Επτά χρόνια χωρίς τον Παύλο Φύσσα – Η Forensic Architecture στο enikos.gr για το βράδυ της δολοφονίας

Επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, του αντιφασίστα μουσικού που έπεσε νεκρός τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, στο Κερατσίνι από τη μαχαιριά του μέλους της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Ρουπακιά. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα αποτέλεσε την αφορμή για να ξετυλιχτεί το κουβάρι της δράσης της Χρυσής Αυγής και να ξεκινήσει μία πρωτόγνωρη και πολυετής δικαστική διαδικασία, η οποία φτάνει πλέον στο τέλος της, εν αναμονή και της έκδοσης της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στις 7 Οκτωβρίου.

Καρέ-καρέ η δολοφονία – Τι έδειξε η έρευνα του Forensic Architecture

Κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής παρατέθηκε πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων και μαρτυριών σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της δολοφονίας του αντιφασίστα μουσικού.

Μεταξύ των στοιχείων αυτών, ήταν και η οπτικοακουστική τεχνική μελέτη που εκπόνησε το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture, από την οποία προέκυψε η ακριβής θέση των εμπλεκόμενων προσώπων και η ακριβής χρονική αλληλουχία των γεγονότων.

Το ερευνητικό κέντρο προσέγγισαν η οικογένεια του Παύλου Φύσσα και οι συνήγοροί τους, «καθώς υπήρχε ένα τεράστιο εύρος πειστηρίων στη δικογραφία, το οποίο εκτιμούσαν ότι δεν είχε αναλυθεί και δεν είχε αξιοποιηθεί σωστά», αναφέρει στο enikos.gr ο Στέφανος Λεβίδης που μαζί με την Χριστίνα Βαρβία, την Σιμόν Ρόουατ και τον διευθυντή και ιδρυτή του κέντρου, Άιαλ Γουάιζμαν ανέλαβαν την έρευνα για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2017 και διήρκεσε περίπου ένα χρόνο.

Η ερευνητική ομάδα απέκτησε πρόσβαση στη δικογραφία και στη συνέχεια ανέλυσε όλο το βιντεοληπτικό και ηχητικό υλικό, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία. Πρόκειται για βίντεο από κοντινές κάμερες ασφαλείας, απομαγνητοφωνήσεις του εσωτερικού συστήματος επικοινωνίας της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ, και καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων. Τα βίντεο συγχρονίστηκαν μεταξύ τους και τοποθετήθηκαν στον σωστό χρόνο μέσω της σύνδεσής του με τα ηχητικά αρχεία. Τα ηχητικά αρχεία συγχρονίστηκαν ακολουθώντας την ροή του διαλόγου και ταυτοποιώντας μακρινούς ήχους στο βάθος των κλήσεων.

«Καταλάβαμε ότι υπάρχει ακολουθία κινήσεων. Συγχρονίσαμε μεταξύ τους τις κάμερες και μετά ακούγαμε πράγματα να συμβαίνουν από τις διαβιβάσεις και τα βλέπαμε στην κάμερα», τονίζει ο κ. Λεβίδης για να συμπληρώσει πως «καταλήξαμε να έχουμε μία οπτικοακουστική απεικόνιση του συμβάντος στον πραγματικό χρόνο και τόπο. Ξέραμε τι βλέπουμε και πότε το βλέπουμε». Όπως υπογραμμίζει η μεγαλύτερη δυσκολία του εγχειρήματος «ήταν το πολύ πλούσιο υλικό, το οποίο είχε αναλυθεί ελλιπώς από την αστυνομία».

Μιλώντας στο enikos.gr για τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η έρευνα, ο κ. Λεβίδης περιγράφει πως κατά πρώτον «επρόκειτο για οργανωμένη επίθεση» καθώς «στο σημείο έφτασε κομβόι, με μηχανάκια και αυτοκίνητα με κατεύθυνση από τη λεωφόρο που οδηγεί στα γραφεία της Χρυσής Αυγής Νίκαιας προς την καφετέρια Κοράλι (όπου ξεκίνησε η εμπλοκή)». Κατά δεύτερον, σημειώνει, ότι «διαφορετικές ομάδες επιτίθενται στον Παύλο σε ‘κύματα’. Τον χτυπάνε, αποχωρούν και έρχονται άλλοι. Και αυτό διαρκεί για 2-3 λεπτά μέχρι ο Ρουπακιάς να μπει ανάποδα στο ρεύμα κυκλοφορίας, να πάει στο σημείο της δολοφονίας και να μαχαιρώσει». Επίσης, προκύπτει ότι «οι αστυνομικοί βρίσκονταν κοντά στο σημείο της δολοφονίας πέντε λεπτά νωρίτερα απ’ ότι είχαν δηλώσει. Τη στιγμή της επίθεσης με το μαχαίρι, οι αστυνομικοί ήταν λίγα μέτρα πιο μακριά», αναφέρει ο κ. Λεβίδης.

«Η έρευνα τεκμηρίωσε τις μαρτυρίες ορισμένων αυτοπτών μαρτύρων ότι επρόκειτο για οργανωμένη επίθεση, που η αστυνομία παρακολουθούσε χωρίς να επέμβει», καταλήγει ο κ. Λεβίδης.

Η οπτικοακουστική τεχνική μελέτη 43 λεπτών προβλήθηκε στο δικαστήριο και συμπεριλήφθηκε στο αποδεικτικό υλικό του κατηγορητηρίου.

Το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture (FA) έχει την έδρα του στο Goldsmiths, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Αποτελείται από μία ομάδα αρχιτεκτόνων, επιστημόνων, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, τεχνολόγων, κι άλλων ειδικών και πραγματογνώμων. Το κέντρο αναλαμβάνει χωρική και πολυμεσική έρευνα εκ μέρους διεθνών εισαγγελέων, ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς και άλλων πολιτικών ή περιβαντολογικών μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ). Εργάζεται σε διεθνές επίπεδο σε υποθέσεις, όπως αυτή του Παύλου Φύσσα. «Όπου υπάρχει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημειώνει ο κ. Λεβίδης για να προσθέσει πως «καλύπτουμε συχνά τα κενά της αστυνομικής έρευνας». Η υπόθεση της δολοφονίας του αντιφασίστα μουσικού ήταν η πρώτη που ανέλαβε το Forensic Architecture στην Ελλάδα. Δείτε το πλήρες βίντεο της τεχνικής έκθεσης του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture για το χρονικό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα:

Η ώρα της απόφασης

Πεντέμισι χρόνια από την έναρξη της δίκης, η ώρα της κρίσης για τη Χρυσή Αυγή έχει φτάσει. Σε λιγότερο από ένα μήνα, στις 7 Οκτωβρίου, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα ανακοινώσει την απόφασή του για τους 69 κατηγορουμένους (εκ των οποίων οι 18 είχαν εκλεγεί βουλευτές με την Χρυσή Αυγή το 2012) και για το αν η δράση της Χρυσής Αυγής ήταν στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης ή κάποια μέλη της έδρασαν μεμονωμένα, όπως πρότεινε η εισαγγελέας.

Εκτός του αδικήματος του άρθρου 187 (εγκληματική οργάνωση) και της ανθρωποκτονίας του Παύλου Φύσσα (για την οποία κατηγορούνται ο Γιώργος Ρουπακιάς και ακόμη 17 άτομα), συνεκδικάστηκαν δεκάδες άλλες επιθέσεις όπως η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ στο Πέραμα και η απόπειρα ανθρωποκτονίας στελεχών του ΚΚΕ και μελών του ΠΑΜΕ.

Η δικαστική διαδικασία ξεκίνησε πριν από πεντέμισι χρόνια, στις 20 Απριλίου 2015, το δικαστήριο συνεδρίασε συνολικά 453 ημέρες και εξετάστηκαν 131 μάρτυρες κατηγορητηρίου, 16 μάρτυρες πολιτικής αγωγής και 69 μάρτυρες υπεράσπισης.

Στην αγόρευσή της στο δικαστήριο, η συνήγορος της οικογένειας Φύσσα, Χρύσα Παπαδοπούλου, είπε, μεταξύ άλλων: «Με ένα κομμάτι χαρτί και μελάνι αντιμετώπιζε ο Φύσσας τους φασίστες, δεν σηκωνόταν στις 11 το βράδυ να πάει να μαχαιρώσει φασίστες, δεν υπάκουε στις εντολές κανενός πυρηνάρχη».

«Κυρία πρόεδρε, εάν ο Ρουπακιάς δεν είχε συλληφθεί επιτόπου, δε θα υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα για τη Χρυσή Αυγή. Εάν όλα είχαν κυλήσει όπως στις προηγούμενες επιθέσεις και οι δράστες διέφευγαν, ποιος αυτόπτης μάρτυρας θα τολμούσε ξανά, όχι να καταθέσει ως μάρτυρας σε βάρος των χρυσαυγιτών, αλλά να μιλήσει ανοιχτά εναντίον της Χρυσής Αυγής; Κανείς…» εξήγησε η κ. Παπαδοπούλου και συνέχισε λέγοντας πως «μόνο που εκείνο το βράδυ μια σειρά γεγονότων και συνθηκών κατέληξε στην πρωτοφανή επιτόπια σύλληψη του χρυσαυγίτη δράστη και στο ξετύλιγμα του νήματος της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής». «Μην αποστρέψετε το βλέμμα σας από τα στοιχεία, αυτό ζητάμε…», κατέληξε στην αγόρευσή της.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ