Ορίστηκαν ανακριτές για την υπόθεση του Μητροπολίτη Μόρφου

Ήδη έχουν οριστεί οι ανακριτές για την υπόθεση του Μητροπολίτη Μόρφου και των δηλώσεών του περί ομοφυλοφιλίας, που έχουν προκαλέσει σάλο, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυπριακής αστυνομίας, Χρήστος Ανδρέου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πολίτη.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι διερευνάται το οπτικό υλικό της επίμαχης ομιλίας του Μητροπολίτη Μόρφου στο Ακάκι, ενώ θα ληφθούν καταθέσεις και συμπλήρωσε πως με το τέλος της διερεύνησης, ο φάκελος της υπόθεσης θα αποσταλεί στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη και περαιτέρω οδηγίες.

Όπως εξήγησε ο κ. Ανδρέου, η έρευνα για την υπόθεση και ό,τι άλλο στο μεταξύ προκύψει, που θα αναδείξει τυχόν αδικήματα, θα κινηθεί στη βάση της νομοθεσίας (ποινικός κώδικας) που αφορά την υποκίνηση βίας ή μίσους λόγω γενετήσιου προσανατολισμού και φίλου και τη νομοθεσία που αφορά την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Σημειώνεται πάντως πως, χθες, με ανακοίνωσή της η γυναικεία Κίνηση Οικολόγων καταδικάζοντας με τη σειρά της τις δηλώσεις του Μόρφου κάλεσε τον γενικό εισαγγελέα και τους αρμόδιους θεσμούς να εξετάσουν τόσο τις δηλώσεις του μητροπολίτη Μόρφου όσο και τις νέες δηλώσεις του Αρχιμανδρίτη Φώτιου.

Μετά τις 15 Αυγούστου η όποια συνέχεια από πλευράς Εκκλησίας

Στο μεταξύ, μετά τις 15 Αυγούστου (και τις νηστείες), όταν και αναμένονται οι επιστολές που ο Μητροπολίτης Μόρφου διεμήνυσε πως θα αποστείλει στους επικριτές του, θα προκύψει, αν προκύψει, συνέχεια από πλευράς Εκκλησίας και Ιεράς Συνόδου.

Αυτό γιατί η χθεσινή ανακοίνωση-απάντηση της Μητρόπολης Κερυνείας στη μακροσκελή τοποθέτηση του πρωτοσύγκελου της Μητροπόλεως Μόρφου αρχιμανδρίτη Φώτιου Ιωακείμ για τον πανιερώτατο Χρυσόστομο, παρά τις με το γάντι νέες αιχμές για τη σχέση που πρέπει να έχει ένας κληρικός με τις κρεβατοκάμαρες των ζευγαριών, έριξε τους τόνους.

«Στόχος της πρόσφατης τοποθέτησης της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας ήταν η συνοπτική παράθεση της πάγιας και διαχρονικής θέσης του πανιεροτάτου Μητροπολίτου Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου. Δεν επιδιώχθηκε απάντηση στις τοποθετήσεις του πανιεροτάτου μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου ή αντιπαράθεση, είτε μαζί του είτε με οποιοδήποτε άλλο μέλος της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Κύπρου» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Μητροπόλεως στην οποία επεξηγείται πως ο μητροπολίτης Χρυσόστομος «ως η κανονική πνευματική και εκκλησιαστική αρχή της αρχιερατικής Επαρχίας Κυρηνείας, εξέφρασε την άποψη ότι ο κληρικός δεν πρέπει να ανακατεύεται στις κρεβατοκάμαρες των ζευγαριών». Με βάση την πιο πάνω τοποθέτηση, όταν ο εντεταλμένος κληρικός-πνευματικός εξομολόγος, ως όργανο της σωστικής χάρης του Θεού προσκληθεί να διαχειριστεί τα όποια θέματα, και κατά τη διάρκεια του ιερού μυστηρίου της εξομολόγησης, με τη χάρη του Θεού, να συγχωρέσει τις αμαρτίες, «σίγουρα δεν νοείται ότι ανακατεύεται. Επίσης, όταν ο κληρικός συμβουλεύει, διδάσκει, καθοδηγεί, φωτίζει και εκτελεί τα καθήκοντά του, τα οποία απορρέουν από τη θέση του και την αποστολή του, χωρίς να γίνεται προκλητικός προς το ακροατήριο, σίγουρα νοείται ότι δεν ανακατεύεται». Η ανακοίνωση καταλήγει πως «ο πανιερότατος ούτε αποκλείει, ούτε καταφέρεται εχθρικά εναντίον των πιο πάνω, αλλά ενθαρρύνει τον πνευματικό αγώνα των πιστών και τη συμμετοχή τους στα ιερά μυστήρια της Εκκλησίας με τον λόγο του Ευαγγελίου, τις θείες επιταγές και τον θεόπνευστο λόγο των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας, ο οποίος εκφέρεται με λεπτότητα, ευγένεια και σεβασμό στην αξιοπρέπεια του προσώπου». Καταλήγοντας η Μητρόπολη Κερυνείας τονίζει πως «στον αγώνα και στην αγωνία μας για τη σωτηρία του κόσμου» χρειάζεται και λίγη… διακριτικότητα.

Πηγή: politis.com.cy

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ