Κορονοϊός: Κρούσματα στην Αττική, νοσηλείες και ΜΕΘ προβληματίζουν τους ειδικούς – Η έκτακτη σύσκεψη και τα σενάρια

Τον προβληματισμό των ειδικών έχουν προκαλέσει τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, που ανακοινώνονται τις τελευταίες ημέρες. Δεν είναι μόνο η αύξηση στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού και ειδικά η “έκρηξη” νέων μολύνσεων στην Αττική, που δημιουργεί ανησυχία, αλλά και ο ημερήσιος αριθμός των νοσηλειών, όπως και ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, που παραμένει υψηλός.

Παρότι ακόμη δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για το ποια είναι η επιβάρυνση από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, το σενάριο που φαίνεται πως βρίσκεται στο “τραπέζι”, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, είναι να επανέλθει το click away στην αγορά. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο λήψης άμεσων μέτρων στην Αττική ή σε περιοχές της Αττικής και σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το σενάριο να μην ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Στην κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, σχετικά με την πανδημία, αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση της Τετάρτης, σημειώνοντας ότι ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 547 ανά ημέρα και η μέση ηλικία των διαγνωσθέντων τα 48 έτη. Όπως παρατήρησε υπάρχει μία αύξηση στις νέες διαγνώσεις που αφορούν τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, γεγονός που επίσης προκαλεί ανησυχία. Υψηλός παραμένει και ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ενδεικτικά, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, σήμερα είχαμε 112 εισαγωγές ασθενών με COVID -19. Αναφορικά με την κάλυψη των ΜΕΘ COVID, τόνισε πως αυτή ανέρχεται σε 48% σε όλη την επικράτεια, στο 63% στην Αττική και στο 50% στη Θεσσαλονίκη.

Τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, είναι 5.324, εκ των οποίων τα 2.374 εντοπίζονται στην Αττική. Υπενθυμίζεται ότι από τα 858 νέα κρούσματα κορονοϊού που επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, τα 409 εντοπίστηκαν στην Αττική. Προβληματική φαίνεται πως είναι η κατάσταση τόσο στον Βόρειο Τομέα των Αθηνών με 76 νέα κρούσματα όσο και στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και τη Δυτική Αττική. Συγκεκριμένα, στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών υπήρξαν 104 νέες διαγνώσεις, στη Δυτική Αττική 27 και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών 63. Στην Ανατολική Αττική υπήρξαν 49 νέα κρούσματα, στις Νήσους 4, στον Νότιο Τομέα 38 και 48 στον Πειραιά.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε επίσης στις περιοχές με τα περισσότερα νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες επτά ημέρες. Πρόκειται για τις περιφερειακές ενότητας Θήρας, Μυκόνου, Βοιωτίας, Ροδόπης, Δυτικής Αττικής και Λακωνίας. “Επίσης μας προβληματίζουν ιδιαίτερα λόγω των νέων κρουσμάτων και της αυξητικής τάσης που παρουσιάζουν οι περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας , Εύβοιας, Αχαΐας και φυσικά η Αττική, κυρίως ο βόρειος, ανατολικός και κεντρικός τομέας”, τόνισε.Οι επιστήμονες παρακολουθούν καθημερινά τα στοιχεία και “είμαστε αποφασισμένοι να άρουμε ή να πάρουμε νέα μέτρα εάν χρειαστεί”, διαμήνυσε ο κ. Κικίλιας.

Έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων την Πέμπτη

Σημειώνεται πως σήμερα, Πέμπτη, πρόκειται να γίνει έκτακτη τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, στην οποία αναμένεται να συζητηθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και ειδικά η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Αττική, με την αυξητική τάση των κρουσμάτων. Επιπλέον, οι λοιμωξιολόγοι θα εξετάσουν τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού στη χώρα μας, τη στιγμή που επικρατεί παγκόσμιος συναγερμός σχετικά με τη μεταδοτικότητα των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού.

Η οριστική απόφαση των ειδικών σχετικά με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, που έχει ανακοινωθεί ότι θα ανοίξουν την 1η Φεβρουαρίου, αναμένεται να ληφθεί την Παρασκευή.

Η Αττική “φλερτάρει” με το “κόκκινο”

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Τετάρτης ο Νίκος Σύψας, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Αττική αυτή τη στιγμή “φλερτάρει” στο να μπει στην κόκκινη κατάσταση που σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι αύριο αυτό το ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο της έκτακτης σύσκεψης λοιμωξιολόγων και ότι πολύ πιθανό η Αττική να προχωρήσει σε στάδιο κόκκινο, κάτι που θα σημάνει ότι θα ανασταλεί το άνοιγμα των Λυκείων και ενδεχομένως και των Γυμνασίων. Επίσης, όπως είπε, ενδέχεται να επανέλθει το click away στην αγορά.

Ο ίδιος πάντως σημείωσε ότι “έχω εξαιρετικές αμφιβολίες με τα νούμερα που βλέπω να ανοίξουν Γυμνάσια – Λύκεια τουλάχιστον στην Αττική, αν η Αττική μπει στο κόκκινο δεν θα ανοίξουν όπως δεν έχουν ανοίξει σε καμία περιοχή της Ελλάδας”.

Σημείωσε πως από την προηγούμενη Παρασκευή καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική. “Χτες και σήμερα φτάσαμε να έχουμε πάνω από 400 κρούσματα και το πιο σημαντικό είναι ότι ο δείκτης αναπαραγωγής το λεγόμενο RT είναι στο 0,98 αλλά ο δείκτης αυτός αντιπροσωπεύει την εικόνα μερικές μέρες πριν, επομένως ενδεχομένως τώρα να έχουμε πάει στο 1 το οποίο είναι το σημείο συναγερμού”, τόνισε ο κ. Σύψας.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, είμαστε οριακά στο πορτοκαλί, είπε και συμπλήρωσε ότι ενδεχομένως αύριο θα περάσουμε στο “κόκκινο” και όταν αυτό συμβεί, τότε θα ενεργοποιηθούν αυτόματα τα μέτρα.

Νωρίτερα σήμερα, ο Χαράλαμπος Γώγος είχε τονίσει μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι “πάνω από όλα είναι η υγεία, οπότε στο τραπέζι είναι όλα”. Σχετικά με το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας τόνισε πως “τα Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι ειλημμένη απόφαση, αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει εάν τα πράγματα χειροτερέψουν” και πρόσθεσε ότι “τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο σε αυτή τη διαδικασία”.

Θεσσαλονίκη: Ψάχνουν το πότε “ήρθε” η μετάλλαξη στην Ελλάδα

Στην έκτακτη σύσκεψη της Πέμπτης θα εξεταστούν και οι εξελίξεις με τη βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού, που έχει εμφανιστεί και στη χώρα μας, και προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία.

Η καθηγήτρια Άννα Παπά Κονιδάρη, διευθύντρια του Α’ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αλλά και της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως με την επανεξέταση των παλαιών δειγμάτων που έχουν διατηρηθεί στο εργαστήριο είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια να εντοπιστεί πότε εισήλθε το βρετανικό στέλεχος στην Βόρεια Ελλάδα και αντίστοιχη έρευνα γίνεται από άλλα εργαστήρια για την υπόλοιπη επικράτεια. «Έχουμε κοινό στόχο να δούμε πότε εισήχθη στην Ελλάδα», εξήγησε η κ. Παπά Κονιδάρη.

Εκτίμησε δε πως «εφόσον πρόκειται για πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος και έχει εισέλθει στη χώρα, είναι πολύ πιθανόν και να επικρατήσει, σε κάποιο σημείο τα πιο πολλά θετικά δείγματα θα είναι του μεταλλαγμένου στελέχους» και γι’ αυτό «είναι πολύ πιο έντονη και η ανάγκη να τηρούμε πιο αυστηρά και εντατικά τα μέτρα προφύλαξης, που όλοι γνωρίζουμε». Στο μεταξύ συνεχίζεται η προσπάθεια εντοπισμού του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης, κάτι που όπως εξήγησε ο καθ. Χημείας του ΑΠΘ, Θόδωρος Καραπάντσιος «απαιτεί διαφορετική μεθοδολογία σε σχέση με την εξέταση ρινοφαρυγγικού ή στοματοφαρυγγικού επιχρίσματος, αλλά εφόσον επιβεβαιωθεί θα δώσει πολύ σημαντική πληροφορία για τη διασπορά του νέου στελέχους».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ