Βροντερό “παρών” από την ελληνική κολύμβηση στη Γλασκώβη

Εντυπωσιακό και βροντερό “παρών” έδωσε η ελίτ της ελληνικής κολύμβησης στο 34ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που ολοκληρώθηκε χθες στη Γλασκόβη. Με δύο μετάλλια, συμμετοχή συνολικά σε δέκα τελικούς και οκτώ πανελλήνια ρεκόρ, από ουσιαστικά μόλις πέντε αθλητές/τριες, η χώρα μας κατάφερε να βρεθεί στη 13η θέση του πίνακα μεταλλίων και στη 12η της γενικής βαθμολογίας. Κι όλα αυτά σε μία διοργάνωση πολύ υψηλού επιπέδου, όπου έλαμψαν σχεδόν όλα τα μεγάλα αστέρια της ευρωπαϊκής κολύμβησης, αλλά ταυτόχρονα αναδείχθηκαν και νέοι πρωταγωνιστές, που φαίνεται πως θα μας απασχολήσουν για αρκετά χρόνια.

“Θα στενοχωρηθώ πολύ αν βγω πάλι τέταρτος!”, δήλωνε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κριστιάν Γκολομέεβ, περίπου ένα μήνα πριν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αλλά ευτυχώς δεν το… τήρησε. Την όποια απογοήτευση από την τέταρτη θέση στα 50μ. πεταλούδα (αγώνισμα στο οποίο κατέρριψε τρεις φορές σε ισάριθμες κούρσες το πανελλήνιο ρεκόρ…), ο πρωταθλητής του Εθνικού τη μετέτρεψε σε πείσμα, που τον έφερε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου των 50μ. ελεύθερο με πανελλήνιο ρεκόρ. Μία μεγάλη δικαίωση για τον 25χρονο κολυμβητή, που μέχρι χθες (9/8) μετρούσε πέντε τέταρτες θέσεις σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και επιζητούσε εναγωνίως ένα μετάλλιο. Άλλος στη θέση του μπορεί να τα είχε παρατήσει, όμως ο Γκολομέεβ έχει μάθει -εκών άκων- από πολύ μικρός στη ζωή του να μάχεται, να παλεύει και να νικά μέσα από τις αντιξοότητες.

Ο Απόστολος Χρήστου έκανε μία ολοκληρωμένη εμφάνιση στη Γλασκόβη, όπου ήταν ο πιο… δραστήριος Έλληνας κολυμβητής, κάνοντας συνολικά 12 κούρσες. Ο πρωταθλητής του Ολυμπιακού υπερασπίστηκε το χάλκινο μετάλλιο των 100μ. ύπτιο που είχε κατακτήσει πριν δύο χρόνια στο Λονδίνο, προκρίθηκε επίσης στους τελικούς των 50μ. και 200μ. του ίδιου στιλ και ολοκλήρωσε την παρουσία του με πανελλήνιο ρεκόρ στο 200άρι. Ο Χρήστου “έβγαλε” σταθερότητα και συνέπεια σχεδόν σε όλες του τις κούρσες (μόνο στον τελικό των 50μ. δεν πήγε τόσο καλά, αφού στον ημιτελικό είχε κάνει 24.96), ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι το μετάλλιο στα 100μ. το πήρε χωρίς να πιάσει το χρόνο του, αλλά με μία έξυπνη κούρσα τακτικής, χάρη στην οποία ξεπέρασε τους βασικούς αντιπάλους του στη μάχη της τρίτης θέσης (οι οποίοι είχαν κάνει το λάθος να κυνηγήσουν τους δύο… άπιαστους Ρώσους, Κολεσνίκοφ και Ρίλοφ).

Για την Άννα Ντουντουνάκη, το Ευρωπαϊκό της Γλασκόβης δεν σηματοδοτεί απλώς την καλύτερη εμφάνισή της σε μεγάλη διοργάνωση, αλλά και ένα ποιοτικό “ άλμα” που τη βάζει στην ελίτ των 100μ. πεταλούδα. Μπορεί να κέρδισε μόνο μία θέση σε σχέση με το Λονδίνο (έκτη το 2016, πέμπτη φέτος), όμως η βελτίωση του πανελληνίου ρεκόρ κατά μισό δευτερόλεπτο (από 58.25 σε 57.77, μετά τη διόρθωση των χρόνων που έκανε η LEN, εξαιτίας λάθους στον μηχανισμό εκκίνησης) την πηγαίνει σε άλλο επίπεδο. Η 23χρονη Χανιώτισσα έφτασε μάλιστα μόλις εννέα εκατοστά του δευτερολέπτου μακριά από το μετάλλιο, ενώ μπήκε και στον τελικό των 50μ. πεταλούδα, επίσης με πανελλήνιο ρεκόρ στον ημιτελικό.

Για τη Νόρα Δράκου όλη η διοργάνωση ήταν… συμπυκνωμένη στις δύο πρώτες ημέρες, όπου διεξάγονταν τα δύο καλά της αγωνίσματα. Κατάφερε να βελτιώσει δύο φορές το ατομικό της ρεκόρ στα 50μ. ελεύθερο και να “ κατέβει” για πρώτη φορά στην καριέρα της τα 25 δευτερόλεπτα (24.98 στον προκριματικό, 24.96 στον ημιτελικό), αλλά τη δεύτερη μήερα η κούραση την επηρέασε. Το αποτέλεσμα ήταν να κολυμπήσει πιο αργά στον τελικό, όπου τερμάτισε έβδομη (θα μπορούσε να κερδίσει μια-δυο θέσεις με το χρόνο του ημιτελικού) και να μείνει εκτός τελικού στα 50μ. ύπτιο, όπου πάντως χρειαζόταν πανελλήνιο ρεκόρ για να μπει στην οκτάδα. Σε κάθε περίπτωση, η 26χρονη πρωταθλήτρια του Παναθηναϊκού ήταν και πάλι δυνατή σε μία μεγάλη διοργάνωση και αποτελεί τη… σταθερά της εκάστοτε ελληνικής αποστολής.

Ο μοναδικός της κορυφαίας πεντάδας που δεν επιστρέφει ικανοποιημένος από τη Γλασκόβη είναι ο Ανδρέας Βαζαίος. Όχι γιατί δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης στα 200μ. μικτή ατομική, αλλά γιατί έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό. Παρότι ξεκίνησε τη διοργάνωση με ατομικό ρεκόρ στα 100μ. ελεύθερο (κολυμπώντας πρώτος στον τελικό της “ σκυταλοδρομίας”) και έδειχνε σε καλή κατάσταση, στη βασική του κούρσα, τον τελικό των 200μ. μικτή, δεν πήγε καλά και περιορίστηκε στην πέμπτη θέση. Με μία ελάχιστη βελτίωση του ρεκόρ του, ο Βαζαίος θα ανέβαινε σίγουρα στο βάθρο και θα διεκδικούσε τη δεύτερη θέση. Το ζητούμενο για τον 24χρονο πρωταθλητή είναι να βρει τι δεν πήγε καλά, σε μία σεζόν που είχε κάνει ήδη δύο φορμαρίσματα (για το Ευρωπαϊκό 25άρας τον Δεκέμβριο και για τα τελικά του NCAA την άνοιξη), τα οποία του «βγήκαν» απόλυτα.

Πίσω από την πεντάδα των κορυφαίων, η ελληνική αποστολή δεν είχε να επιδείξει ιδιαίτερα πράγματα. Ο Γιάννης Καρπουζλής μπήκε -έστω και οριακά- στους ημιτελικούς των 50μ. πρόσθιο, ο Οδυσσέας Μελαδίνης αρκέστηκε σε μία σχετικά καλή εμφάνιση στα 4Χ100μ. ελεύθερο (όπου η ελληνική ομάδα πήρε την 5η θέση, κυρίως χάρη στο τρομερό τελευταίο 100άρι του Γκολομέεβ), ενώ ο Νίκος Σοφιανίδης και ο Γιώργος Σπανουδάκης θα μπορούσαν να μπουν τουλάχιστον σε έναν ημιτελικό, αν πλησίαζαν τα ατομικά τους ρεκόρ. Από τα νεαρά παιδιά στα οποία η ΚΟΕ έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστούν σε μεγάλη διοργάνωση, η Νικόλ Παυλοπούλου έκανε αρκετά καλή εμφάνιση στα 200μ. μικτή ατομική, όπου (έστω και από το… παράθυρο) μπήκε στη 16άδα, ο Απόστολος Παπαστάμος έκανε αξιόλογη προσπάθεια στα 400μ. μικτή (αγώνισμα στο οποίο δεν υπάρχει ημιτελικός), ενώ ο Ανδρέας Γεωργακόπουλος έμεινε πολύ χαμηλά και δεν δικαιολόγησε την παρουσία του στη διοργάνωση.

Επόμενο μεγάλο ραντεβού για την ελληνική κολύμβηση είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019, που θα διεξαχθεί στην πόλη Γκουανγκζού της Νότιας Κορέας. Σημειώνεται ότι Γκολομέεβ, Χρήστου, Βαζαίος, Ντουντουνάκη, Δράκου, αλλά και ο Παπαστάμος (από το Ευρωπαϊκό εφήβων του Ελσίνκι), έχουν πιάσει τα υψηλά όρια που έχει θέσει η FINA, όμως η ΚΟΕ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τα δικά της κριτήρια πρόκρισης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ