Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Οι σεισμοί στη Λέσβο δεν έχουν σχέση με το μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής

Ανησυχία έχουν προκαλέσει στους ειδικούς οι σεισμοί που σημειώθηκαν στη Λέσβο. «Χρειάζεται λίγη προσοχή γιατί το ρήγμα που έδωσε τους σημερινούς σεισμούς είναι κοντά στο μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διατρέχει το νησί από τον ένα άκρο στο άλλο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας και Διευθυντής του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.   «Δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό και για την ώρα είναι δύσκολο να πούμε κάτι τέτοιο» πρόσθεσε ο Άκης Τσελέντης.

Σεισμός στην Λέσβο: Σε εφαρμογή το Σχέδιο «Εγκέλαδος» – Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Αναφορά στο μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής έκανε και σε ανάρτησή του στο Facebook. «Οι σεισμοί αυτοί έχουν σχέση με το μεγάλο ρήγμα της Αγ. Παρασκευής (ΒΔ ΚΛΑΔΟ) που διατρέχει όλο το νησί με μεγάλο σεισμικό δυναμικό. (Το δεξιόστροφο ρήγμα της Αγία Παρασκευής είναι αυτό που ενεργοποιήθηκε στο μεγάλο σεισμό του 1867 (6,8). Διατρέχει το κεντρικό μέρος του νησιού από Β προς Ν, ενώ το ορατό του μήκος στην ξηρά είναι δυναμικότητας 6,7, επομένως πρέπει να συνεχίζεται και υποθαλάσσια, πιθανότατα στον κόλπο της Καλλονής.)

Η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν μπορούμε να πούμε προς το παρόν εάν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό ή όχι. Είναι νωρίς.  Παρακολουθούμε την εξέλιξη με τα δίκτυα μας. Η Λέσβος έχει πλούσια σεισμική ιστορία που οφείλεται στην δράση σημαντικών ενεργών ρηγμάτων τόσο υποθαλάσσιων όσο και χερσαίων που διασχίζουν το νησί. Λόγω του μεγάλου σεισμικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής και της φύσης του οικοδομικού ιστού ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ και οι κάτοικοι να λαμβάνουν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης. Οι σημερινοί σεισμοί δεν έχουν σχέση με τον καταστροφικό σεισμό 6,3 στις 12 Ιουνίου 2017», έγραψε.

Σεισμός στην Λέσβο: «Είμαστε σε επιφυλακή επειδή υπάρχει βεβαρημένο παρελθόν» λέει ο Λέκκας

Για το ίδιο ρήγμα μίλησε και ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Έγραψε συγκεκριμένα σε ανάρτησή του:

Σεισμοί στο βόρειο τμήμα της Λέσβου. Μια πρώτη αξιολόγηση μετά τους πρωινούς σεισμούς μεγεθών Μ4,9 και Μ4,7 και μερικών μικρότερων.
1. Προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να τεκμηριώσουμε ότι ο πρωινός σεισμός Μ4,9 ήταν ο κύριος. Τα δεδομένα δεν είναι επαρκή.
2. Η σεισμική δράση εξελίσσεται στο χερσαίο τμήμα του νησιού, όχι στη θάλασσα.
3. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιστορικό σημαντικών σεισμών, π.χ. ο μεγάλος σεισμός στις 7.3.1867, μεγέθους μεταξύ 6,5 και 7,0.
Συνεπώς, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σύμφωνα με όσα προβλέπει το προληπτικό σκέλος του επιχειρησιακού σχεδίου ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ.

Σεισμός στην Λέσβο: Η ανακοίνωση της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωμορφολογίας και Περιβαλλοντικής Γεωλογίας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρακολουθώντας την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας που εξελίσσεται από το πρωί στις βόρειες ακτές της Λέσβου, μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, παρενέβη με δήλωση του καθηγητή Νίκου Ζούρου.

«Η σεισμική ακολουθία περιλαμβάνει πλήθος μικρότερων σεισμών στην περιοχή ενώ ακολούθησε στις 8.39 ένας δεύτερος ισχυρός σεισμός μεγέθους 4.9 και πάλι με εστιακό βάθος 10 km.

Η σεισμική ακολουθία καταγράφεται από τους σεισμογράφους που είναι εγκατεστημένοι στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι και τα στοιχεία αξιοποιούνται από το Εθνικό Δίκτυο Σεισμογράφων για την παρακολούθηση του φαινομένου στη Βόρεια Λέσβο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Δι-Ιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Φυσικοί Κίνδυνοι και Αντιμετώπιση Καταστροφών’ πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια έρευνα και χαρτογράφηση των ενεργών ρηγμάτων στην περιοχή του ηφαιστειακού κέντρου του Λεπετύμνου στη Βόρεια Λέσβο και έχουν εντοπίσει μεγάλο αριθμό ρηγμάτων που πιθανά να συνδέονται με την σεισμική δραστηριότητα. Το επιφανειακό μήκος των ρηγμάτων που εντοπίζονται στην περιοχή των επικέντρων είναι σχετικά περιορισμένο και δεν έχουν δυναμικό γένεσης πολύ μεγάλου σεισμού. Τα ρήγματα αυτά βρίσκονται δυτικότερα δεν ταυτίζονται με το μεγάλο ρήγμα του σεισμού του 1867 με επίκεντρο την περιοχή της Νάπης.

Η παρακολούθηση της εξέλιξης και η συνέχιση της έρευνας αναμένεται να προσφέρει περισσότερα στοιχεία τις προσεχείς ημέρες για την εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου στην περιοχή» αναφέρεται στη δήλωση του καθηγητή που δημοσιεύει η ιστοσελίδα stonisi.gr.

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ