Το μέλλον που οραματίζεται η Σαουδική Αραβία και ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, εκτείνεται σε μια απόσταση 170 χιλιομέτρων και σε υψόμετρο 350 μέτρων. Ποιους όμως αφορά;
H Σαουδική Αραβία, στο βορειοδυτικό της τμήμα, προετοιμάζεται να παρουσιάσει μια από τις πιο εντυπωσιακές δημιουργίες του 21ου αιώνα, στο πλαίσιο της φιλοδοξίας της να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034.
Το πρότζεκτ Neom, ένα τεράστιο και φιλόδοξο αστικό εγχείρημα, θα φιλοξενήσει ένα νέο στάδιο ποδοσφαίρου, που αναμένεται να επαναπροσδιορίσει την έννοια του αθλητικού χώρου και της βιωσιμότητας.
Το Neom, μια πόλη-πρότζεκτ που προβλέπεται να λειτουργήσει ως πρότυπο για τις πόλεις του μέλλοντος, ενσωματώνει το συγκεκριμένο στάδιο ως μέρος της ευρύτερης ανάπτυξής της. Το στάδιο χωρητικότητας 45 χιλιάδων θέσεων θα βρίσκεται 350 μέτρα πάνω από το έδαφος, ενσωματωμένο στην άκρη ενός βράχου, προσφέροντας θεαματική θέα και μοναδική εμπειρία στους θεατές. Τα σχέδια προβλέπουν ότι οι επισκέπτες θα φτάνουν στο στάδιο μόνο με αυτόνομα οχήματα και ταχύτατους ανελκυστήρες, εξασφαλίζοντας μια σύγχρονη και ταυτόχρονα ασφαλή άφιξη.
NEOM Stadium 🏟
Most unique stadium in the world 🤯
Run entirely on renewable energy ♻️
Pitch positioned 350m+ above ground 🔝
An experience like no other, NEOM Stadium will use the most advanced technology in the world 🇸🇦
#Saudi2034bid #GrowingTogether— Saudi Arabia FIFA World Cup™️ 2034 bid (@Saudi2034bid) August 2, 2024
Όσα γνωρίζουμε για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2034
Η Σαουδική Αραβία έχει καταθέσει επίσημα την υποψηφιότητά της για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2034 και έχει παρουσιάσει σχέδια για την κατασκευή 11 νέων γηπέδων, συμπεριλαμβανομένου του εντυπωσιακού σταδίου στο Neom. Εν τω μεταξύ, 4 υφιστάμενα γήπεδα θα ανακαινιστούν για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της διοργάνωσης. Το μεγαλύτερο στάδιο, το King Salman Stadium στο Ριάντ, θα έχει χωρητικότητα 92.760 θέσεων και θα φιλοξενήσει τον εναρκτήριο αγώνα και τον τελικό του τουρνουά.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το καινοτόμο στάδιο στο Neom, όπως αναφέρει το ESPN, θα λειτουργεί πλήρως με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως αιολική και ηλιακή, και θα είναι εξοπλισμένο με σύγχρονη τεχνολογία. Το στέγαστρο του θα είναι ενσωματωμένο στην αρχιτεκτονική της πόλης, προσφέροντας ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα που θα συνδυάζει την τεχνολογία με την αρχιτεκτονική.
Neom και Vision 2030
Το πρότζεκτ Neom αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της στρατηγικής Vision 2030 της Σαουδικής Αραβίας. Το Vision 2030, που ανακοινώθηκε το 2016 από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας της χώρας και στη μείωση της εξάρτησής της από το πετρέλαιο. Η ολοκλήρωση του Neom αναμένεται το 2039 και περιλαμβάνει την ανάπτυξη πολλών καινοτόμων περιοχών, όπως η “Γραμμή” (The Line), μια οριζόντια πόλη μήκους 170 χιλιομέτρων με δύο παράλληλα κτήρια ύψους 500 μέτρων, και η Oxagon, μια πλωτή βιομηχανική πόλη στην Ερυθρά Θάλασσα.
Επιπλέον, η Trojena θα είναι λειτουργεί όλο το χρόνο ως χειμερινό θέρετρο με εγκαταστάσεις σκι, και η Sindalah θα προσφέρει πολυτελή καταλύματα σε ένα νησί στην Ερυθρά Θάλασσα. Το Neom είναι σχεδιασμένο να φιλοξενεί έως 9 εκατομμύρια κατοίκους (2045) και υπολογίζεται ότι η συνολική επένδυση θα φτάσει τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια, χρηματοδοτούμενη από το Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο της Σαουδικής Αραβίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές, η εκτίμηση του κόστους έχει εκτιναχθεί στο 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια, ενώ έχει καταγραφεί σπατάλη πόρων και καθυστερήσεις στην κατασκευή του. Παράλληλα, η αναγκαστική εκδίωξη των ανθρώπων της φυλής Howeitat εγείρει σημαντικά ερωτήματα, τα οποία έχουν αναδείξει διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από το BBC, ο αντιφρονών συνταγματάρχης Rabih Alenezi -ο οποίος ζήτησε άσυλο στο Λονδίνο πέρυσι- είπε ότι διατάχθηκε να εκδιώξει τα μέλη της φυλής Howeitat στην επαρχία Tabuk της βορειοδυτικής Σαουδικής Αραβίας το 2020 σκοτώνοντας όποιον αντιστεκόταν. Οι Σαουδάραβες αξιωματικοί ασφαλείας διατάχθηκαν να χρησιμοποιήσουν «θανατηφόρα βία» για να σκοτώσουν ανθρώπους που αντιστέκονταν στον εκτοπισμό για να δημιουργηθεί χώρος για τη πόλη Neom και τις αναπλάσεις στην περιοχή Qatif, δήλωσε στο Middle East Eye ο Alenezi, πρώην αξιωματικός των Μυστικών Υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας.
Προβληματισμοί και αντιφάσεις
Παρά το εντυπωσιακό όραμα και την καινοτομία του πρότζεκτ, προκύπτουν σοβαρές ανησυχίες. Η Σαουδική Αραβία έχει κατηγορηθεί για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως υπό την ηγεσία του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Οι παραβιάσεις αυτές περιλαμβάνουν εκμετάλλευση μεταναστών, καταστολή της ελευθερίας του λόγου και συστηματικές διακρίσεις εις βάρος των γυναικών. Η χώρα έχει επίσης υψηλό ποσοστό θανατικών ποινών και εμπλέκεται σε εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη. Παρά τις φιλόδοξες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, όπως το Neom και το φουτουριστικό στάδιο για το Παγκόσμιο Κύπελλο, η κατάσταση στη Σαουδική Αραβία για τα ανθρώπινα δικαιώματα προκαλεί ανησυχία, εγείροντας ερωτήματα για το αν η πρόοδος αντανακλά πραγματική βελτίωση για τους πολίτες ή αν είναι επιφανειακή.
Το ιστορικό της χώρας, αλλά και οι προσπάθειές της για να βελτιώσει την «εικόνα» της στο παγκόσμιο κοινό, θυμίζει έντονα την περίπτωση του Κατάρ, που φιλοξένησε το αμφιλεγόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, και στιγματίστηκε από τις καταγγελίες για εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών στην κατασκευή των γηπέδων του. Αναπόφευκτα, λοιπόν, ενισχύεται η ανησυχία ότι παρόμοιες πρακτικές μπορεί να επαναληφθούν και στη Σαουδική Αραβία.
Επιπλέον, ο φουτουριστικός σχεδιασμός του Neom και η επικέντρωση στη τεχνολογία και τη βιωσιμότητα ενδέχεται να είναι λιγότερο προσβάσιμα και ωφέλιμα για τον μέσο πολίτη. Οι επιπτώσεις αυτών των μεγάλων επενδύσεων και των καινοτόμων εγχειρημάτων μπορεί να μην απηχούν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους τους κατοίκους της χώρας, εφόσον τα οφέλη μπορεί να κατανέμονται άνισα ή να ωφελούν κυρίως τις κυβερνητικές και οικονομικές ελίτ.
Μπορεί λοιπόν η Σαουδική Αραβία, μέσω των φιλοδοξιών της, να μας προσφέρει μια εντυπωσιακή εικόνα του μέλλοντος -όπως το οραματίζεται και το προωθεί-, όμως η επίδραση αυτών των σχεδίων στη χώρα αλλά και συνολικά στον πλανήτη μας, ενδέχεται να απέχει πολύ από αυτή την πραγματικότητα. Ίσως αυτή η απόσταση, μεταξύ οράματος και ειλικρινής προσπάθειας για ένα καλύτερο «αύριο», να είναι μεγαλύτερη από το μήκος της οριζόντιας πόλης «The Line» και πιο «γειωμένη» από το υψόμετρο των 350 μέτρων που θα χτιστεί το Sci-fi στάδιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου.