• Στα άκρα η κόντρα για τη συμφωνία - Σκουρλέτης: Πουλάτε κάλπικο υπερπατριωτισμό - Βορίδης: Είστε μειοδότες, ακούω από κυβερνητικούς τα επιχειρήματα των Σκοπιανών - ΒΙΝΤΕΟ

  9:24 μμ, Πέμπτη 14 Ιουν 2018 9:24 μμ, Πέμπτη 14 Ιουν 2018

  Κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση για το Σκοπιανό, μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία. Για το θέμα διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης.

  Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε τη συμφωνία όχι απλώς κακή, αλλά απαράδεκτη. «Μακεδονική γλώσσα, Μακεδόνες πολίτες; Ποιος τη μιλάει αυτή τη μακεδονική γλώσσα Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε ότι η στρατηγική σε αυτή την διαπραγμάτευση είναι ότι δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος. Αν δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος, τη μακεδονική γλώσσα ποιος την ομιλεί, Μακεδόνας ποιος είναι; Σε αυτά τα δύο σημεία υπάρχει μια τεράστια και καθολική υποχώρηση που δεν αντισταθμίζεται με το να βάλεις ένα βόρεια δίπλα από την ονομασία» είπε χαρακτηριστικά, ενώ επισήμανε την ανάγκη για πτώση της κυβέρνησης προκειμένου να μην υπογραφεί η συμφωνία γιατί υπάρχουν μη αναστρέψιμες έννομες συνέπειες.

  «Την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν την απασχολεί το θέμα. Έχει εκφράσει απόψεις στο παρελθόν να γίνει δεκτή και η συνταγματική ονομασία και το Δημοκρατία της Μακεδονίας. Άρα δεν είναι εκεί η ευαισθησία τους και αυτό είναι το προϊόν της διαπραγμάτευσης. Υπάρχει όμως η πλευρά του κυβερνητικού εταίρου που υποτίθεται ότι είναι το μείζον θέμα τους. Αυτή η πλευρά λέει ότι δεν τους αρέσει αυτή η συμφωνία και θα την καταψηφίσουν. Να ξέρουν ότι αν αφήσουν την κυβέρνηση να υπάρχει και μετά το Σάββατο το βράδυ κρατάνε το στιλό του κ. Τσίπρα και του κ. Κοτζιά για να υπογράψουν τη συμφωνία. Κρατάνε το χέρι του και υπογράφουν μαζί», πρόσθεσε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός.

  «Ο κ. Βορίδης ξεχνάει ότι η αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας έχει υπάρξει από τον ΟΗΕ με σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης από το 1977 . Ξεχνάει ακόμη και ότι ο μοιραίος Αντώνης Σαμαράς που έριξε τον Πρωθυπουργό του με αφορμή το Μακεδονικό ήταν αυτός που είχε αποδεχθεί τη σύνθετη ονομασία» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σκουρλέτης, σημειώνοντας ότι «η επιτυχία της συμφωνίας είναι ότι προστίθεται το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης με έναν ρητό τρόπο, προσδιορίζεται ο όρος Μακεδονία ως γεωγραφικός, οι δε πολίτες ως κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας που δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό».

  «O κ. Βορίδης θα πρέπει να χαίρεται με τη σημερινή στάση της ΝΔ. Ο ίδιος έχει μια απόλυτη συνέπεια, ο κ. Μητσοτάκης είναι πια όμηρος ενδογενών αντιθέσεων , απόψεων Βορίδη, που αποτελούν μια ασυνέχεια με τις απόψεις της ΝΔ, του Κώστα Καραμανλή, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Γιώργου Παπανδρέου και πάει λέγοντας.

  «Ακούμε από χείλη κυβερνητικών τα επιχειρήματα των Σκοπιανών. Το επιχείρημα για τη γλώσσα είναι αυτούσιο το επιχείρημα των Σκοπιανών» απάντησε ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε: Το κλειδί το κρατάει η Ελλάδα και τώρα το παραδίδει. Ποια είναι η πίεση η τόσο μεγάλη, τι είναι αυτό που πρέπει να μας κάνει να δεχθούμε μια τέτοια συμφωνία; Εμείς προτιμούσαμε να υπάρχει μια δίκαιη λύση που δεν οδηγεί σε αναγνώριση ουσιαστικά της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας».

  «Αυτή η στείρα στάση δίνει το άλλοθι στην άλλη πλευρά να εμμένει σε ανιστόρητους αλυτρωτισμούς. Αυτό που πουλάτε σήμερα είναι ένας κάλπικος υπερπατριωτισμός, είναι πατριδοκαπηλεία» ανταπάντησε ο υπουργός Εσωτερικών.

  «Το κόμμα μου είπε όχι εκεί που εσείς λέτε ναι» σημείωσε ο κ. Βορίδης.

  «Η σημερινή σας ηγεσία ακολουθεί μια τυχοδιωκτική και ανεύθυνη πολιτική. Είναι όμηρος των εσωτερικών αντιφάσεων… Είστε μια ανεμοδούρα» είπε ο κ. Σκουρλέτης.

  «Πάτε να υπογράψετε κάτι που ο κυβερνητικός σας εταίρος λέει ότι δεν θέλω να καταλήξουμε εκεί. Πώς τολμάτε να πάτε να βάλετε υπογραφή εκεί που ο δικός σας κυβερνητικός εταίρος – αυτός που σας κρατάει στην κυβέρνηση- λέει ότι εγώ δεν θέλω» επεσήμανε ο κ. Βορίδης.

  «Κάνετε θεσμικό bullying αυτή τη στιγμή. Ο πρώην Πρωθυπουργός τι είναι αυτό που κάνει απέναντι στον κ. Παυλόπουλο;» του είπε ο κ. Σκουρλέτης.

  «Η μομφή είναι για να πέσει αυτή η κυβέρνηση που πάει αν υπογράψει αυτό το πράγμα. Υποτίθεται ότι ο κ. Καμμένος δεν θέλει αυτό το πράγμα. Θα φανεί το Σάββατο αν το θέλει ή δεν το θέλει» ανταπάντησε ο κ. Βορίδης.

  «Υπονομεύετε τη νέα δυναμική της χώρας» του είπε ο κ. Σκουρλέτης.

  «Είστε μειοδότες κύριοι, είστε μειωμένης εθνικής ευαισθησίας» ανέφερε ο κ. Βορίδης.

  «Στην Κύπρο την τελευταία προδοσία την έκαναν δυνάμεις από τα σπλάχνα σας» απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα