Γρίπη: Έρχονται βελτιωμένα εμβόλια με τεχνολογία mRNA

Οι εταιρείες που κατασκευάζουν εμβόλια για την γρίπη φαίνεται να ποντάρουν στην τεχνολογία mRNA για να βελτιώσουν τα αντιγριπικά εμβόλια.

Ήδη γίνονται μελέτες με τη χρήση της mRna τεχνολογίας, η οποία έκανε δυνατή την ανάπτυξη των εμβολίων για τον κορονοϊό, με την ελπίδα τα αντιγριπικά εμβόλια να είναι πιο αποτελεσματικά με τις μεταλλάξεις στο μέλλον, όπως αναφέρουν οι NY Times.

Κάθε χρόνο έχουμε περίπου 3-5 εκατομμύρια περιπτώσεις σοβαρής νόσου από την γρίπη παγκοσμίως και περίπου 650.000 θανάτους. Τα εμβόλια για την γρίπη γενικά είναι αποτελεσματικά για μία σεζόν και φτάνουν το 40%-60% σε αποτελεσματικότητα.

Βέβαια, ακόμα και το 2018-2019 όταν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης ήταν μόλις 29% εκείνη την χρονιά, απέτρεψε περίπου 4,4 εκατομμύρια περιπτώσεις στις ΗΠΑ και 58.000 νοσηλείες στο νοσοκομείο και 3.500 θανάτους, σύμφωνα με μελέτη των Times.

Το mRNA, η γρίπη και οι μελέτες

Όλο και περισσότερα εργαστήρια αρχίζουν να αναπτύσσουν εμβόλια εναντίον του ιού της γρίπης χρησιμοποιώντας αυτή τη νέα τεχνολογία. Η Sanofi, η πρώτη παγκοσμίως φαρμακοβιομηχανία στα αντιγριπικά εμβόλια, άρχισε έτσι τις δοκιμές της για ένα εμβόλιο με μονοσθενές RNA -που στοχεύει ένα μόνο στέλεχος του ιού- και την ερχόμενη χρονιά θα αρχίσει τις δοκιμές για ένα τετρασθενές εμβόλιο.

Η αμερικανική Pfizer προχώρησε τον Σεπτέμβριο στις πρώτες ενέσεις σε ανθρώπους ενός αντιγριπικού εμβολίου το οποίο χρησιμοποιεί το αγγελιοφόρο RNA, που ήδη χρησιμοποιείται στο εμβόλιό της κατά της Covid-19. Η αμερικανική επιχείρηση βιοτεχνολογιών Moderna άρχισε από την πλευρά της τις δοκιμές στις αρχές Ιουλίου.

Ποιο ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως αυτή η τεχνολογία, η οποία απέδειξε την αποτελεσματικότητά της εναντίον της Covid-19, αλλά δεν έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί εναντίον άλλων ιών;

Εμβόλια κατά της γρίπης υπάρχουν εδώ και χρόνια. Ωστόσο η αποτελεσματικότητά τους δεν είναι πλήρης: χρησιμοποιούν αδρανοποιημένους ιούς, οι οποίοι πρέπει να ετοιμάζονται πολύ πριν και έχουν αποτελεσματικότητα που κυμαίνεται από 40% έως 60%, ακόμη και 70%.

Το αγγελιοφόρο RNA δεν απαιτεί την παραγωγή αντιγόνων (η ξένη προς τον οργανισμό ουσία που προκαλεί την ανοσολογική απάντηση) σε εκατομμύρια αυγά, αφού είναι το ανθρώπινο κύτταρο αυτό που θα παραγάγει, το ίδιο, τις πρωτεΐνες του ιού.

«Αν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (σ.σ.: ο οποίος προσδιορίζει τα στελέχη που πρέπει να χρησιμοποιηθούν) προειδοποιήσει πως τα στελέχη που επικρατούν έχουν αλλάξει, θα μπορέσουμε να αλλάξουμε πολύ γρηγορότερα (το εμβόλιο) με το RNA, απ’ ό,τι με την υφιστάμενη τεχνολογία», υπογραμμίζει ο Ζαν-Ζακ Λεφίρ, αναλυτής στη Bryan, Garnier & Co. Το αποτέλεσμα είναι μια αυξημένη αποτελεσματικότητα που μπορεί να φθάσει το 95%.

Κατά συνέπεια πολλοί είναι οι ερευνητές που ασχολούνται με το θέμα. Ο Νορμπέρ Παρντί, ειδικός στα εμβόλια στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το ζήτημα δημιουργώντας, χάρη στο αγγελιοφόρο RNA, πολλά αντιγόνα σε ένα και μόνο εμβόλιο, το οποίο δοκίμασε σε ποντίκια.

Πηγή: NY TIMES

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ