Κορονοϊός: Νέες οδηγίες από το ECDC και τον EMA για εμβολιασμό το φθινόπωρο – Ποιες ομάδες αφορά

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εξέδωσαν ανακοίνωση αναφορικά με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορονοϊού και το πώς μπορούν να χορηγηθούν στις φθινοπωρινές εκστρατείες εμβολιασμού.

Στην κοινή τους ανακοίνωση το ECDC και ο EMA τονίζουν τα εγκεκριμένα εμβόλια που κυκλοφορούν αυτήν την στιγμή εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της νοσηλείας, της σοβαρής ασθένειας και του θανάτου λόγω COVID. Όμως η προστασία από τον ιό μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς κάνουν την εμφάνισή τους νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2.

Η Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης του EMA συνιστά την ενημέρωση των εμβολίων για τη στόχευση κατά των στελεχών XBB (υποομάδα της Όμικρον), που κυριαρχούν στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου. Ο EMA και το ECDC τονίζουν παράλληλα ότι τα μονοδύναμα εμβόλια (εμβόλια που στοχεύουν μόνο ένα στέλεχος, όπως το XBB.1.5) είναι μια λογική επιλογή για την παροχή προστασίας έναντι των σημερινών κυρίαρχων και αναδυόμενων στελεχών.

Οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας εμβολίων στην ΕΕ θα πρέπει να συζητήσουν την αναθεώρηση των πληροφοριών προϊόντος για τα εμβόλια με την επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση του EMA (CHMP), ώστε να αντικατοπτρίζεται η προτεινόμενη απλουστευμένη προσέγγιση, ως εξής:

  • Για άτομα ηλικίας άνω των 5 ετών, όταν ο εμβολιασμός συνιστάται σύμφωνα με τις εθνικές οδηγίες, ενδείκνυται μία εφάπαξ δόση του πρόσφατα προσαρμοσμένου εμβολίου.
  • Για παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, χωρίς ιστορικό εμβολιασμού ή προηγούμενη λοίμωξη από SARS-CoV-2, ενδείκνυται μια εμβολιαστική σειρά που αποτελείται από 2 ή 3 δόσεις ανάλογα με το συγκεκριμένο πρόσφατα προσαρμοσμένο εμβόλιο που θα χορηγηθεί. Η χρήση στον παιδιατρικό πληθυσμό ακολουθεί τις εθνικές οδηγίες.

Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετες δόσεις σύμφωνα με τις εθνικές συστάσεις. Για τους επανεμβολιασμούς, θα πρέπει να τηρείται ένα ελάχιστο μεσοδιάστημα 3 μηνών, ωστόσο μπορεί να ληφθεί υπόψη ένα διάστημα 4 μηνών μεταξύ των δόσεων, με δεδομένο ότι νέα στοιχεία δείχνουν υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι της σοβαρής νόσου 4 μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Οι συνιστώμενες ομάδες που θα στοχεύουν οι εκστρατείες εμβολιασμού το φθινόπωρο και το χειμώνα

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συμβουλεύουν οι μελλοντικές εκστρατείες εμβολιασμού, ενόψει της επόμενης περιόδου, να δίνουν προτεραιότητα σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά με κορονοϊό.

Πρόκειται:

  • για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και υποκείμενες παθήσεις που τους θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής Covid-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
  • Και έγκυες γυναίκες.

Ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει, επίσης, να ληφθεί υπόψη λόγω της πιθανής αυξημένης έκθεσής τους σε νέα πανδημικά «κύματα» και του βασικού τους ρόλου στη λειτουργία των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ