καλύτερη επίθεση.

Αν η Δανία νικήσει την Γαλλία, παίρνει την πρώτη θέση και η Γαλλία μένει δεύτερη. Αν το ματς έρθει ισόπαλο, τότε προκρίνονται οι δυο ομάδες χωρίς να αλλάξει κάτι στην κατάταξη. Απλά, θα είναι χωρίς αντίκρισμα ενδεχόμενη νίκη της Αυστραλίας απέναντι στο Περού, το οποίο πάντως θα παλέψει να πάρει τους πρώτους του βαθμούς στην διοργάνωση.

ΟΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ

Συνέχεια με τον τέταρτο όμιλο, αυτόν της Αργεντινής, η οποία κινδυνεύει για τα καλά με αποκλεισμό από την συνέχεια της διοργάνωσης μετά τα απογοητευτικά της αποτελέσματα με Ισλανδία (1-1) και Κροατία (0-3). Η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς είναι η μόνη που έχει περάσει σίγουρα στην επόμενη φάση και πιθανότατα θα είναι πρώτη, έχοντας έξι βαθμούς και +5 στα γκολ, όταν η Νιγηρία μετράει τρεις βαθμούς και έχει ισορροπία στα +/- γκολ. Όλα πλέον θα κριθούν την Τρίτη το βράδυ (26/6, 21:00), με την Αργεντινή να έχει μια τελευταία ευκαιρία, η οποία προέκυψε μετά την ήττα της Ισλανδίας με 2-0 από τη Νιγηρία.

Την τελευταία αγωνιστική, η “αλμπισελέστε” παίζει με τους Αφρικανούς και οι Ισλανδοί με τους Κροάτες. Η Αργεντινή θα πρέπει να νικήσει τη Νιγηρία, ώστε να την περάσει στη βαθμολογία (τέσσερις βαθμοί έναντι τρεις) και να μη νικήσει η Ισλανδία την Κροατία. Φυσικά, αν η Ισλανδία νικήσει την Κροατία και η Αργεντινή τη Νιγηρία, οι δυο ομάδες ισοβαθμούν στους τέσσερις βαθμούς. Σε αυτή την περίπτωση, μετράει η διαφορά τερμάτων. Αυτή τη στιγμή, η ομάδα του Χέιμιρ Χάλγκριμσον υπερτερεί, έχοντας -2 γκολ (1-3) και αυτή του Σαμπαόλι -3 (1-4). Επομένως, η Αργεντινή θα πρέπει να νικήσει με μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων τη Νιγηρία απ’ ότι η Ισλανδία την Κροατία, ώστε να μπορέσει να προκριθεί στην επόμενη φάση, με την προϋπόθεση να έχει καλύτερη επίθεση.

Υπάρχει και σενάριο οι δυο ομάδες να ισοβαθμήσουν και να έχουν ίδια γκολ υπέρ και κατά. Αν συμβεί αυτό, τότε θα είναι ισόπαλες στα πρώτα 6 κριτήρια της FIFA. Θα έχουν ίδιους βαθμούς, ίδια διαφορά τερμάτων, ίδια γκολ υπέρ, ίδιους βαθμούς στα μεταξύ τους παιχνίδια, ίδια διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια, ίδια γκολ υπέρ στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Το 7ο κατά σειρά κριτήριο είναι η κατάταξη fair play που αφορά στις κίτρινες και κόκκινες κάρτες και που αυτήν τη στιγμή είναι το κριτήριο που χωρίζει τις δύο ομάδες. Αν, όμως, και το σύνολο των καρτών στον όμιλο είναι ίδιο για τις δύο ομάδες μετά το πέρας της 3ης αγωνιστικής (στο σενάριο που όλα τα προηγούμενα κριτήρια παραμείνουν κι αυτά ίδια), τότε το 8ο και τελευταίο κριτήριο που θα τις χωρίσει οριστικά θα είναι η… κλήρωση της FIFA. Αυτή τη στιγμή, η Ισλανδία δεν έχει κάρτα έναντι τριών της Αργεντινής.

Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Στον 5ο όμιλο γίνεται “σφαγή” για τα δυο εισιτήρια που οδηγούν στους “16” του Μουντιάλ. Η σπουδαία νίκη με ανατροπή της Ελβετίας επί της Σερβίας περιέπλεξε τα δεδομένα, καθώς τρεις απ’ τις τέσσερις ομάδες διεκδικούν με αξιώσεις την πρόκριση. Ουσιαστικά, ο αγώνας μεταξύ της Σερβίας και της Βραζιλίας (27/06, 21:00) θα έχει τον χαρακτήρα του “τελικού” για τις δύο ομάδες. Η “σελεσάο” βρίσκεται στην πρώτη θέση με τέσσερις βαθμούς, ακολουθεί η Ελβετία με τέσσερις, αλλά έχει χειρότερη διαφορά τερμάτων (3-2 έναντι 3-1 της Βραζιλίας), ενώ η Σερβία είναι τρίτη με τρεις βαθμούς. Η Κόστα Ρίκα δεν έχει ελπίδες.

Η Βραζιλία χρειάζεται νίκη ή ισοπαλία για να εξασφαλίσει την πρόκριση στον επόμενο γύρο, χωρίς να εξαρτάται από την εξέλιξη της αναμέτρησης ανάμεσα στην Ελβετία και την Κόστα Ρίκα. Αν οι Σέρβοι κάνουν την έκπληξη και νικήσουν τους Βραζιλιάνους, τότε η ομάδα του Τίτι θα μπει σε τεράστιους μπελάδες, αφού θα χρειάζεται ήττα των Ελβετών για να προκριθεί στον επόμενο γύρο. Όσον αφορά στους Ελβετούς, με νίκη θα είναι σίγουρα στους “16” του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η μόνη περίπτωση να μείνουν εκτός είναι να έρθει ισοπαλία το Σερβία – Βραζιλία και να ηττηθούν με δύο γκολ διαφορά (και πάνω) από τους Κοσταρικανούς.

Για τη μάχη της πρώτης θέσης, τα σενάρια είναι πολλά και δεν αποκλείεται το γκολ του Νεϊμάρ στο έβδομο λεπτό των καθυστερήσεων του αγώνα με την Κόστα Ρίκα να παίξει καταλυτικό ρόλο στην τελική βαθμολογία. Το βέβαιο είναι πως η Βραζιλία θέλει ίδιο ή καλύτερο αποτέλεσμα από την Ελβετία προκειμένου να τερματίσει πρώτη, με την υποσημείωση βέβαια πως δεν θα χάσει από τη Σερβία.

ΣΕΝΑΡΙΑ ΔΙΠΛΗΣ… ΤΡΙΠΛΗΣ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ

Όλα είναι ανοιχτά στον 6ο όμιλο, όπου και οι τέσσερις ομάδες έχουν τις δικές τους ελπίδες πρόκρισης. Ναι, ακόμα και η τελευταία Νότια Κορέα, που ακόμα δεν έχει βαθμό, δεν είναι τελειωμένη ακόμα. Την τελευταία αγωνιστική θα γίνουν τα παιχνίδια: Μεξικό-Σουηδία, Γερμανία-Ν. Κορέα. Αν η Σουηδία νικήσει 1-0 το Μεξικό και η Γερμανία τη Ν. Κορέα με το ίδιο σκορ, τότε θα υπάρξει τριπλή ισοβαθμία Μεξικό – Γερμανίας – Σουηδίας (από 6β.) και θα έχουν ίδια τα πρώτα 6 κριτήρια της FIFA.

Ένα ακόμη σενάριο είναι να κερδίσει η Ν. Κορέα τη Γερμανία 1-0 και να χάσει η Σουηδία από το Μεξικό με 1-0. Τότε Γερμανία, Σουηδία και Ν. Κορέα θα ισοβαθμίσουν στους τρεις βαθμούς και επίσης θα έχουν τα ίδια έξι πρώτα κριτήρια της FIFA.

Σε αυτά τα δυο σενάρια οι ομάδες θα έχουν ίδιους βαθμούς, ίδια διαφορά τερμάτων, ίδια γκολ υπέρ, ίδιους βαθμούς στα μεταξύ τους παιχνίδια, ίδια διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια, ίδια γκολ υπέρ στα μεταξύ τους παιχνίδια. Το 7ο κατά σειρά κριτήριο είναι η κατάταξη fair play που αφορά στις κίτρινες και κόκκινες κάρτες και που αυτήν τη στιγμή είναι το κριτήριο που χωρίζει τις δύο ομάδες. Μέχρι στιγμής η Κορέα έχει 6 κίτρινες, η Σουηδία 3, το Μεξικό 1, όσες και η Γερμανία, η οποία όμως έχει και μία κόκκινη κάρτα.

Η ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΚΡΙΘΗΚΕ, ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Στον 7ο όμιλο, η Αγγλία και το Βέλγιο έχουν πάρει πανηγυρικά την πρόκριση στην επόμενη φάση του Μουντιάλ, μετρώντας αμφότερες από έξι βαθμούς. Πλέον, όλα θα κριθούν στο μεταξύ τους παιχνίδι την Πέμπτη (28/6, 21:00), ώστε να φανεί ποια εκ των δυο θα πάρει την πρώτη θέση και θα διασταυρωθεί με τον δεύτερο του 8ου γκρουπ.

Αυτή την στιγμή οι δυο ομάδες έχουν ίδιο αριθμό βαθμών, ενώ έχουν πετύχει ίδιο αριθμό τερμάτων (οκτώ). Παράλληλα, έχουν και ίδια διαφορά στα γκολ σε άμυνα και επίθεση (8-2), όπερ σημαίνει ότι υπάρχει απόλυτη ισορροπία. Εξυπακούεται πως όποια εκ των δυο νικήσει, θα βγει πρώτη. Αν όμως έρθουν ισόπαλες οι δυο ομάδες, σημαίνει ότι δεν αλλάζει κάτι στα παραπάνω δεδομένα, άρα όλα θα κριθούν στις κάρτες. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η Αγγλία έχει μια κίτρινη λιγότερη σε σχέση με το Βέλγιο, άρα προς το παρόν έχει το πάνω χέρι στην ισοβαθμία.

Τα “λιοντάρια” δέχτηκαν μια κίτρινη με την Τυνησία και μια με τον Παναμά, ενώ το Βέλγιο δέχτηκε τρεις κίτρινες με τον Παναμά στο ματς της πρεμιέρας. Εν ολίγοις, έχει ένα μίνι προβάδισμα, το οποίο βέβαια δεν εξασφαλίζει κάτι. Τι γίνεται αν υπάρξει και εκεί ισορροπία, μιας και η διαφορά τους είναι μικρή; Η κλήρωση από τη FIFA δεν είναι τόσο τρελό σενάριο.

ΑΝΟΙΧΤΗ Η ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

Μετά την ισοπαλία ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Σενεγάλη (2-2) και την ήττα της Πολωνίας από την Κολομβία με 3-0 αυτό που είναι δεδομένο πλέον είναι πως η Πολωνία έγινε η πρώτη Ευρωπαϊκή ομάδα που αποκλείστηκε πρόωρα από το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Από εκεί και πέρα η πρόκριση στην επόμενη φάση ενόψει και της τελευταίας αγωνιστικής με τα παιχνίδια Ιαπωνία-Πολωνία και Σενεγάλη-Κολομβία είναι ανοιχτή και για τις τρεις ομάδες.

Μάλιστα αν τα δυο παιχνίδια έρθουν ισόπαλα τότε Ιαπωνία και Σενεγάλη θα περάσουν στους 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Υπάρχει βέβαια και το σενάριο της διπλής ισοβαθμίας ανάμεσα σε Κολομβία και η Ιαπωνία. Αυτό θα συμβεί αν η Ιαπωνία χάσει από την αδιάφορη Πολωνία και η αναμέτρηση Κολομβία-Σενεγάλη λήξει ισόπαλη.

Η Κολομβία βέβαια για να περάσει θέλει μόνο νίκη επί της Σενεγάλης και αν συμβεί αυτό τότε σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα πέρα από ήττα της Ιαπωνίας τότε ο Μανέ και οι συμπαίκτες του θα αποκλειστούν.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 3ΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

25/6, 17:00: Σαουδική Αραβία-Αίγυπτος (25/6), Ουρουγουάη-Ρωσία (25/6)

25/6, 21:00: Ιράν-Πορτογαλία (25/6), Ισπανία-Μαρόκο (25/6)

26/6, 17:00: Αυστραλία-Περού (26/6), Δανία-Γαλλία (26/6)

26/6, 21:00: Ισλανδία-Κροατία (26/6), Νιγηρία-Αργεντινή (26/6)

27/6, 21:00: Σερβία-Βραζιλία (27/6), Ελβετία-Κόστα Ρίκα (27/6)

27/6, 17:00: Νότια Κορέα-Γερμανία (27/6), Μεξικό-Σουηδία (27/6)

28/6, 21:00: Αγγλία-Βέλγιο (28/6), Παναμάς-Τυνησία (28/6)

28/6, 17:00: Ιαπωνία-Πολωνία (28/6), Σενεγάλη-Κολομβία (28/6)

ΤΑ ΣΤΑΥΡΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΚΤΩ ΟΜΙΛΩΝ ΣΤΟΥΣ “16”:

30 Ιουνίου: 1ος ομίλου 1 – 2ος ομίλου 2

30 Ιουνίου: 1ος ομίλου 3 – 2ος ομίλου 4

01 Ιουλίου: 1ος ομίλου 2 – 2ος ομίλου 1

01 Ιουλίου: 1ος ομίλου 4 – 2ος ομίλου 3

02 Ιουλίου: 1ος ομίλου 5 – 2ος ομίλου 6

02 Ιουλίου: 1ος ομίλου 7 – 2ος ομίλου 8

03 Ιουλίου: 1ος ομίλου 6 – 2ος ομίλου 5

03 Ιουλίου: 1ος ομίλου 8 – 2ος ομίλου 7

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗΣ

1. Μεγαλύτερος αριθμός βαθμών από όλα τα παιχνίδια του ομίλου

2. Καλύτερη διαφορά τερμάτων από όλα τα παιχνίδια του ομίλου

3. Μεγαλύτερος αριθμός γκολ υπέρ από όλα τα παιχνίδια του ομίλου

Σε περίπτωση που δύο οι περισσότερες ομάδες είναι ισόπαλες μετά από την εφαρμογή των τριών πρώτων κριτηρίων, η κατάταξή τους καθορίζεται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

4. Μεγαλύτερος αριθμός βαθμών από τα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν

5. Καλύτερη διαφορά τερμάτων από τα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν

6. Μεγαλύτερος αριθμός γκολ υπέρ από τα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν

7. Περισσότεροι πόντοι στην κατάταξη fair play που βασίζεται στις κίτρινες και κόκκινες κάρτες που δέχθηκαν οι ομάδες σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου

Κίτρινη κάρτα: -1 πόντος

Έμμεση κόκκινη κάρτα: -3 πόντοι

Απευθείας κόκκινη κάρτα: -3 πόντοι

Κίτρινη κάρτα και ακολούθως απευθείας κόκκινη κάρτα: -5 πόντοι

8. Κλήρωση από τη FIFA

Πηγή: filathlos.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ