Μαλάλα Γιουσαφζάι: Παντρεύτηκε η Νομπελίστρια Ειρήνης

Με τα ιερά δεσμά του γάμου ενώθηκε η Μαλάλα Γιουσαφζάι, με τον αγαπημένο της, Άσερ Μάλικ, σε μια τελετή στο σπίτι της στο Μπέρμιγχαμ.

Η 24χρονη Μαλάλα, κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης, η οποία αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση στη χώρα της το Πακιστάν, αποκάλυψε το χαρμόσυνο γεγονός στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, όπου ανήρτησε φωτογραφίες με τον αγαπημένο της.

Στη λεζάντα που συνοδεύει τις φωτό, η Μαλάλα χαρακτήρισε την ημέρα του γάμου της πολύτιμη για εκείνη: “Σήμερα είναι μια πολύτιμη μέρα για τη ζωή μου. Ο Άσερ και εγώ δεσμευτήκαμε να είμαστε σύντροφοι για μια ζωή. Γιορτάσαμε με μια μικρή τελετή νιχάχ στο σπίτι στο Μπέρμιγχαμ μαζί με τις οικογένειές μας”.

Στη συνέχεια, η ίδια παρακάλεσε τους ακολούθους της στο Twitter να της στείλουν τις προσευχές τους, ενώ πρόσθεσε ότι “είναι ενθουσιασμένοι που θα περπατήσουν μαζί στο ταξίδι που ανοίγεται μπροστά τους”.

O Άσερ Μάλικ είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του αθλητικού φορέα διοίκησης κρίκετ, Pakistan Cricket Board, από τον Μάιο του 2020.

Νωρίτερα μέσα στον χρόνο, ο πατέρας της 24χρονης είχε πει ότι θα της επιτρέψει να επιλέξει η ίδια τον σύντροφό της. Να σημειωθεί ότι οι γονείς της είχαν παντρευτεί με προξενιό.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε να γράφει με ψευδώνυμο σε μπλογκ, όπου περιέγραφε τη ζωή της στην πόλη Μινγκόρα, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας στην περιοχή από τους Ταλιμπάν, που απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και εξέφραζε τις απόψεις της σχετικά με το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση. Τα επόμενα χρόνια έδωσε συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα, τόσο της χώρας της όσο και άλλων χωρών, στις οποίες υποστήριζε το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν στο σχολείο. Στο μεταξύ έγινε γνωστή η ταυτότητά της.

Μαλάλα γάμος

Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 2012 ένας άντρας την πυροβόλησε στο κεφάλι, ενώ βρισκόταν μέσα στο σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντάς την πολύ σοβαρά. Τις μέρες μετά την επίθεση νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στο Πακιστάν και στη συνέχεια, όταν η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία, το οποίο επιλέχθηκε μεταξύ πολλών προσφορών για τη νοσηλεία της.

Η απόπειρα δολοφονίας προκάλεσε μια έκρηξη συμπαράστασης προς την 15χρονη τότε μαθήτρια, τόσο στο Πακιστάν όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ έγινε παγκόσμιο σύμβολο για τα δικαιώματα των γυναικών.

Το 2013 της απονεμήθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ και ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης.

Το 2014 τελικά της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Σήμερα είναι ο νεότερος κάτοχος βραβείου Νόμπελ στον κόσμο, κερδίζοντας το σε ηλικία 17 ετών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ