Κορονοϊός: Τα μέτρα και η επόμενη ημέρα – Ο Στέλιος Ράμφος σχολιάζει στον Realfm 97,8

“Η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης ήταν σωστή. Με την πειθώ πήγαν αρκετά καλά τα πράγματα αλλά έπρεπε να είναι πλήρης η καραντίνα. Για την κατάθλιψη θα ήθελα να πω ότι υπάρχει ένας τρόπος να σκεφτούμε την ύπαρξη ή την συνύπαρξη σε στενούς χώρους κατά τη δική μου γνώμη, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε αυτή τη συν-ύπαρξη ώς συν-χώρηση, δηλαδή να χωρέσουμε μαζί. Είναι κάτι που έχει να κάνει με τον χώρο, ότι 2, 3, 4 άνθρωποι συνυπάρχουν στον χώρο αλλά και ότι συνυπάρχουν και ψυχικά. Ξέρετε η κατάθλιψη είναι η αδυναμία της χωρήσεως και ο πόνος από το γεγονός ότι δεν μπορούμε να πάρουμε επάνω μας τον εαυτό μας” δήλωσε ο συγγραφέας και φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος σχετικά με την κρίση του κορονοϊού σε συνέντευξη του στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Ξαναγνωριζόμαστε και ξανακαταλαβαινόμαστε. Έχει μεγάλη σημασία θα περνάει με ιδιαίτερη άνεση και ψυχική ανάταση το γεγονός ότι την ώρα που ξαναβρισκόμαστε και ξαναγνωριζόμαστε, την ίδια εκείνη ώρα φοράμε ο ένας τον άλλον. Δηλαδή είναι πολύ κρίσιμο να το καταλάβει κανείς, διότι αυτή η χώρεση που έχει να κάνει με τον αποχωρισμό από τους άλλους αλλά έχει να κάνει και με τη στενο-χώρια. Στη στενοχώρια δεν χωράμε κανέναν. Στη συν-χώρεση χωράμε. Εκεί ακριβώς είναι που γονατίζει η κατάθλιψη. Το εννοώ με έναν τρόπο που δεν έχει χαρακτηριστικά υπερβατικά, είναι μια άνοιξη. Πάντοτε η θετικότητα συνδέεται με χώρεση και όχι με αποκλεισμό του χώρου. Γιατί στον αποκλεισμό του χώρου είναι μια απέραντη μοναξιά που δεν επιτρέπει ούτε την υπομονή. Γιατί η συν-χώρεση επιτρέπει την υπομονή διότι μας πλαταίνει και επομένως εκεί βρίσκει χώρο, ένα πλάταιμα εσωτερικό που μέχρι εκείνη την ώρα μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε και να μην το χρειαζόμαστε γιατί η εξωστρέφεια, μας κάνει να ξεχνάμε το πραγματικό βάρος των πραγμάτων και τη σημασία τους. Η σημασία του να μένεις σε ένα μέρος είναι ότι προσέχεις πολύ, ότι οι κινήσεις σου είναι αργές, ότι κοιτάς γύρω σου με διαφορετικό τρόπο τα πράγματα επειδή πλέον δεν μπορείς να τα αποφύγεις, να τα παρακάμψεις ή να τα ανταλλάξεις με κάτι. Υποχρεούσαι να πάρεις την ευθύνη μιας μονιμότητος. Αυτό μας έχει λείψει τους τελευταίους καιρούς που οι ταχύτητες μας έχουν διαλύσει κυριολεκτικά. Μπορούμε να το γυρίσουμε νομίζω” σημείωσε.

Ερωτηθείς για το πώς θα είναι ο κόσμος την επόμενη ημέρα απάντησε ότι “αυτό που περνάει από το μυαλό μου είναι ότι την επόμενη ημέρα μοιραία, όπως έγινε και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά όχι μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 75 χρόνια στην Ευρώπη δεν ζήσαμε πόλεμο, νομίζω θα ξανασταθούμε απέναντι σε αυτό το πολύ μεγάλο θέμα. Μια πλατύτερη ενότητα και κατανόηση των λαών, ιδίως δε η Ευρώπη νομίζω θα κάνει αποφασιστικά βήματα για την ενότητα της. Θα ξανανοίξει η συζήτηση από την αρχή και μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι τώρα με τα πλεονάσματα που φεύγουν από την μέση, η ίδια η Γερμανία παραιτείται κατά κάποιον τρόπο ενός μεγάλου πλεονεκτήματος, οπότε στο οικονομικό επίπεδο θα υπάρξουν ισορροπίες άλλες, αλλά χρειάζεται και στο πολιτισμικό. Να πάψει να είναι απλώς οικονομική κοινότητα η Ευρώπη, να αποκτήσει χαρακτήρα κανονικής κοινότητας”.

“Ποτέ το κακό δεν έμεινε μόνο του και σε αυτή την περίπτωση θα φέρει κάτι καλό. Η δυσκολία είναι ότι συνήθως εμείς ερμηνεύουμε το κακό ως καλό, εκεί την παθαίνουμε. Το κακό αρχίζει επειδή σκεφτόμαστε μόνο το δικό μας καλό, ο καθένας για λογαριασμό του. Έχει σημασία να σκεφτούμε σοφότερα, τελειώνοντας αυτή η περιπέτεια, να σκεφτούμε αυτό το πράγμα ότι το πολύ ατομικό καλό φέρνει ένα μεγάλο κακό πάντοτε” πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον Σωτήρη Τσιόδρα είπε ότι “έκανε πάρα πολύ καλά και βεβαίως δεν έχασε κανείς που πήγε και έψαλε ο άνθρωπος αυτός, μόνος του. Μπερδεύουμε συνήθως, ξέρετε ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα στα εκκλησιαστικά, ότι μπερδεύουμε την εκκλησία με τους ναούς. Οι ναοί είναι λατρευτικοί χώροι, η εκκλησία είναι κάτι διαφορετικό, είναι ο άγιος άνθρωπος. Πρέπει να μην το ξεχνάμε αυτό το πράγμα, άλλο οι χώροι λάτρειας. Οι ναοί δεν είναι η εκκλησία, η ψυχή μας είναι η εκκλησία. Επομένως ο κ. Τσιόδρας έκανε πολύ καλά, μπράβο του”.

“Ο κορονοϊός μπορεί να γίνει ευλογία, αν βάλουμε το μπορεί απολύτως. Γιατί στο μπορεί παίζουμε εμείς, εμείς να γίνουμε ευλογία τελικά” κατέληξε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ