Νέα Μάκρη: «Το ασθενοφόρο δεν είχε οξυγόνο» καταγγέλλει στον RealFm ο θείος της εγκύου – Τι απαντά ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ

«Ο χρόνος δεν γυρνάει πίσω. Χάσαμε το κορίτσι, χάσαμε και το παιδί μας. Χάνουμε κόσμο για ένα ασθενοφόρο», δήλωσε συντετριμμένος ο θείος της 19χρονης εγκύου, που πέθανε στη Νέα Μάκρη, χθες το μεσημέρι. Οι συγγενείς της άτυχης κοπέλας καταγγέλλουν ότι το ασθενοφόρο καθυστέρησε να φτάσει στο σημείο, με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή της η ίδια και το παιδί που κυοφορούσε.

Νέα Μάκρη: Παρέμβαση εισαγγελέα για τον θάνατο της 19χρονης εγκύου – Έρευνα προς πάσα κατεύθυνση

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση υπήρξε παρέμβαση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνου, ενώ σε ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι «οι ευθύνες θα αποδοθούν μετά την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας». Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας αναμένει τα πορίσματα των ΕΔΕ από την 1η ΥΠΕ και το ΕΚΑΒ.

Ο θείος της 19χρονης μίλησε στον RealFm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι συγγενείς κάλεσαν ακόμη και ταξί για να μεταφέρει την 19χρονη έγκυο, αλλά ο οδηγός αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη λόγω της κατάστασής της, ενώ καταγγέλλει ότι το ασθενοφόρο που τελικά έφτασε στο σημείο και παρέλαβε την 19χρονη δεν είχε οξυγόνο.

Υπουργείο Υγείας για θάνατο εγκύου στη Νέα Μάκρη: Οι ευθύνες θα αποδοθούν μετά την ολοκλήρωση της έρευνας

Περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν, ο θείος της 19χρονης εγκύου είπε: «Η κοπέλα ξύπνησε πολύ καλά και κανονικά. Φτιάχνει καφέ για τον άνδρα της για να πάει στη δουλειά και έφυγαν από το σπίτι μαζί, για να πάει να πάρει ψωμί. Πηγαίνει στο σπίτι της και μετά από μία ώρα παίρνει τον άνδρα της τηλέφωνο». «10.10 επιστρέφει ο άνδρας της σπίτι και ξεκινάει να πάρει τηλέφωνο το ΕΚΑΒ. Δεν το σήκωνε κανείς. Έκαναν 100 τηλέφωνα. Όταν 10.24 πήραν ξανά, απάντησαν ότι “ναι, θα έρθουμε”. Είπαν στον γιατρό ότι μία 19χρονη έγκυος έχει πρόβλημα και θέλει ασθενοφόρο να την πάει στο νοσοκομείο. Άργησε το ασθενοφόρο και κάλεσαν ταξί. Με το που βλέπει ο ταξιτζής λέει “παιδιά συγγνώμη εγώ δεν μπορώ να αναλάβω την κοπέλα στην κατάσταση που είναι”», συνέχισε ο θείος της.

Όπως εξήγησε, η κοπέλα «δεν μπορούσε να περπατήσει, είχε ζαλάδα, πόνους στην κοιλιά και το στήθος και πονοκέφαλο αργότερα. Όταν ήρθε το ασθενοφόρο ήταν περίπου 1.30. Στις 2 παρά 20 πηγαίνουν στο Κέντρο Υγείας», τόνισε ο θείος της άτυχης γυναίκας. Κατήγγειλε, δε, ότι «όταν ήρθε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ δεν είχε οξυγόνο, είχε τελειώσει. Γιατί την πήγαν στο Κέντρο Υγείας;».

Θάνατος εγκύου στη Νέα Μάκρη: Τι απαντά το ΕΚΑΒ για τις κλήσεις που δέχθηκε το 166

Ακούστε το ηχητικό:

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μαθιόπουλος, πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπήρχε οξυγόνο στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Μιλώντας στο μαγκαζίνο του RealFm 97,8 με τον Νίκο Στραβελάκη και την Ελισάβετ Σαλαμάρα, ο κ. Μαθιόπουλος τόνισε σχετικά με το περιστατικό ότι «ήδη έχει διαταχθεί ΕΔΕ και θα φανεί η ώρα κλήσης. Όλα καταγράφονται στο ΕΚΑΒ, άρα θα φανούν όλα, πότε κάλεσε ο συγγενής. Η ενημέρωση που έχουμε από συναδέλφους είναι ότι η πρώτη κλήση έγινε 10:59 όπου δόθηκε η περιγραφή από τους συγγενείς για αδυναμία – καταβολή δυνάμεων. Όπως ξέρετε, υπάρχει μία κατηγοριοποίηση των κλήσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Μαθιόπουλο «θα χρειαζόμασταν τα διπλάσια ασθενοφόρα για να ανταποκριθούμε σε όλες τις κλήσεις. Μετά από αρκετή ώρα ακολούθησαν κάποιες κλήσεις, όπου ασχολήθηκε ο γιατρός του κέντρου και μόλις κατάλαβαν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έστειλαν αμέσως κινητή μονάδα με γιατρό».

Σχετικά με την καταγγελία που έκανε ο θείος της 19χρονης ότι το ασθενοφόρο που παρέλαβε την 19χρονη δεν είχε οξυγόνο, είπε: «Δεν υπάρχει αυτό. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει οξυγόνο».

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ αναφέρθηκε και στην περίπτωση του θανάτου της 63χρονης στην Κω, τονίζοντας ότι στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου «λειτουργούμε με ένα ασθενοφόρο, ακόμη και το καλοκαίρι. Το έχουμε πει πολλές φορές, ότι πρέπει να γίνει σχεδιασμός». Τόνισε, επίσης, την ανάγκη μονιμοποίησης εργαζομένων και νέων προσλήψεων στο ΕΚΑΒ.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ