Η NASA υποσχέθηκε ότι θα στείλει μία μπάλα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026 στη Σελήνη, εφόσον η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των Ηνωμένων Πολιτειών κατακτήσει τη διοργάνωση.
Τη σχετική αναφορά έκανε την Τρίτη (30/6) ο επικεφαλής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, Τζάρεντ Άιζακμαν, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης. Ο ίδιος ενθάρρυνε την εθνική ομάδα των ΗΠΑ, λέγοντας: «Πάμε ομάδα των ΗΠΑ, κάντε αυτό που πρέπει!».
Με αφορμή το τουρνουά, το οποίο διεξάγεται εν μέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε Μεξικό και Καναδά, η NASA έχει ήδη στείλει μία μπάλα της FIFA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Το σχέδιο για τη Σελήνη
Σε περίπτωση θριάμβου των Αμερικανών, η NASA σχεδιάζει να κάνει ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό βήμα, στέλνοντας μία άλλη μπάλα πολύ πιο μακριά, στη Σελήνη.
Η μπάλα θα μεταφερθεί μαζί με επιστημονικά όργανα από ένα ρομποτικό όχημα, στο πλαίσιο του αμερικανικού σχεδίου για τη δημιουργία, τα επόμενα χρόνια, μίας βάσης στην επιφάνεια της Σελήνης.
Ο Κάρλος Γκαρσία-Γκαλάν, υπεύθυνος της NASA για το πρόγραμμα της σεληνιακής βάσης, ανέφερε: «Είναι αρκετά ελαφριά και πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε με αυτόν τον όγκο, οπότε όλα εξαρτώνται από την εθνική ανδρών στο ποδόσφαιρο».
Απευθυνόμενος στους παίκτες, πρόσθεσε: «Καλή τύχη λοιπόν!».