• ΚΙΝΑΛ: Αυτοκρατορικό και όχι επιτελικό το κράτος του κ. Μητσοτάκη

  6:55 μμ, Παρασκευή 26 Ιουλ 2019 6:55 μμ, Παρασκευή 26 Ιουλ 2019

  Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό σχετικά με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που κατατέθηκε στη Βουλή, ασκεί το Κίνημα Αλλαγής, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι “ο στα λόγια μεταρρυθμιστής κ. Μητσοτάκης μας επιστρέφει με γρήγορα βήματα στο παρελθόν”.

  Σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ, το εν λόγω νομοσχέδιο "πηγαίνει το ελληνικό κράτος πιο πίσω και από τη δεκαετία του 60 επαναφέροντας την ‘ενός ανδρός αρχή’ ως νέα λογική της διοίκησης. Αυταρχικές και συγκεντρωτικές αντιλήψεις που οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ συστηματικά πολέμησαν, επανέρχονται πλέον ενδεδυμένες με τον μανδύα του επιτελικού κράτους”.

  Όπως υπογραμμίζει, “είναι ενδεικτικό ότι κατατέθηκε στη Βουλή χωρίς καμία διαβούλευση, ένα νομοσχέδιο που κατά τα λοιπά επικαλείται τις αρχές καλής νομοθέτησης και δυστυχώς αυτό δεν είναι το μόνο δείγμα της αυταρχικής λογικής που το διέπει” και προσθέτει πως “δημιουργεί ένα υπερσυγκεντρωτικό σύστημα διακυβέρνησης υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του κ. Μητσοτάκη. Δημιουργεί γύρω από τον εαυτό του μια τερατώδη δομή εκατοντάδων εκλεκτών οι οποίοι θα αποτελούν το μακρύ χέρι του Αυτοκράτορα στη διοίκηση”.

  “Ένα επιτελικό κράτος θα σήμαινε εξορθολογισμό της επικάλυψης αρμοδιοτήτων και μεταφορά των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση έτσι ώστε η κεντρική διοίκηση να είναι ένα ευέλικτο και λιτό κράτος-στρατηγείο για την ανάπτυξη. Αντίθετα, το νομοσχέδιο με τις διατάξεις του παράγει περισσότερη γραφειοκρατία και σύγχυση παρά λύνει προβλήματα. Για παράδειγμα, δημιουργεί ένα παράλληλο στρώμα παραδιοίκησης σε κάθε Υπουργείο με την ύπαρξη δύο κατηγοριών γραμματέων, Γενικών και Υπηρεσιακών. Ξεπερνώντας ακόμα και τους πελατειακούς ελιγμούς του ΣΥΡΙΖΑ που καθυστερούσε την αποκομματικοποίηση της διοίκησης βάσει του ν.4369/2016, επέλεξε με κομματικά κριτήρια 52 γραμματείς τους οποίους πλαισιώνει με ένα μικρό στρατό μετακλητών”, τονίζει το ΚΙΝΑΛ και προσθέτει ότι “η πολυδιαφημισμένη λοιπόν μείωση των μετακλητών αποδεικνύεται ‘φούσκα’ αφού ο κ.Μητσοτάκης και οι Υπουργοί του κρατάνε το δικαίωμα να τους αυξάνουν κατά βούληση με δικές τους αποφάσεις”.

  Σε ότι αφορά τη νέα Ενιαία Αρχή Διαφάνειας, αναφέρει το ΚΙΝΑΛ, πρόκειται για αναδόμηση υπαρχουσών δομών χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις για την ανεξαρτησία της. “Μια επιλογή που δεν ανταποκρίνεται στο ευαίσθητο θέμα της διαφάνειας στο δημόσιο βίο. Ο στα λόγια μεταρρυθμιστής κ. Μητσοτάκης μας επιστρέφει με γρήγορα βήματα στο παρελθόν”, καταλήγει το ΚΙΝΑΛ.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα